Janez Drnovšek bo vztrajal pri svojem kandidatu. Foto: EPA
Janez Drnovšek bo vztrajal pri svojem kandidatu. Foto: EPA

Za MMC so povedali, da je zadeva še odprta in da različne možnosti še preučujejo. Drnovšku se čas za nov predlog izteka, saj bo Gaspariju mandat potekel 31. 3. DZ je zavrnil že dva Drnovškova predloga.

Najprej ni dovolj podpore dobil dosedanji guverner Mitja Gaspari, potem pa na nedavni seji še drugi kandidat viceguverner Rant. Marčevska seja DZ-ja se bo začela 26. 3. Od takrat bodo obstajale formalne možnosti za izvolitev novega guvernerja.

Glede na Drnovškovo vztrajanje, da se ne bo uklonil vladajoči koaliciji in predlagal "njihovega" kandidata, pa je vprašanje, ali bo predlog potrjen pred iztekom Gasparijevega mandata. Drnovšek je v preteklosti opozoril, da če do 31. marca DZ ne bo potrdil novega kandidata, lahko pride do institucionalne krize.

Ugibanja o možnih kandidatih
V javnosti že krožijo ugibanja o možnih kandidatih, od katerih se največ možnosti pripisuje Marku Kranjcu, ki naj bi bil sprejemljiv tudi za vladajočo koalicijo. Po nekaterih virih naj bi Drnovšek kandidaturo Kranjcu že predlagal.

Kranjc je bil med letoma 1990 in 1991 finančni minister, nato je bil do leta 1997 viceguverner in član sveta Banke Slovenije. Potem je bil do leta 2002 veleposlanik Republike Slovenije pri Evropski uniji, po vrnitvi iz Bruslja pa predava na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani.