Sofinanciranih je bilo okoli 800 raziskovalnih projektov. Foto: BoBo
Sofinanciranih je bilo okoli 800 raziskovalnih projektov. Foto: BoBo

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) bo pripravila številne dogodke na dnevih odprtih vrat, poimenovanih EU-projekt – moj projekt, na katerih bodo predstavili številne projekte, sofinancirane iz evropskih sredstev v obdobju 2007-2013. Ustvarjenih je bilo več kot 30.000 novih delovnih mest, sofinanciranih pa okoli 800 raziskovalnih projektov.

"Morda ste med 65.000 ljudmi, ki imajo s pomočjo evropske kohezijske politike dostop do širokopasovnega interneta, ali pa med 300.000, ki imajo boljšo in varnejšo oskrbo s pitno vodo. Morda je vaša pot v službo krajša zaradi novozgrajenih železniških tirov, cest in avtocestnih odsekov ali pa varnejša zaradi novih kolesarskih povezav," so zapisali v SVRK-ju.

Udeleženci bodo v okviru dnevov odprtih vrat lahko na kateri od obnovljenih planinskih postojank spili čaj, obiskali Škocjanske jame, Krajinski park Strunjan ali Slovenski planinski muzej, si ogledali Pot miru v Posočju, park Zelenega krasa ali pa kolesarili po Geoparku Karavanke. "V Ljubljani vas bodo pričakale sledi rimske Emone, v Mariboru lutkovna predstava, v Pomurju rokodelska akademija, v Črnomlju muzejska zbirka, v Brestanici pa grajski program na gradu Rajhenburg," še sporočajo.

Ljubitelji znanosti in tehnike bodo lahko spoznavali sodobni Preglov center na Kemijskem inštitutu ter s sodelavci urada za meroslovje odkrivali, kako potekajo meritve različnih snovi.

S pomočjo dni odprtih vrat želi vlada obveščati širšo javnost o učinkih in rezultatih projektov, ki so bili sofinancirani iz evropskih sredstev, ter o pogojih in načinu pridobivanja EU-sredstev.