Dimičeva je odstopila, potem ko je prišla v javnost informacija, da naj bi ji hišo v Murglah gradili oz. obnavljali delavci Vegrada. Foto: MMC RTV SLO
Dimičeva je odstopila, potem ko je prišla v javnost informacija, da naj bi ji hišo v Murglah gradili oz. obnavljali delavci Vegrada. Foto: MMC RTV SLO
Hiša Simone Dimic
Za hišo v Murglah naj bi Dimičeva odštela 500.000 evrov. Od NLB-ja dobila 350.000 evrov posojila, kje je dobila še preostalih 150.000 evrov, pa se sprašujejo v Financah. Foto: MMC RTV SLO
Dimičeva brez odpravnine

Direktor urada vlade za komuniciranje je na tiskovni konferenci zatrdil, da so informacije o odpravnini nekdanji vodji Pahorjevega kabineta, ki krožijo po medijih, napačne: "Če bi ji vlada odpovedala pogodbo, bi ji pripadala odpravnina, zdaj, ko je odpovedala sama, ji ne pripada," je dejal.

Dimičeva, ki je pred dnevi odstopila z mesta vodje kabineta predsednika vlade, je bila zaposlena za določen čas, in sicer od 16. decembra 2008 za čas trajanja funkcije predsednika vlade Boruta Pahorja, je poročala Demokracija. Pri tem se sklicuje na pogodbo Dimičeve, ki jo je tednik, "po večkratnih urgencah", pridobil od premierjevega kabineta.

Dimičeva ima 3-mesečni odpovedni rok
Iz pogodbe sledi, da ima javna uslužbenka Simona Dimic ob prenehanju delovnega razmerja pravico do odpravnine v znesku treh osnovnih plač za delovno mesto, ki ga zaseda (tj. okoli 6.300 evrov neto). V 12. členu pogodbe je napisano, da ima Dimičeva 3-mesečni odpovedni rok. Kot piše Demokracija, je jasno, da ji NLB na podlagi pogodbe za določen čas ni mogel odobriti posojila za 30 let.

Nekdanja vodja Pahorjevega kabineta je parcelo v velikosti 441 kvadratnih metrov in hišo v velikosti 127 kvadratnih metrov (zraven je še 16 kvadratnih metrov velika garaža) v ljubljanski soseski Murgle kupila za natanko pol milijona evrov, in sicer lani maja od nekdanjega predsednika Rotary Cluba Ljubljana in člana nadzornega sveta Etola Antona Glavana, poročajo današnje Finance.

Je hiša stala 500.000 evrov?
Osnovna plača Dimičeve je znašala 2.200 evrov neto. Kot je znano, je za hišo v NLB-ju dobila posojilo 350.000 evrov. Iz tega sledi, da je morala za nakup hiše najeti še eno posojilo, ki ni zavarovano s hipoteko, ali pa nakup financirati kako drugače, pišejo Finance.

Hišo je kupila skupaj s partnerjem Romanom Horvatom, ki je pred tem postal lastnik 108 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Kosezah. Zanj je odštel 530 tisoč evrov, ki jih je dobil pri Deželni banki Slovenije: za 30-letno posojilo plačuje pribitek 1,6 + šestmesečni EURIBOR.

Kot še poročajo Finance, je vprašanje financiranja nakupa hiše zanimivo predvsem zato, ker je Dimičeva v oddaji Pogledi Slovenije na TV Slovenija zagotovila, da je posojilo najela za obnovo hiše, in ker je bil nakup nepremičnine v evidenci prometa z nepremičninami vpisan 6. maja, šele 8. maja pa je bila vknjižena hipoteka v zemljiški knjigi, s katero je banka NLB zavarovala svoje posojilo.

Z Dimičevo se ukvarja tudi protikorupcijska komisija
Nekdanja vodja Pahorjevega kabineta je po odstopu skupaj s svojim partnerjem odpotovala iz Slovenije, domnevno v Dubaj. Protikorupcijska komisija je sicer Dimičevi poslala uradno vabilo na pogovor. Po neuradnih informacijah naj bi bilo vabilo Dimičevi že vročeno. Pričanje pred komisijo naj bi bilo v prihodnjih dneh, navaja Demokracija.

Kot je znano, naj bi Dimičeva za obnovo hiše v Murglah uspela pridobiti 350 tisoč evrov posojila, pri čemer naj bi bilo sporno predvsem to, da je zavračala razkritje imena podjetja, ki je obnovo izvajalo. Trditve, da so bili to Vegradovi delavci, je Dimičeva zanikala, a je skupina delavcev iz Vegrada za TV Slovenija njene besede zavrnila in dejala, da so hišo obnavljali '"z lastnimi rokami", in to z materialom, ki naj bi ga vozili z gradbišča zdajšnjih Celovških dvorov.

Dimičeva je po objavi omenjenih informacij medijem pokazala pogodbo, po kateri naj bi dela opravljalo (obnova sicer še traja) podjetje GP Keras, d. o. o., iz Ljubljane, vendar iz te ni razvidno, kolikšna naj bi bila cena posameznih gradbenih del, do kdaj morajo biti opravljena in kakšen je rok plačila.

Dimičeva brez odpravnine