Maučec bo še naprej opravljal delo generalnega sekretarja DS-ja. Foto: BoBo
Maučec bo še naprej opravljal delo generalnega sekretarja DS-ja. Foto: BoBo

Maučecu je bila potrjena pogojna kazen, izrečena na prvi stopnji, zakonodaja in poslovnik državnega sveta pa za "pogojno obsodbo, ki je sankcija opozorilne narave, ne predvidevata ukrepov", je dejal predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Odkar Bervar predseduje državnemu svetu po njegovih besedah zaradi postopkov proti Maučecu, obsojen je bil zaradi oškodovanja upnikov in ponarejanja dokumentov, niso občutili "nobenega vpliva na delo strokovne službe, ki pod vodstvom sekretarja Marjana Maučeca deluje zelo dobro".

O položaju Maučeca so sicer v državnem svetu razpravljali že v času obsodbe na prvi stopnji, in takrat je Maučec obljubil, da bo poravnal vse svoje obveznosti, kar je do junija lani tudi storil, navaja Bervar. Po njegovih besedah tako v zvezi s tem "ni novih dejstev". Ob tem je še pojasnil, da sekretarja na predlog predsednika državnega sveta potrjuje državni svet, ki je Maučeca leta 2012 tudi potrdil. Maučec je sicer 2. marca letos tudi izstopil iz SLS-a.

Leto in štirje meseci DS-ja ne prepričajo
Pritožbeni senat Višjega sodišča v Mariboru je potrdil prvostopenjsko sodbo, po kateri je bil Maučec zaradi oškodovanja upnikov in ponarejanja dokumentov pogojno obsojen na leto in štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let, sodišče pa mu je izreklo tudi 500 evrov kazni. Sodba je pravnomočna, Maučec pa bo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

Tožilstvo je Maučecu očitalo, da denarja, ki ga je dobival kot samostojni podjetnik, ni nakazoval na račun podjetja, ki je bil blokiran zaradi neplačanih terjatev, ampak na drug račun. Maučec pa je bil obsojen tudi zato, ker je pred drugim krogom županskih volitev leta 2006, ko se je v občini Beltinci pomeril s poznejšim županom Milanom Kermanom, volivcem za glasove ponujal denar. Takratna svetnica Danijela Horvat je tudi potrdila, da ji je Maučec plačal podkupnino, da se ne bi udeležila seje sveta.