Izvršni direktorji DUTB-ja prejemajo 20.500 evrov bruto plače. Vlada namerava ta znesek prepoloviti. Foto: MMC RTV SLO
Izvršni direktorji DUTB-ja prejemajo 20.500 evrov bruto plače. Vlada namerava ta znesek prepoloviti. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo znižala plače v vodstvu slabe banke

Izvršni direktorji DUTB-ja prejemajo mesečne plače 20.500 evrov, kar namerava vlada prepoloviti, tako da bi izvršni direktorji prejemali le še 11 tisoč evrov fiksne bruto plače, medtem ko variabilni del plače ne bi smel preseči 30 odstotkov tega zneska. Vlada namreč želi zmanjšati stroške za plače DUTB-ja, ki mesečno zgolj za plače obremenijo proračun za najmanj 83 tisoč evrov.

Vodstvo DUTB-ja odločitve vlade kot tudi pogovorov z vlado ne komentira, saj naj bi šlo za spremembe, ki jih vlada še ni obravnavala. Po neuradnih podatkih pa naj bi že zagrozili vladi tako z odstopom kot tudi z odškodninskimi tožbami. Vlada bo predlog za znižanje plač direktorjev DUTB-ja obravnavala jutri.

Izvršni direktor DUTB-ja je že pred časom v Odmevih dejal, da direktorji s svojim delom lahko upravičijo astronomske prihodke, saj delajo "nekaj, kar v Sloveniji še nihče ni delal". To je sprožilo nekaj ogorčenih izjav politikov, med njimi tudi predsednice ZaAB-a Alenke Bratušek, ki se ji zdi nedopustno, da v času, ko se policistom in medicinskim sestram ukinja dodatke za nočno delo, DUTB ponaša s takšnimi plačami. Pozabila pa je, da bi lahko v te plače zarezala tudi sama, ko je še bila predsednica vlade. Zadeve pa ne komentira niti nekdanji finančni minister Janez Šušteršič, ki je tujce v DUTB privabil prav z obljubo visokih nagrad.

Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik meni, da je odločitev vlade smiselna, obenem pa opozarja, da je to treba urediti z zakonom, saj bi lahko v nasprotnem primeru sledile odškodninske tožbe.

Vlada bo znižala plače v vodstvu slabe banke