Programe, kakršen je Dora, Evropa pozna že dolgo. Na Švedskem poteka že 17 let. Foto: MMC RTV SLO
Programe, kakršen je Dora, Evropa pozna že dolgo. Na Švedskem poteka že 17 let. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Senčar
Presejalni testi za ženske

Vabila lahko pričakujejo ženske med 50. in 69. letom. Izvide slikanja bosta odčitavala dva strokovnjaka, če se ne bosta mogla poenotiti, pa še tretji. Vse ženske, pri katerih bodo odkrite sumljive spremembe, bodo takoj napotene na dodatne preiskave, če bo potrebno, tudi na operacijo. Po besedah vodje programa Maksimilijana Kadivca naj bi bil celoten postopek izveden v treh tednih. Žensk, ki jih bodo klicali na dodatni pregled, naj bi bilo po njegovem mnenju sicer manj kot pet odstotkov.

Program v polnem teku septembra
Letos nameravajo na mamografijo povabiti okoli 5.000 žensk, ko pa bo program stekel, bodo letno pregledali okoli 120.000 žensk po vsej Sloveniji. Poln zagon programa je predviden za september, celotna država pa naj bi bila pokrita nekako v roku dveh let. Vzpostaviti je treba še stacionarno enoto z napravami v Mariboru, poleg tega pa imajo v načrtu še nakup avtobusov, s katerim bodo obiskovali ženske.

Načrt: Smrtnost, nižja za 30 odstotkov
Smrtnost za rakom naj bi tako postopno zmanjšali za 30 odstotkov. Letno naj bi namreč odkrili kar 500 primerov raka dojke letno več, pri čemer je seveda ključnega pomena diagnoza v zgodnji fazi. Kot je še povedal vodja programa, so leta 2005 na novo odkrili 1073 primerov raka dojke, za to boleznijo pa je umrlo 390 bolnic.

Za Evropo ne smemo zaostajati
Predsednica združenja Europa Donna Mojca Senčar je dejala, da so pri odkrivanju raka smiselni trije presejalni programi, in sicer pri raku dojke, materničnega vratu ter debelega črevesa in danke. "In to ima vsa Evropa, njihova učinkovitost je znanstveno dokazana. Ne smemo zaostajati, saj gre za življenja številnih ljudi," je poudarila.

E. S.

Presejalni testi za ženske