V Uradu predsednika republike za pot v Španijo še iščejo najugodnejšo možnost. Foto: Urad predsednika države/FA BOBO
V Uradu predsednika republike za pot v Španijo še iščejo najugodnejšo možnost. Foto: Urad predsednika države/FA BOBO
Janez Janša
Janezu Janši se potovanje v Španijo z avtomobilom ne zdi najbolj pametno. Foto: RTV SLO

Predsednik Drnovšek se kljub ponudbi premierja Janše, da bo našel dodatna sredstva, ne bo udeležil zasedanja Generalne skupščine ZN-ja.
V Uradu predsednika RS-ja Janeza Drnovška pojasnjujejo, da so vse pripravljalne dejavnosti, povezane z zasedanjem, potekale že junija, zato se ga predsednik ne bo udeležil.

V Drnovškovem uradu še pojasnjujejo, da se je predsednik na večino poti, ki jih je opravil letos, odpravil z redno letalsko linijo, odobritev dodatnih sredstev za proračunske porabnike pa ni nič nenavadnega. Opozarjajo, da je vlada zgolj v obdobju med 15. in 30. julijem letos odobrila dodatna sredstva trem ministrstvom in uradu za informiranje, v nobenem primeru pa ni šlo za naravne nesreče.

Urad dodaja, da je vlada v preteklosti dodatna proračunska sredstva iz proračunskih rezervacij uradu predsednika republike že odobrila. Vlada se torej z vlogo za dodatna sredstva ne srečuje prvič, poudarjajo v uradu, zato pričakujejo, da bo o predlogu odločala čim prej.

Janša: Denar bi se našel
Janez Janša je pred tem povedal, da bi se denar za Drnovškovo pot na zasedanje generalne skupščine ZN-a, če bi si predsednik premislil, našel, in sicer pri tistih, ki so pri porabi sredstev bolj varčni.

Ob tem je dodal, da se do zdaj še nikdar ni zgodilo, da bi predsednik države zahteval dodatna sredstva, letos pa je poraba urada izjemno velika. "Problem je, da se sredstva porabijo za zadeve, ki niso bile pričakovane in za Slovenijo niso pomembne," je poudaril Janša. Opozoril je, da je Drnovšek udeležbo na generalni skupščini ZN-a odpovedal že 20. junija, kasneje pa je gostil potomca srbske kraljeve dinastije Karadjordjević, princa Aleksandra Karadjordjevića.

O načrtovani poti Drnovška na državniški obisk v Španijo pa je Janša povedal, da bi tja lahko potoval z redno letalsko linijo, ki jih državniki velikokrat uporabljajo. Lahko pa bi Drnovšku priskrbeli tudi posebno letalo.