Predsednik republike ocenjuje, da obe kandidatki izpolnjujeta visoke strokovne kriterije Foto: BoBo
Predsednik republike ocenjuje, da obe kandidatki izpolnjujeta visoke strokovne kriterije Foto: BoBo

Pahor ocenjuje, da obe kandidatki izpolnjujeta visoka strokovna merila in sta primerni za opravljanje te funkcije, v pogovorih z vodji poslanskih skupin pa se bo prepričal, ali katera od kandidatk pred glasovanjem v DZ-ju uživa zadostno podporo poslancev. O kandidaturi Šugman Stubbsove so se uskladile koalicijske stranke, kandidatka pa bi lahko računala tudi na podporo Levice. Trstenjakovo po drugi strani podpirajo v SDS, NSi in SNS.

Ne Trstenjakova ne Šugman Stubbsova se sicer nista prijavili na Pahorjev poziv za zbiranje možnih kandidatov za mesto ustavnega sodnika. Na poziv sta namreč prispela dva predloga, Andraža Terška in Boštjana Pintarja, a je Teršek pozneje soglasje h kandidaturi umaknil. V SDS-u pa so Pahorju kot kandidatko predlagali Trstenjakovo.

Pahor je vodje poslanskih skupin tudi obvestil, da se bo javni poziv za kandidature za guvernerja Banke Slovenije iztekel v petek in napovedal, da jih bo na začetku naslednjega tedna seznanili s prispelimi kandidaturami. Predsednik je predlagal, da se o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije posvetujejo v drugi polovici novembra.