Torbjörn Mansson in Janez Škrubej v fiksnem delu plače mesečno prejmeta vsak 21.533 evrov bruto. Foto: BoBo
Torbjörn Mansson in Janez Škrubej v fiksnem delu plače mesečno prejmeta vsak 21.533 evrov bruto. Foto: BoBo

V DUTB-ju predloga ne komentirajo, saj ga mora vlada še obravnavati.

Ministrstvo za finance
Ministrstvo za finance se je odzvalo tudi na ogorčenje v delu javnosti zaradi višine plač v DUTB-ju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

O osnutku politike prejemkov v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo vlada odločala predvidoma na četrtkovi seji. Če bo predlog potrjen, bosta denimo izvršna direktorja Torbjörn Mansson in Janez Škrubej namesto fiksnega mesečnega prejemka 21.533 evrov bruto dobila največ 11.000 evrov. Pri tem variabilni del lahko doseže največ 30 odstotkov fiksnega.

Predlog je pripravilo finančno ministrstvo, ki pojasnjuje, da je njegov namen izboljšanje korporativnega upravljanja, gospodarna uprava javnih sredstev in povrnitev proračunskih sredstev.

Vlada z njim želi urediti tako mesečna izplačila kot bonitete za zaposlene na DUTB-ju: izvršne direktorje, neizvršne člane upravnega odbora ter zaposlene s posebno naravo dela. Zadnjo skupino želi tudi natančneje opredeliti.

Posebna izplačila
Neizvršni člani odbora bodo prejemali manjša mesečna doplačila za posebne izkušnje in znanje, pa tudi fiksna izplačila. Po predlogu bo višina mesečnega plačila zanje znašala 1.000 evrov bruto (zdaj 2.000 evrov). Do prvega dela mesečnega doplačila za posebne izkušnje in veščine v znesku 1.000 evrov bruto zdaj 4.000 evrov) so upravičeni člani upravnega odbora, ki imajo mednarodne izkušnje z delom v finančnih institucijah, do drugega dela v znesku 3.000 evrov bruto (zdaj 4.000 evrov) pa člani z izkušnjami pri delu v instituciji, katere osnovno poslanstvo je bilo prestrukturiranje slabih terjatev ali bank.

Zavarovanje zaradi poklicne odgovornosti
Zaposleni s posebno naravo dela in izvršni direktorji so zavarovani zaradi poklicne odgovornosti. Od zdaj se bo to štelo v njihove bonitete, poleg tega bo najvišja premija omejena navzgor: 10.000 evrov za izvršne direktorje in 5.000 evrov za zaposlene s posebno naravo dela.

Navzgor bodo omejene tudi mogoče odpravnine izvršnih direktorjev, in sicer na višino fiksnega dela plače v enem letu, medtem ko po obstoječem pravilniku znašajo šest povprečnih mesečnih plač.

Najmanj 83.000 evrov mesečno za plače
Za plače vodilnih v DUTB-ju gre mesečno najmanj 83.000 evrov. Švedi Lars Nyberg, Carl-Johan Lindgren in Arne Berggren, ki so položaje neizvršnih direktorjev slabe banke zasedli 6. marca lani, so se dogovorili o mesečni plači v znesku 10.000 evrov bruto, upravičeni pa so tudi do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela, prehrane ter bivanja v Sloveniji.

Sredi januarja so se jim pridružili še trije izvršni direktorji. Od tedaj sprva glavni izvršni direktor Christopher Gwilliam, ki ga julija zamenjal Mansson, že prej na tej funkciji kot vršilec dolžnosti, in Škrubej prejemata mesečno plačo v znesku 21.533 evrov bruto, Aleš Koršič pa 9.800 evrov bruto.




V DUTB-ju predloga ne komentirajo, saj ga mora vlada še obravnavati.