DeSUS želi poskrbeti, da za pokojnine ne bi zmanjkalo denarja. Foto: BoBo
DeSUS želi poskrbeti, da za pokojnine ne bi zmanjkalo denarja. Foto: BoBo

Z dopolnilom 1. člena novele zakona o izvrševanju proračunov bi zagotovili nemoteno izplačevanje pokojnin, tudi če bi bil priliv v pokojninsko blagajno premajhen ali v primeru nezadostnih sredstev v proračunu, je povedal prvopodpisani pod dopolnili Franc Jurša. Sredstva bi namreč zagotovili iz prihodkov proračuna, ki bi bili višji od načrtovanih ali z dodatnim zadolževanjem države, je pojasnil.

Z dopolnilom 10. člena omenjene novele pa bi se pokojnine, če gospodarska rast v državi preseže 2,5 odstotka rasti domačega bruto proizvoda, z letošnjim letom tudi uskladile, za kar bi, tako pravi Jurša, potrebovali med 30 in 40 milijoni evrov. Pokojnine se sicer niso usklajevale že od leta 2010, saj so to onemogočali intervencijski ukrepi države, je še dejal.

Redna izplačila in morebitna uskladitev
Dopolnili naj bi podprli tudi v SD-ju, kar je potrdil poslanec Matjaž Han, ki je pojasnil, da je takšna vsebina navsezadnje zapisana tudi v koalicijski pogodbi- Han je še dodal, da bodo v SD-ju občutljivi tudi, ko se bodo pogovarjali o socialnih transferjih in zakonu za uravnoteženje javnih financ. V skladu s tem naj bi se tudi socialni transferji, če bo gospodarska rast 2,5-odstotna, v letu 2016 začeli usklajevati.

Simona Kustec Lipicer iz SMC-ja konkretnega odgovora na vprašanje, ali bodo podprli DeSUS-ova dopolnila, ni dala, Rekla je, da so do zdaj pri pripravi rebalansa z obema strankama dobro sodelovali in da si želijo, da bi bilo tako do sprejetja rebalansa.

"Sprejemanje rebalansa je bilo do zdaj soglasno koordinirano s celotno koalicijo in na teh zavezah stojimo. Prav tako stojimo na zavezah, da je rebalans nujen za nadaljnje nemoteno delovanje države," je poudarila.