Generalna skupščina Združenih narodov je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1993. Foto: BoBo
Generalna skupščina Združenih narodov je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1993. Foto: BoBo

Kot opozarja Zveza družin pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, družinam v Sloveniji ni lahko. "Vedno večje breme brezposelnosti, socialne negotovosti in materialnega pomanjkanja pritiska nanje in marsikatera se je že zlomila," je dejala predsednica zveze Maja Kersnik. Zveza zato poziva vlado in njene institucije, "naj ne rušijo več dobrobiti socialne države in naj družinam pomagajo".

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Anja Kopač Mrak pa je v poslanici ob mednarodnem dnevu zapisala, da letošnje geslo tako vlado kot civilno družbo opozarja, da si je treba prizadevati za oblikovanje prijaznih strategij za družine, zlasti za tiste, ki se spopadajo z revščino.

To bi omogočalo večjo socialno zaščito družin, vsi otroci pa bodo imeli enake možnosti za razvoj, meni ministrica. Odsotnost z dela bo manjša, omogočena pa bo tudi uskladitev obveznosti v vseh življenjskih obdobjih, je navedla.

Po podatkih državnega statističnega urada je bilo v Sloveniji na začetku leta 2011 skoraj 567.400 družin. V povprečju so bile tričlanske, v vseh skupaj pa je živelo 81 odstotkov prebivalcev.

Zveza društev upokojencev Slovenije medtem državo poziva k pripravi programov, v okviru katerih bi mlajši in starejši sodelovali med seboj. "Zdaj se starejši bojijo mladih, mladi pa starejših," je dejala predsednica zveze Mateja Kožuh Novak.

V Zvezi družin bodo sicer današnji dan in ves teden družine, ki traja do 22. maja, zaznamovali z brezplačno akcijo Za družine brezplačno, ki so jo pripravili v sodelovanju z različnimi kulturno-umetniškimi organizacijami.