Licia Ronzulli iz Evropske ljudske stranke med glasovanjem v Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Licia Ronzulli iz Evropske ljudske stranke med glasovanjem v Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Kot doječa mamica je Vika Potočnik na nočni seji skupščine izglasovala ustavo in razglasitev samostojnosti. Slovenije. Foto: RTV SLO
Vida Čadonič Špelič
Potrebujemo več pogumnih žensk, pravi direktorica veterinarske uprave in nekdanja glavna tajnica SKD-ja Vida Čadonič Špelič. Foto: BoBo

Mirovanje poslanske funkcije in določitev nadomestnega poslanca ali poslanke je predvideno samo v primeru in za čas, ko opravlja poslanec ali poslanka funkcijo v vladi. 14. člen Zakona o poslancih

Po zapletu s podpisom Melite Župevc na referendumsko pobudo nas je zanimalo, kako je v praksi videti opravljanje poslanske funkcije s porodniškega dopusta, a iz poslanske skupine Pozitivne Slovenije v dobrem tednu nismo prejeli odgovora. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se poslanka v poslanske klopi vrnila "takoj, ko bo to mogoče".

V informativni službi državnega zbora so za MMC pojasnili, da zakon o poslancih ne predvideva mirovanja poslanske funkcije v času porodniškega dopusta. "Poslanec ali poslanka je v času koriščenja očetovskega ali porodniškega dopusta opravičeno odsoten/a na podlagi prve alineje drugega odstavka 95. člena Poslovnika Državnega zbora, ki se nanaša na zadržanost z dela po predpisih o delovnih razmerjih in zdravstvenem zavarovanju," so zapisali ter dodali, da sta v mandatu državnega zbora med letoma 1992 in 1996 dve poslanki rodili in bili del mandata na porodniškem dopustu. Imen sicer niso hoteli razkriti, gre pa za poslanko takratnih Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) Jano Primožič in LDS-a Jadranko Šturm Kocijan.
V Bruslju oz. Strasbourgu sistemska ureditev obstaja. Iz Evropskega parlamenta so za MMC sporočili, da se evropskim poslankam tri mesece pred porodom in šest mesecev po njem ni treba udeleževati sej.

Potočnikova s porodniškega dopusta glasovala za razglasitev samostojnosti
"V starem sistemu je obstajal 12-mesečni porodniški dopust, ki sem ga občasno koristila, bila pa sem, kolikor je bilo mogoče, aktivna in zraven pri vseh ključnih, pomembnih glasovanjih, ko je šlo za slovensko samostojnost," se spominja sedanja direktorica Pionirskega doma, dolgoletna političarka in nekdanja ljubljanska županja Vika Potočnik.

Noseča delegatka s službo v Beograd
Spominja se, da je kot noseča delegatka zvezne skupščine z letalom hodila na glasovanja v Beograd. Hčerko je rodila spomladi leta 1991. "To so bili zelo burni meseci, od sprejemanja ustave do nočnih sej. Bila sem na seji ob razglasitvi neodvisnosti. Spomnim se, da sem takrat še dojila, a nisem smela ven pred 4., 5. uro zjutraj. No, bila je to noč čajev za mojo hčerkico, zame pa najdaljša noč," se spominja Potočnikova, ki jo presenečajo pozivi Župevčevi k odstopu. "Ona je v delovnem razmerju in ji ta pravica pripada, koliko pa bo aktivna, pa je njena osebna zadeva, ne vidim razloga, da bi morala odstopiti," meni Potočnikova.

Proti nadomestnemu poslancu v času porodniškega dopusta
Nasprotuje temu, da bi v času porodniškega dopusta poslanko nadomestil nadomestni poslanec. "Vsak poslanec, ki ne sedi preveč v parlamentu, bi potem moral imeti nadomestnega poslanca. To bi bila ponovna zavora, da bi se ženske vključevale v politiko, kjer jih je tako ali malo," pojasnjuje.

Čadonič Špelič: Potrebujemo pogumne ženske
Generalni direktorici Veterinarske uprave RS, političarki in nekdanji glavni tajnici SKD-ja Vidi Čadonič Špelič se zdi sedanja ureditev, po kateri poslanska funkcija ne preneha, dobra. "Sem pa za nadomestnega poslanca, če se mati izreče, da bo koristila celoten porodniški dopust, oziroma v času, za katerega ve, da je ne bo. Mater je treba vedno upoštevati," pravi Čadonič Špelič za MMC.

Otrok mora imeti prednost pred vsemi funkcijami
"Zaradi materinstva poslanki ne sme biti nobena funkcija odvzeta, morala bi biti nagrajena, saj potrebujemo pogumne ženske," poudarja. Tudi sama je bila noseča med opravljanjem funkcije glavne tajnice SKD-ja in ni imela nobenih težav, saj je bila v stranki, ki je gradila in zagovarjala družinske vrednote, matere, porodniški dopust, spoštovanje očeta in matere, kar so vse krščanske vrednote. Da jo je po odhodu na porodniški dopust izrinila Hilda Tovšak, ne jemlje kot maščevanje, ampak kot splet nesrečnih okoliščin, ki pa jih ni treba posploševati. Če bi rodila med opravljanjem poslanske funkcije, bi storila enako: "Šla bi na porodniški dopust, ker mora imeti otrok prednost pred vsemi funkcijami in mandati," poudarja.

Iskanje mehkih poti po vzoru Skandinavije
Kot županja je Potočnikova tudi osebno iskala t. i. mehke poti. Ko je neka svetnica rodila in bila na porodniškem dopustu, ji je v svoji pisarni uredila previjalno mizico z vsemi pripomočki, uporabljala pa jo je tudi njena varuška, ki je med pomebnimi razpravami in glasovanji pazila na otroka. "Tukaj sem bila edina, sicer v skandinavskih parlamentih imamo takšne primere. Mamica, ki doji v parlamentu, bi bilo za nas skoraj nekaj nemogočega," ponazarja Potočnikova slovenske razmere, v katerih je še veliko preprek, da bi se ženske dejavno vključile v politiko, tako na sistemski,, kot tudi praktični ravni. "Skandinavske države so prijaznejše do žensk, ki želijo stopiti v politiko," sklene.

V politiko na povabilo osebe z visokim političnim kapitalom
Raziskava Milice Antić Gaber in Irene Selišnik Politično polje, zasebno življenje in vstopanje žensk v politiko je pokazala, da ženske, ki vstopajo v politiko v Sloveniji, prihajajo iz srednjega razreda, a pogosteje kot njihovi moški kolegi živijo same, v politiko pa v glavnem vstopajo na povabilo osebe z visokim političnim kapitalom. "Pričevanja poslank govorijo o tem, da odločitev za kandidaturo nikakor ni bila lahka. Številne imajo daljše obdobje političnega (strankarskega) delovanja, a so imele močne pomisleke zaradi opuščanja osnovnega poklica in možnosti vračanja v svoje profesionalno okolje; pogosteje dvomijo o svojih sposobnostih in se pogosteje sprašujejo, kdo bo ob njihovem vstopu v politiko skrbel za otroke in družino," je še pokazala raziskava, ki temelji na pričevanjih slovenskih političark.

Mirovanje poslanske funkcije in določitev nadomestnega poslanca ali poslanke je predvideno samo v primeru in za čas, ko opravlja poslanec ali poslanka funkcijo v vladi. 14. člen Zakona o poslancih