Državni zbor bo moral o vseh treh novelah odločiti še enkrat, tokrat bo za potrditev potrebna absolutna večina. Foto: BoBo
Državni zbor bo moral o vseh treh novelah odločiti še enkrat, tokrat bo za potrditev potrebna absolutna večina. Foto: BoBo
Loterija Slovenije
Novela zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije po mnenju predlagatelja veta ni potrebna, saj je "ta sistem uspešen in daje dobre rezultate". Foto: BoBo

Za veto na novelo kazenskega zakonika je glasovalo 20, proti pa šest svetnikov, za veto o loterijskem zakonu je bilo 22 državnih svetnikov, sedem proti, veto o noveli zakona o gospodarskih družbah pa so podprli s 25 glasovi za in dvema proti. DS je poleg tega izglasov tudi veta na novelo zakona o kazenskem postopku in na zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Državni zbor bo moral zato o vseh novelah zakonov oz. o zakonih odločati znova - tokrat bo za potrditev potrebna absolutna večina, torej najmanj 46 poslanskih glasov.

Moti jih način urejanja avtorskih novic na spletu
Veto na novelo kazenskega zakonika je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem. Med drugim so kritični do predvidenega zaostrovanja kaznivosti uporabe na medmrežju prosto dostopnih avtorsko zaščitenih datotek, predvsem filmov, glasbe in sorodnih produktov zabavne industrije ter računalniške programske opreme. Po njihovem mnenju gre za precejšen odmik nazaj v razvoju sodobnega urejanja avtorskih pravic na medmrežju.

Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar je državne svetnike pred razpravo opozoril, da novela kazenskega zakonika teži k več ciljem, na prvo mesto pa postavlja učinkovitejši pregon in sojenje v zadevah gospodarskega kriminala. Zalar je svetnike zato pred glasovanjem pozval, naj veta ne izglasujejo, saj gre za zelo resne stvari. "Ali hočemo imeti učinkovit pregon gospodarskega kriminala ali ne, ali hočemo zaščititi naše otroke pred spolnimi zlorabami in izkoriščanjem ali ne," je še dejal pred začetkom seje.

Ministrstvo: Sprejem veta obžalujemo
Po glasovanju so se oglasili tudi na ministrstvu za pravosodje, kjer so zapisali, da sprejem veta obžalujejo. "S tem so državni svetniki postavili pod vprašaj zaključek in posledično izvajanje reforme kazenskega pravosodja, saj je celotni paket predlaganih zakonov tako prepleten, da so ukrepi za učinkovitejše delo pravosodnih organov v boju zoper gospodarski in organiziran kriminal lahko resnično učinkoviti samo ob uveljavitvi vseh treh zakonov," so še zapisali.

Svetniki tudi o Loteriji Slovenije
Veto na novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Borisom Šuštaršičem, sicer tudi predsednikom Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, saj novela po njihovem mnenju posega v ustaljen in dobro delujoč način razporejanja namenskih sredstev Loterije Slovenije invalidskim in humanitarnim organizacijam.

Poleg tega je bila po Šuštaršičevih navedbah pripravljena brez dialoga z invalidskimi organizacijami. "Ta sistem je uspešen, daje zelo dobre rezultate," je na seji poudaril Šuštaršič in opozoril, da novela ni podprta z nobenimi številčnimi podatki, ocenami učinkov in tudi ne s primerjavami, kako se ta sredstva razporejajo v drugih državah EU-ja.

Zaresov poslanec Franco Juri je v imenu predlagateljev sprememb zakona poudaril, da jih je pri pisanju novele vodil izključno javni interes. Kot je dejal, gre za prvi korak k vzpostavitvi transparentnega in jasnega sistema. Pri tem je Juri zavrnil očitke, da bi šlo za omejevanje avtonomije invalidskih organizacij pri upravljanju sredstev Loterije Slovenije.

Sprejet tudi veto na zakon o gospodarskih družbah
Državni svet je naknadno sejo razširil s predlogom odložilnega veta na novelo zakona o gospodarskih družbah, ki jo je DZ sprejel pretekli teden. Z novelo naj bi solastnikom plačilno nesposobnih podjetij onemogočili ustanavljanje novih podjetij.

Veto je predlagala interesna skupina delodajalcev, ki je opozorila, da novela posega v pravice do zasebne lastnine in svobodne izbire dejavnosti oz. poklica in ni sorazmerna začrtanemu cilju. Svetniki so veto podprli s 25 glasovi za in dvema proti.