Tokratna izdaja bo evrska. Foto: BoBo
Tokratna izdaja bo evrska. Foto: BoBo

Kot soorganizatorki bosta sodelovali še Abanka in ING Bank, so sporočili s finančnega ministrstva, kjer drugih podatkov o izdaji še niso razkrili. Izdaja se pričakuje v bližnji prihodnosti, odvisno od razmer na finančnih trgih.

Portal Bloomberg pa medtem po pisanju spletnih Financ navaja, da naj bi obveznice zapadle 3. marca 2032 in da se trenutno pričakuje, da bo obrestna mera 140 bazičnih točk nad referenčno obrestno mero.

Slovenija je lani julija izdala 10- in 30-letne obveznice in se nato septembra odločila za povečanje obsega izdaje 30-letne obveznice. Konec letošnjega januarja pa so na ministrstvu napovedali, da država med drugim načrtuje odkup v preteklih letih izdanih dolarskih obveznic.

Vlada je decembra lani sprejela program financiranja državnega proračuna za letos. Največji dovoljeni obseg zadolžitve je določen v višini nekaj več kot 6,8 milijarde evrov, zgolj za potrebe financiranja izvrševanja proračuna za prihodnje leto pa se bo morala država zadolžiti za nekaj manj kot 2,5 milijarde evrov.

Letošnje leto je s stališča servisiranja državnega dolga najnapornejše v obdobju do leta 2020. V plačilo namreč zapade za 4,6 milijarde evrov dolga, od tega za nekaj manj kot 3,6 milijarde evrov glavnic in za nekaj več kot milijardo evrov obresti. Na notranji dolg odpade nekaj manj kot 2,7 milijarde evrov. Sredi februarja je sicer država že poravnala nekaj manj kot četrtino letošnjih obveznosti servisiranja dolga.