Karlu Erjavcu je uspelo doseči, da gospodarska diplomacija ostane znotraj zunanjega ministrstva. Foto: BoBo
Karlu Erjavcu je uspelo doseči, da gospodarska diplomacija ostane znotraj zunanjega ministrstva. Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Žerjav se ne bo zadovoljil s "tralala hopsasa". Foto: BoBo
Erjavec in Žerjav z dogovorom o gospodarski diplomaciji

Prenosa gospodarske diplomacije, ki so mu nasprotovali številni diplomati in gospodarstveniki, tako ne bo, je za TV Dnevnik poročal Adrijan Bakič. A gospodarski minister Radovan Žerjav bo dajal vsebinska navodila, da bo 27 gospodarskih atašejev, kolikor jih ima trenutno Slovenija, za slovensko gospodarstvo v prihodnje storilo več.

"Zahtevam, da bom mesečno dobival sporočila od gospodarskih atašejev, kaj se na posameznem področju dogaja. Ne tralala hopsasa, ampak konkretno, kakšen je izvoz in koliko tujih investicij je bilo pripeljanih v Slovenijo," zatrjuje Žerjav.
Kaj pa se bo zgodilo, če s poročilom gospodarskega atašeja ne bo zadovoljen? "Glejte, če ne bo rezultatov, saj veste, kaj vse lahko pride v poštev," dvoumno odgovarja minister.
Diplomati zadovoljni z dosedanjim delom
Da je bila dosedanja praksa dobra, je ministra Erjavca v pismu obvestil tudi Sindikat slovenskih diplomatov. "V sindikatu slovenskih diplomatov pozdravljamo ta dogovor, mislimo, da je to ustrezna rešitev in da bo ta rešitev pripomogla k uresničevanju ciljev slovenskega gospodarstva v mednarodnem okolju," pravi predsednik sindikata Stanislav Sikošek.

Ali bo pet vladnih strank po dogovoru ministrov Erjavca in Žerjava spremenilo to točko koalicijske pogodbe, pa še ni znano. Za spremembo je potrebno soglasje vseh koalicijskih strank.

Erjavec in Žerjav z dogovorom o gospodarski diplomaciji