Dijaki s v zrak spustili 180 s helijem napolnjenih balonov. Vsak od njih je predstavljal 100
Dijaki s v zrak spustili 180 s helijem napolnjenih balonov. Vsak od njih je predstavljal 100 "odvzetih" štipendij. DOS namreč ocenjuje, da bo 18.000 dijakov ostalo brez državne štipendije. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Otroški dodatki gredo - žal - v roke staršev in to je problem. Kajti štipendija je imela tudi izobraževalno komponento, da so se dijaki naučili ravnati z denarjem.

Mitja Lešnik, predsednik DOS-a
Potrata, DOS
V SD-ju podpirajo zahtevo DOS-a, naj ministrstvo za delo čim prej pridobijo informacije o tem, kaj je prineslo dvomesečno izvajanje zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Po pridobitvi se bodo SD-jevi poslanci znova sestali z DOS-om. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Protest dijakov

Na pustnem protestu Dijaške organizacije Slovenije (DOS) je okoli 30 "Don Kihotov" od predsednika vlade Janeza Janše zahtevalo, kar je po njihovem mnenju obljubil - vrnitev "odvzetih" štipendij oz. "pravičnejši štipendijski sistem". Po protestu so se sestali s poslanskima skupinama SD-ja in PS-ja.
"Država v zrak spustila štipendije"
Protestniki so v pustnih opravah pred DZ-jem v zrak spustili balone, saj je tudi država v zrak spustila njihove štipendije, je pojasnil Mitja Lešnik, predsednik DOS-a. Mladoletni dijaki namreč ne bodo več prejemali državnih štipendij, temveč bodo njihovi starši namesto tega upravičeni do višjega otroškega dodatka.

"Protest lačnih dijakov
"
"Prej je državna štipendija znašala okoli 137 evrov, otroški dodatek pa se je povečal za 54 evrov. Razlika je očitna, kar 80 evrov manj,"
je zatrdil Lešnik. "Janša je v predvolilni kampanji dejal, da je ta odvzem korak v napačno smer in da nam bo na neki način vrnil štipendije. Ta protest je opozorilo, naj izpolni obljubo," je nadaljeval predsednik DOS-a. Kot je dejal v javnem nagovoru, je to protest "lačnih dijakov".

SD: Sistemske rešitve naj predlaga koalicija
V poslanski skupini SD-ja so po sestanku z DOS-om ocenili, da bi poseganje v zakon, ki je nastal pod ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika, pomenilo poseganje v sistemske rešitve. Kot je na tiskovni konferenci povedala Majda Potrata, mora biti predlagatelj sistemskih rešitev koalicija in ne opozicija. Potrata je dijakom predlagala, naj se s koalicijo raje pogovarjajo o zakonu o štipendiranju, ki ga je prejšnja vlada umaknila iz parlamentarne obravnave.
SD bo dijake podprl pri zahtevi, naj jim ministrstvo postreže s točnimi podatki o dvomesečnem izvajanju zakona, saj so na pogovoru ugotovili, da imajo v poslanski skupini povsem drugačne podatke o številu podeljenih in zamrznjenih štipendij.
Dijaki so se srečali tudi s predstavniki poslanske skupine Pozitivne Slovenije, kjer so se tudi zavzeli za pomoč dijakom. Dijaki se želijo srečati tudi z drugimi poslanskimi skupinami. S predstavniki poslanske skupine SDS se bodo sestali v sredo, so napovedali v SDS-u.

V sredo predaja 17.000 podpisov
Protestniki so shod začeli na ljubljanski Metelkovi, se na kratko ustavili pred ministrstvom za delo, njihova končna postaja pa je bila državni zbor. Parlament bodo ponovno obiskali v sredo, se srečali s podpredsednikom DZ-ja Jakobom Presečnikom in mu podali peticijo s 17.000 podpisi. Podpise so v Organizaciji želeli predati že danes, ampak v DZ-ju zanje "niso imeli časa", je dejal Lešnik.

"V novem zakonu ni vse slabo"
Pojasnil je, zakaj so se našemili v Don Kihote. Že dolga leta se namreč borijo za pravice dijakov, jim država ne prisluhe - kot bi se borili z mlini na veter, je izjavil. V DOS-u si želijo socialnega dialoga z vlado in si ne želijo popolne vrnitve na stanje pred 1. januarjem letos, saj tudi v novem zakonu po njihovem niso vse rešitve slabe.

Če država z njimi ne bo stopila v dialog, bodo s protesti nadaljevali.

Otroški dodatki gredo - žal - v roke staršev in to je problem. Kajti štipendija je imela tudi izobraževalno komponento, da so se dijaki naučili ravnati z denarjem.

Mitja Lešnik, predsednik DOS-a
Protest dijakov