Za srečanje med predsednikoma Slovenije in Hrvaške vlada izjemno zanimanje novinarjev. Foto: RTV SLO
Za srečanje med predsednikoma Slovenije in Hrvaške vlada izjemno zanimanje novinarjev. Foto: RTV SLO

S knjigo na knjigo se gre, ko gre za literaturo.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić
Mejni prehod Dragonja
Predsednika sta o najbolj perečih problemih med državama razpravljala pod drevesi na domačiji Primoža Trubarja. Foto: RTV SLO

Predsednika sta po neformalnem srečanju na Trubarjevi domačiji na Raščici pri Velikih Laščah vladi pozvala, naj sedeta za mizo in začneta reševati vprašanji slovensko-hrvaške meje in deviznih vlog nekdanje zagrebške podružnice Ljubljanske banke.

Drnovšek je po prvem srečanju na predsedniški ravni po objavi bele knjige dejal, da je po 15 letih napočil čas, da državi sami rešita težave. To po njegovem mnenju lahko storita, najti pa morata rešitev, ki bo ugodna za obe strani.

Slovenski predsednik je dejal, da gre za zapletena vprašanja, vendar pa ga skrbi, zakaj jih vladi niti ne poskušata reševati. Mesić pa je dejal, da morata vladi reševati vsako vprašanje posebej, saj se je po njegovem mnenju v preteklosti že izkazalo, da reševanje v paketih ni bilo uspešno.

Na objavo bele knjige se je sicer odzvala tudi hrvaška vlada, ki bo pod mentorstvom Davorina Rudolfa do oktobra pripravila svojo različico knjige o odprtih vprašanjih med državama. Ta se bo imenovala modra knjiga. Mesić je v povezavi z obema knjigama dejal, da gre v politiki za argumente, Drnovšek pa je meni, da knjige ne bodo rešile težav.

Rupel pisal Rehnu
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel pa je medtem pisal evropskemu komisarju za širitev Olliju Rehnu in ga skušal opozoriti na načelna vprašanja, povezana z vključevanjem Slovenije v Evropsko unijo.

S knjigo na knjigo se gre, ko gre za literaturo.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić