Generalni sekretar ZN-a se je zahvalil za prizadevanja slovenskega predsednika pri reševanju krize v Darfurju. Foto: EPA
Generalni sekretar ZN-a se je zahvalil za prizadevanja slovenskega predsednika pri reševanju krize v Darfurju. Foto: EPA
Drnovškov odgovor na novinarsko vprašanje, zakaj se Slovenija ukvarja z Darfurjem.
Janez Drnovšek med tiskovno konferenco po srečanju z Annanom
Drnovškova pobuda je v New Yorku zbudila precej zanimanja. Foto: EPA

Drnovšek je med pogovorom z generalnim sekretarjem ZN-a v New Yorku povedal, da ceni prizadevanja mirovne misije držav Afriške unije v sudanski pokrajini, a je prepričan, da je v Darfurju potrebna mirovna misija ZN-a, izrazil pa je tudi upanje, da bo Varnostni svet spet razpravljal o razmerah in sprejel odločnejše ukrepe.

Drnovšek za sodelovanje Kitajske
Predsednik je Annana seznanil z dejavnostmi, ki potekajo v zadnjih tednih. Poudaril je, da gre za mednarodno akcijo, ki zasleduje humanitarne cilje na eni strani, in da želi prispevati k reševanju političnih vprašanj na drugi strani.

Po Drnovškovem mnenju so poleg držav, za katere je jasno, da niso pripravljene prispevati vojaških enot v mirovno misijo v Sudanu, kot so ZDA in države Evropske unije, tudi druge, ki bi to lahko storile in imajo v Sudanu tudi svoje konkretne interese. Pri tem je mislil zlasti na Kitajsko, zato se je med obiskom v New Yorku tudi sešel z vodjem kitajske misije pri ZN-u Vangom Gauangijajem.

Drnovšek je tudi ponovil pobudo, ki jo je naslovil na številne vplivne voditelje držav in politikov, da bi sklicali mirovno konferenco v Darfurju, na kateri bi sodelovali predstavniki najpomembnejših in vseh neposredno prizadetih držav in organizacij.

Na novinarski konferenci po srečanju z Annanom je novinar Voice of America Drnovška vprašal, zakaj se Slovenija ukvarja s tem zapletenim vprašanjem. "Zakaj pa ne? Zakaj ne majhna država, kot je Slovenija, ki v Sudanu nima nobenih geostrateških interesov?" je odvrnil slovenski predsednik.

Annan: Pobuda ob pravem času
Annan meni, da je Drnovškova pobuda prišla ob pravem času. Dejal je, da je pobuda predsednika Drnovška komplementarna s cilji, ki si jih je zastavil VS. Annan je Drnovška povprašal tudi o pobudi za rešitev statusa Kosova in o njegovem pogledu na pogovore glede prihodnje ureditve državne skupnosti Srbije in Črne gore.

O Unicefovi oceni razmer v Darfurju si preberite tukaj.
Clinton obljubil pomoč
Drnovšek se je o Darfurju po telefonu pogovarjal tudi z nekdanjim predsednikom ZDA, Billom Clintonom. Ta mu je zagotovil vso podporo. Med drugim se je sešel tudi s posebnim predstavnikom generalnega sekretarja ZN-a za preprečevanje genocida, Juanom Mendezom.

V uradu predsednika posvet o Darfurju
V uradu predsednika države pa je potekal posvet koordinacije projekta za Darfur. Na sestanku sta predstavnik Unicefa v Ženevi Oliver Degreef in predstavnik Karitasa Francois Large predstavila položaj v Darfurju in izzive te pokrajine. Degreef je izrazil upanje, da bo akcija uspešna. Predstavniki Unicefa, Karitasa, Rdečega križa in ustanove Skupaj se bodo sešli prihodnji teden in dorekli podrobnosti sodelovanja.

Drnovškov odgovor na novinarsko vprašanje, zakaj se Slovenija ukvarja z Darfurjem.