Predlog NSi, po katerem bi stari starši posvojili otroke v primeru smrti njihovih staršev, je na matičnem odboru obtičal z argumentom, da gre za področje, kjer je potrebna sistemska rešitev in bi parcialna rešitev prinesla več škode kot koristi. Foto: BoBo
Predlog NSi, po katerem bi stari starši posvojili otroke v primeru smrti njihovih staršev, je na matičnem odboru obtičal z argumentom, da gre za področje, kjer je potrebna sistemska rešitev in bi parcialna rešitev prinesla več škode kot koristi. Foto: BoBo

Poslanka NSi-ja Iva Dimic je ob predstavitvi predloga poudarila, da je treba starim staršem zagotoviti, da se lahko vnaprej izrečejo, v kakšno okolje naj bodo v primeru smrti posvojeni njihovi otroci. Predlog novele zakona pa je določal tudi, da je v primeru smrti obeh staršev predvidena možnost posvojitve otrok s strani starih staršev.

Manj pa so bili predlogu naklonjeni koalicijski poslanci. Ti so ocenili, da je predlog nedodelan in preskromen, da bi rešil težavo, ki jo želi nasloviti. Poslanec SMC-ja Igor Zorčič je ob tem opozoril, da se predlog sploh ne dotika številnih institutov družinskega in dednega prava, na katere bi vplival. Podobnega mnenja sta bili tudi Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS) in Marija Bačič (SD).

Vladni predlog v DZ-ju že decembra
Tem argumentom sta pritrdili tudi Katarina Kralj iz zakonodajno-pravne službe in Martina Vuk z ministrstva za delo. Katarina Kralj je opozorila, da je to področje treba obravnavati celovito, ne le s parcialnimi spremembami, Martina Vuk pa je zagotovila, da bodo to vprašanje reševali v okviru razprave o družinskem zakoniku, ki je že v pripravi in naj bi v državni zbor prišel že decembra. Da je predlog pomanjkljiv, je ocenil tudi namestnik varuhinje človekovih pravic Tone Dolčič.

To pa ni prepričalo poslanke SDS-a Jelke Godec, ki je dejala, da so to "prazni izgovori". Po njenem mnenju vlada te problematike ne želi urediti, v nov predlog pa bo podala tudi vrsto stvari, s katerimi se ne bo mogoče strinjati.

O interpelaciji na izredni seji
Kolegij predsednika državnega zbora je sklenil, da bo o interpelaciji zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, državni zbor razpravljal na izredni seji 7. novembra. Interpelacijo zoper ministrico so vložili poslanci SDS-a v prvi vrsti zato, ker še ni uresničila odločbe ustavnega sodišča, s katero so sodniki državnemu zboru naložili, da je treba spremeniti zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Spremembe, po katerih bodo javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirani v celoti od države, je ministrstvo že napovedalo in ga tudi poslalo v javno razpravo, a novela tudi po skoraj dveh letih od odločitve ustavnega sodišča, še ni prišla v državni zbor.