Obe strani zatrjujeta, da imata pred očmi dobro otrok. Foto: Bojan Okorn
Obe strani zatrjujeta, da imata pred očmi dobro otrok. Foto: Bojan Okorn
Anton Stres
Ne smemo si domišljati, da so druge oblike skupnega življenja obetavnejše od tradicionalne družine, meni Stres. Foto: MMC RTV SLO
Zbor za tradicionalno družino

Na srečanju je civilna iniciativa predstavila izjavo z zahtevo po zaščiti družine, udeležence pa je nagovoril tudi podpredsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres.

Predlogu novega družinskega zakonika nasprotujejo zato, ker izenačuje skupnosti istospolnih partnerjev z drugimi družinskimi skupnostmi in jim omogoča tudi posvojitev otrok. Njim samim pa, kot pravijo, ni vseeno za usodo družine in s tem slovenskega naroda. Od zakonodajalca zato pričakujejo, da bo "ščitil takšno družino, kot je obstajala skozi stoletja in hkrati zagotavlja preživetje naroda", je povedal eden izmed organizatorjev, Tadej Stegu.

Po njegovih besedah bodo podpisovali tudi peticijo z zahtevo po zaščiti družine, če pa jih vlada ne bo poslušala, napovedujejo možnost referenduma.

Stres pa je med drugim dejal, da kljub temu, da družina pogosto ni več takšna, kot bi morala biti, vendarle temelji na zakonski zvezi med možem in ženo in kot taka predstavlja "zibelko življenja in ljubezni, nosilko upanja in prihodnosti". Zato ne moremo dopustiti, da bi bila tako zasnovana družina nenadoma vržena s svojega mesta.

Napoved sprememb je v javnosti pred tem sprožila že številne burne odzive. Tako so tudi opozicija in nekateri posamezniki že opozorili na možnost referenduma, več kot dvotretjinsko nasprotovanje takemu predlogu pa naj bi kazale tudi nekatere javnomnenjske raziskave.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je medtem napovedal, da bo referendumska zahteva, če bo vložena, prav gotovo poslana v ustavno presojo.

Druga stran zahteva konec diskriminacije
Dejavni pa so tudi zagovorniki sprememb, ki so v petek začeli kampanjo Za vse družine!. Kot je sporočil pobudnik kampanje Mitja Blažič, se zavzemajo za to, da nobena izmed družinskih oblik ne bi bila diskriminirana. Meni, da predlog družinskega zakonika v ospredje postavlja skrb za otroka in njegovo dobro. Novost bo, ko bo sprejeta, tudi otrokom v istospolnih družinah omogočala enako zaščito in enake pravice kot otrokom v heteroseksualnih družinah, je dejal.

Kampanja je po njegovih besedah nastala spontano, brez finančnih sredstev ali velikih institucij v ozadju. Na Facebooku se je kampanji "Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice" v manj kot mesecu pridružilo 4.000 ljudi, ki pošiljajo fotografije svojih raznolikih družin za izdelavo plakata kampanje.

Zbor za tradicionalno družino