Po ministrovih besedah je osrednje vprašanje korist otroka. Prepovedano je kaznovanje otrok, uvajajo institut zagovornika otroka in institut mediacije, okrepljeno pa je tudi svetovalno delo za družine. Foto: EPA
Po ministrovih besedah je osrednje vprašanje korist otroka. Prepovedano je kaznovanje otrok, uvajajo institut zagovornika otroka in institut mediacije, okrepljeno pa je tudi svetovalno delo za družine. Foto: EPA
Družinski zakonik v celoti ohranja nedotaknjeno tradicionalno zakonsko zvezo med moškim in žensko, ima celo določila, ki bodo omogočila lažje vzpostavljanje zakonske zveze in je manj formalnosti. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Svetlik
Ob napovedi referenduma je minister Svetlik poudaril, da bodo uporabili vsa demokratična in pravna sredstva, da bo zakonik tudi sprejet. Foto: MMC RTV SLO
Vlada potrdila družinski zakonik

Kot je namreč na vladni tiskovni konferenci dejal minister Ivan Svetlik, se je močno povečal delež netipičnih oblik družinskega življenja, tako da danes v nestandardnih oblikah živi že približno tretjina ljudi.

Po ministrovih besedah zakonik ohranja nedotaknjeno tradicionalno zakonsko zvezo med moškim in žensko in ne ustvarja novih oblik družine, saj jih samo prizna. Pri tem sledijo načelu svobodne izbire posameznika, da živi v obliki skupnosti, kot si jo je sam izbral. Kot je pojasnil, pri tem ne gre le za vprašanje istospolnih skupnosti, ampak tudi za enostarševske, reorganizirane in druge družine.

Po njegovih besedah so sledili temu, da je treba preprečiti diskriminacijo na podlagi istospolne usmerjenosti, kar je bila tudi odločitev ustavnega sodišča.


Družinski zakonik v celoti ohranja nedotaknjeno tradicionalno zakonsko zvezo med moškim in žensko, ima celo določila, ki bodo omogočila lažje vzpostavljanje zakonske zveze in je manj formalnosti. Ureja pa tudi ženitne pogodbe kot novost v slovenski zakonodaji, je dejal minister.

Ministrstvo tudi sicer podpira tradicionalno obliko družinskega življenja s sofinanciranjem različnih programov v podporo družine. Tako letos sofinancirajo kar 111 projektov.


Po ministrovih besedah je osrednje vprašanje korist otroka. Prepovedano je kaznovanje otrok, uvajajo institut zagovornika otroka in institut mediacije, okrepljeno pa je tudi svetovalno delo za družine. Lažje bo posegati v družinsko skupnost ob sumu, da je korist otroka ogrožena.

Posebnost zakonika je tudi, da prenaša pristojnosti, na primer glede posvojitev, v celoti na sodišča, centri za socialno delo pa bodo imeli tako več časa za svetovalno delo, je dejal Svetlik.

Javnost razdvojena glede družinskega zakonika
Kot je znano, je predlog družinskega zakonika vzbudil burno javno razpravo, posebej del, ki se nanaša na zvezo istospolnih partnerjev in njihove pravice. Nasprotniki zakonika napovedujejo referendum, če vlada predloga ne bo umaknila. Po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve pa predlog v ničemer ne zmanjšuje pomena tradicionalnih družinskih oblik, kot to trdijo nasprotniki zakonika.

Kdo bo upravljal falcona?
Druga vroča tema na vladi je bila usoda vladnega letala falcon. Razpis za oddajo v upravljanje se je končal brez izbora - več o tem si preberite tukaj.

Vlada potrdila družinski zakonik