Ministrstvo za šolstvo namerava del sredstev, namenjenih za subvencioniranje dijaških obrokov, preusmeriti v subvencioniranje osnovnošolskih obrokov. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za šolstvo namerava del sredstev, namenjenih za subvencioniranje dijaških obrokov, preusmeriti v subvencioniranje osnovnošolskih obrokov. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za šolstvo in šport vztraja, da se del sredstev za subvencioniranje dijaške prehrane prerazporedi za subvencionirane osnovnošolske prehrane. Tako bi morali starši osnovnošolcev in srednješolcev določen znesek (glede na njihove dohodke) za obrok doplačati.

PODPISE ZBIRA TUDI MSi
Podpise peticije proti predlogu novega zakona o subvencioniranju dijaške prehrane je 16. novembra začela zbirati tudi Mlada Slovenija - podmladek NSi-ja je 16. novembra. Kot so sporočili iz podmladka, dijaki množično podpisujejo peticijo in se ne strinjajo s predlogom ministra za šolstvo Igorja Lukšiča. Do zdaj je MSi zbral natanko 14.800 podpisov slovenskih dijakinj in dijakov. Z zbiranjem podpisov peticije bodo zaključili, ko bo minister uradno predstavil predlog novega zakona ter ga bo vlada začela obravnavati.


Dos: Ukinitev brezplačnega obroka bi lahko privedla do razslojevanja

Dijaška organizacija se ne strinja z napovedano spremembo zakonodaje o subvencionirani dijaški prehrani za različne dohodkovne skupine, splošna subvencija pa bi znašala le 66 odstotkov cene malice. Menijo, da bi tak ukrep pomenil nevarnost socialnega razslojevanja med dijaki, poleg tega pa je dijaška prehrana pravica in dijaki ne morejo privoliti v delno ukinitev subvencioniranja po slabih dveh letih od njene uveljavitve, so zapisali.

Dijaki sicer pozdravljajo ureditev prehrane tudi v osnovnih šolah, vendar se ne strinjajo, da bi to šlo na račun sredstev, ki so že zagotovljena za dijaško prehrano. Svoje stališče glede subvencioniranja je dijaška organizacija posredovala tudi ministrstvu za šolstvo, ki pa pripomb ni upoštevalo in vztraja pri svojem, zato so se dijaki odločili za zbiranje podpisov, ki bo predvidoma trajalo do začetka prihodnjega leta. Aleksandar Spremo, predsednik Dosa, je dijake pozval, da s svojim podpisom prispevajo k ohranitvi 100-odstotne subvencije za dijaško prehrano.