Predsednik države poziva k čimhitrejšemu reševanju problema z operacijskimi mizami. Foto: RTV SLO
Predsednik države poziva k čimhitrejšemu reševanju problema z operacijskimi mizami. Foto: RTV SLO
Operacijska miza
Zaradi ekonomičnosti in hitrosti so pogajanja s ponudniki miz ena od možnosti. Foto: RTV SLO

Dodal je, da se ministrstvo dobro zaveda stanja na Onkološkem inštitutu in nujnosti, da čim prej kupi mize. Ob tem Drnovšek pričakuje čimprejšnje končanje pogajanj s ponudniki miz in odločitev ministrstva za zdravje.

Ministrstvo o odločitvi v nekaj dneh
Na ministrstvu za zdravje namreč možnost za začetek pogajanj s ponudniki za nakup operacijskih miz brez razpisa še preučujejo, ministrstvo pa naj bi svojo odločitev sporočilo v prihodnjih dneh.

Ministrstvo za zdravje ima možnost nadaljevati postopek s pogajanji s predhodno najavo ali brez nje, zakon pa glede postopka s pogajanji brez najave pa ne predpisuje, kakšen je postopek za izvedbo. Naročnik tako lahko sam določa rok za oddajo ponudb, rok za pogajanja ter obseg in način pogajanj.

K rešitvi poziva tudi Društvo onkoloških bolnikov
K čimprejšnjemu ukrepanju pa je predsednika vlade pozvalo tudi Društvo onkoloških bolnikov. Ogorčeni so namreč zaradi škandaloznega vodenja postopkov na ministrstvu za zdravje, ki posega v pravice bolnikov. Janez Janša se je na poziv že odzval in obljubil, da bo državni zbor o tem odločal že junija.