Veselinovgič je potrdil, da je v zadnjih dveh letih prejel nagradi
Veselinovgič je potrdil, da je v zadnjih dveh letih prejel nagradi "za uspešnost poslovanja", in sicer leta 2010 v višini 3070 evrov, lani pa je bil direktorju izplačan "spremenljivi del plačila v višini 1753,56 evra". Foto: BoBo

Po poročanju spletne strani revije Reporter Bojan Veselinovič prejme okoli 6.300 evrov bruto mesečne plače. Čeprav so na Reporterju Veselinoviča večkrat prosili, naj jim zaupa, kolikšna je bila njegova bruto in neto plača, odkar je direktor STA-ja, jim je trikrat poslal podatke za "pripadajoče izplačane plače" v zadnjih treh mesecih. Januarja letos in decembra lani je ta znašala 3.229,59 evra, novembra pa 3.151,56 evra.

Januarja 600 evrov za potne stroške
Gre za neto zneske, pri čemer Veselinovič ni navedel dodatkov. Po dodatnem poizvedovanju Reporterja je Veselinovič potrdil, da si je januarja izplačal še za 600 evrov potnih nalogov. Kot pravi, gre za skupaj pet opravljenih poti v januarju: "Dve poti v Maribor (enkrat otvoritev Evropske prestolnice kulture, enkrat gost na prireditvi in sprejemu časopisa Večer – naročnika STA), v Bruselj, na Bled in Obalo."

Glede preteklih plač naj bi se Veselinovič izgovarjal, da ni nobene pravne podlage, da bi novinarjem zaupal te podatke. "Je pač tako, da veljavni predpisi o prejemkih direktorjev v gospodarskih družbah v večinski lasti države poslovodske plače obravnavajo kot poslovno skrivnost, tako da prejšnjemu odgovoru lahko dodam in vam tako odgovorim to, da se v obdobju, ki ga navajate v vašem vprašanju, povprečno izplačana plača ne odmika od zgoraj navedenih zneskov," trdi Veselinovič.

Potrdil je tudi, da je v zadnjih dveh letih prejel nagradi "za uspešnost poslovanja", in sicer leta 2010 3.070 evrov, lani pa je bil direktorju izplačan "spremenljivi del plačila v vrednosti 1.753,56 evra".

Sejnina za nadzornike 150 evrov
Povprečna neto izplačana plača na STA-ju je lani znašala 1.324 evrov. Koliko dobijo za honorarje študentje, Veselinovič Reporterju ni povedal, ker "gre za tako različne vrste dela in število ur znotraj opazovanega obdobja, da izračun povprečnega plačila študenta na mesec ne bi imel nobene primerjalne vrednosti".

Poleg plač za zaposlene so po novem zakonu o STA-ju strošek tudi člani nadzornega sveta, ki za vsako sejnino prejmejo 150 evrov bruto. Državni zbor v prejšnji sestavi je na predlog prejšnje vlade za nadzornike STA-ja izvolil Marka Hočevarja, Aleša Živkoviča in Andraža Teršaka, svet delavcev pa Aljošo Reharja.

Veselinovič od aprila 2009 davkoplačevalce stal 220.000 evrov
Če torej držijo Reporterjeve neuradne informacije, da je Veselinovičeva bruto plača 6.300 evrov, potem je davkoplačevalce od aprila 2009, ko je funkcijo prevzel, do zadnjega meseca stal najmanj 220.000 evrov. V tej vsoti niso všteti potni stroški in različni dodatki.

Prejšnja direktorica STA-ja Alenka Paulin naj bi imela 4.800 evrov bruto mesečne plače.