Slovenija
DZ
Nadaljevanje seje se bo začelo ob 9. uri. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Dodaj v

Dviga minimalne plače ne bo, ker ni usklajen s socialnimi partnerji

Redna seja državnega zbora
12. december 2017 ob 08:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Levica želi minimalno plačo dvigniti na 700 evrov neto, v koaliciji pa poudarjajo, da predlog novele zakona o minimalni plači ni primeren, saj ni bil oblikovan v dogovoru s socialnimi partnerji.

V Levici se zavzemajo za to, da osnovne plače ne bi mogle biti nižje od minimalne plače, da se spremeni formulo za izračun minimalne plače in da se minimalna plača do leta 2019 zviša na 700 evrov neto. S tem bi, tako Luka Mesec (Levica), pomagali približno 120.000 zaposlenim v javnem in zasebnem sektorju. "Čas je da gospodarska rast postane blaginja, da jo vsi občutijo," je dejal.

S predlaganim dvigom bi se izdatki javnega sektorja po ocenah Levice povečali za 40 milijonov evrov letno, a bi bilo po drugi strani zaradi splošnega dviga plač vsaj za 50 milijonov letno več vplačil v proračun. Predstavniki Levice so v podporo predlogu v ponedeljek v DZ prinesli tudi 7.000 podpisov, ki so jih zbrali v okviru peticije Dvignimo plače.

"Poleg državljanov je predlog podprla tudi komisija državnega sveta. Zavira ga le DZ, saj ga je matični odbor ocenil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo. Danes imate možnost popravnega izpita," je dejal Mesec.

Na matičnem odboru so predlogu namreč nasprotovali predstavniki ministrstva za delo, gospodarskega ministrstva in ministrstva za finance. Kot so poudarili, bi imel ukrep škodljive posledice za konkurenčnost gospodarstva, pred njegovim sprejetjem pa bi bil potreben temeljit in širok dialog.

Novembrska redna seja do zdaj:
- Ponedeljek (poslanska vprašanja).

SMC: Ta predlog so dali že drugič
Predlog Levice za dvig minimalne plače letos obravnavamo že drugič, je spomnila Janja Sluga (SMC). Poudarila je, da morajo biti takšne spremembe sprejete v socialnem dialogu, zato v največji poslanski skupini predlogu nasprotujejo.

DeSUS: Matični odbor je že podal predlog
Sedanja minimalna plača gotovo ni dostojna, se je s poslanci Levice strinjala Lilijana Bizjak Mlakar (DeSUS). Vendar pa je ob tem tudi spomnila, da je matični odbor vladi že septembra predlagal, da v dialogu s socialnimi partnerji pripravil ustreznejšo formulo za izračun minimalne plače, vendar rezultatov še ni. "Ker imamo v državi že četrto leto visoko gospodarsko rast, je vedno težje razumeti, da ljudje delajo poln delavnik, vendar ne zaslužijo dostojne plače," je poudarila.

SD: Socialni dialog je vrednota
Marija Bačič
(SD) je dejala, je socialni dialog vrednota. "Vprašanje plače mora biti vedno predmet dialoga med socialnimi partnerji. Zavedamo se, da so potrebne spremembe, vendar smo se zavezali, da bomo to urejali v dialogu z vsemi," je pojasnila poslanka in pojasnila, da njihovi poslanci podpirajo predlog sklepa, da predlagane zakonske spremembe niso primerne za nadaljnjo obravnavo.

NSi: Lahko bi uničili ravnovesje
Iva Dimic
(NSi) pa je ocenila, da bomo pol leta pred parlamentarnimi volitvami težko našli nasprotnika takemu predlogu za zvišanje minimalne plače, z izjemo vlade. Pobuda za spremembo minimalne plače je sicer umestna, vendar pa ni usklajena s socialnimi partnerji. "Takšni predlogi bi lahko uničili ravnovesje med njimi," je dodala in napovedala, da predloga ne bodo podprli.

"Od obljub se res ne da živeti, od minimalne plače pod pragom revščine pa tudi ne," jim je nasprotoval Miha Kordiš (Levica). Višje minimalne plače ne bodo zagotovili delodajalci, tega ne bo storil trg, to mora storiti država, je vztrajal.

Na matičnem odboru so predlogu nasprotovali predstavniki ministrstva za delo, gospodarskega ministrstva in ministrstva za finance. Kot so poudarili, bi imel ukrep škodljive posledice za konkurenčnost gospodarstva, pred njegovim sprejetjem pa bi bil potreben temeljit in širok dialog.

Drugo na dnevnem redu
Poslanci bodo obravnavali tudi predlog zakona o motornih vozilih. Ta je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Jureta Lebna potreben predvsem zaradi uveljavitve evropske zakonodaje, in sicer o rednih tehničnih pregledih vozil, o dokumentih za registracijo vozil in o cestnem pregledu tehnične brezhibnosti gospodarskih vozil.

Na dnevnem redu so tudi vladni predlog zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti in predlog zakona o interventnem ukrepu s področja trga dela. S tem vlada podaljšuje začasne spodbude za zaposlovanje starejših brezposelnih oseb v obliki oprostitve plačila prispevkov delodajalca, ki sicer veljajo le še do konca leta.

Poslanci bodo danes obravnavali tudi predloga novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in zakona o kritični infrastrukturi.

Video: prenos v živo

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 12.12.2017 ob 11:14
To, da je lahko osnovna plača manjša kot minimalec, in da potem delavec prisluži razne dodatke, pa ima še vedno samo minimalca, je škandalozno. To se nima kaj usklajevati s socialnimi partnerji, to je očitna krivica, ki bi jo moral parlament takoj odpraviti.
SamoRes
# 12.12.2017 ob 08:48
Ta predlog bi ob sedanji gospodarski rasti morali podpreti vsi, ne glede kdo je dal predlog. Ne moremo dopustiti, da nekdo 8 ur dela za dohodek, ki je pod mejo revščine.
Cerar najde denar za direktorje, zdravnike, profesorje, ki imajo visoke plače, nekdo pa dela za sramotno plačo in ga ne upoštevajo.
Tisti, ki boste tu napadali predlog, si zamislite, da delate za 600 evrov.
Abndbn
# 12.12.2017 ob 09:06
Izjemno podpiram predlog o tem, da osnovna plača ne sme biti nižja od minimalne.
To je zdaj res katastrofa, da ima nekdo lahko osnovno plačo 450eur in potem dobiva dodatek do minimalne. To je slabo predvsem v luči motivacije za nadure, nedeljsko delo, nočno in izmensko delo... ker se vse to delavcu preprosto ne splača. Izplačano bo itak dobil minimalno, njemu je čisto vseeno, ali na plačilni listi piše "dodatek do minimalne plače" ali "dodatek za nedeljsko delo". Še zamisliti si ne morem, kakšna muka mora biti peljati se na delo v nedeljo, če veš, da se ti v denarnici ne bo čisto nič poznalo.
Tako da, to je enostavno potrebno spremenit. Kar se tiče samega zvišanja minimalne plače, pa je najprej potrebno naredit temeljito študijo. Kar tako čez prste, kot to delajo oprani sanjači iz Levice, se takih stvari seveda ne počne, ker se lahko grdo maščujejo. Če bodo zato firme selile proizvodnjo drugam ali se zaprle, bomo seveda dali dreku focn, ker bomo imeli sicer višjo minimalko, a večjo brezposelnost, tako da bomo ustvarili le še več revščine. Tako da, pri takih ukrepih je potrebna previdnost in temeljite študije, preden se uvedejo.
marjan777
# 12.12.2017 ob 14:01
Vsi negativci,ki so proti zvišanju minimalne plače,sigurno niso na minimalcu.Tudi jaz nekoč nisem bil tudi žena ne,oba z izobrazbo,takrat z dobro plačo,a zaradi stečaja podjetja v kriznih časih,sva pristala na zavodu.Služb ni bilo,postali smo starejši in vzel si službo,pa čeprav slabo plačano.Takih primerov je zelo veliko.A vseeno mislim,da pri 39 letih delovne dobe dobiš za 174 ur minamalca,žena 570 ev,pa vseeno mislim,da če pošteno delaš,da tu tistih nekaj evrov dodatka res ne bi smel biti problem.A žal je v naši državi preveč ljudi ki so mnenja,sam,da se mam jest dober,pa če tudi sosedu crkne zadnja krava.......
kdotko
# 12.12.2017 ob 09:23
ne samo dvignit minimalca, ampak tudi iz njega zakonsko IZVZETI malico, nočna/praznična dela ipd.
plača naj bo izplačilo za opravljeno DELO, malica/nočne/dežurstva so pa DODATKI.
AM
# 12.12.2017 ob 08:55
Da ugibam, za zdravnike in direktorje je bil denar,
za rajo, ki se s težavo prebija iz meseca v mesec pa ..... ne ?

Upam, da se motim...
firtoh
# 12.12.2017 ob 11:20
Bolj kot minimalno plačo,bi morali določiti najnižjo urno postavko.Delodajalci v minimalno plačo namreč zapakirajo vse dodatke.
Tao3
# 12.12.2017 ob 09:09
Pred poslanci predlog Levice za dvig minimalne plače

Odlično iz dveh razlogov:

1) večje plače - večja potrošnja - večja gospodarska rast.
2) slovenija nizko plačanih delavcev ne potrebuje
3) konec izkoriščanja.

Drugače pa nisem podpornik večine njeihovih predlogov. Preprosto preveč utopično.

No tole je pa realen predlog. Firma ki ne more plačati delavca 700 EUR naj rade propade. Trenutno imamo preblizu minimalno plačo in plačila za brezposelne ker se jim sploh ne ljubi in splača delat. Povišat minimalca!
kdotko
# 12.12.2017 ob 11:00
poslance, ki se neupravičeno NE udeležujejo razprav se naj da na minimalca za tisti dan.
svabo
# 12.12.2017 ob 12:38
V bistvu je SMC danes sprejel odločitev, ki ga bo na volitvah pripeljala pod prag 4%, s tem bodo izpadli iz parlamenta. Namreč predlog levice temelji na zdravorazumskih argumentih. Hkrati pa stranka dviguje plače najbolje plačanim: zdravnikom, direktorjem...... Ob dejstvu, da gospodarstvo ustvarja zgodovinsko visoke dobičke in bo država že letos ustvarila suficit v proračunu je odločitev stranke bližnjica za pot na smetišče zgodovine. S tem dajejo izjemno moč na volitvah tako stranki Levice kot tudi bodočim novim strankam, ki bodo na tej nori in nespametni odločitvi gradile svojo volilno strategijo.
romanov7
# 12.12.2017 ob 12:12
ta vlada,kot kaže,preprostih Slovencev nima rada !
el CARTEL
# 12.12.2017 ob 10:25
diax
# 12.12.2017 ob 09:08
Prijavi neprimerno vsebino
Minimalno plačo bi morali takoj ukiniti. Naj jo trg določi.


iz katerega stoeltja si se ti vzel?

minimalna plača v slvoeniji, ob plenilskih slovenskih kapitalistih, je edina zaščita da delavci dejansko dobijo dovolj za preživetje.

če bi se zanašali na slovenske kapitaliste, bi končali tako kot pač slovenski inžinirji - ki imajo plačno na ravni nemške čistilke. zakaj plače inžinirjem niso šle gor? baje da jih primanjkuje, baje da so pomembni... plača pa nizka.

sedaj pa naj prepustimo še delavce z nižjo izobrazbo in nižjimi kvalifikacijami tej isti "radodarnosti" slovenskih kapitalistov.

ne se smešit.
KovacevaKobila
# 12.12.2017 ob 14:07
Tradicionalna slovenska polka.

Vsak predlog, s katerim bi pomagali najbolj ranljivim skupinam v državi, je v trenutku sestreljen s strani 'socialnih', 'etičnih' in 'domoljubnih' strank.

Taiste stranke se dičijo z lastno 'fiskalno odgovornostjo' in 'nočejo uničiti ravnovesje', hkrati pa same sebi višajo plače, višajo plače zdravniške elite, višajo plače šolske elite, vrtajo luknje v proračun z davčnim razbremenjevanjem najbogatejših, ne mignejo s prstom glede nenehnega odtekanja milijard v davčne oaze, spreminjajo državno banko v internacionalno pralnico denarja, socializirajo milijardne izgube zasebnikov, zagovarjajo 100% financiranje zasebnih institucij z javnim denarjem, tisočkrat preplačujejo termoelektrarne, medicinsko opremo itn.

Javnost, ki pri migrantih tuli, da je 'izigravanje zakonov nesprejemljivo' in da je 'najprej treba pomagati domačim revežem', pa te cenene demagoge nenehno nagrajuje na volitvah.

Čestitke, rojaki. Ne rabite muslimanske invazije - sami sebi ste najhujši sovražnik.
SamoRes
# 12.12.2017 ob 12:29
Predlog Levice za dvig minimalne plače letos obravnavamo že drugič, je spomnila Janja Sluga (SMC). Poudarila je, da morajo biti takšne spremembe sprejete v socialnem dialogu, zato v največji poslanski skupini predlogu nasprotujejo.

Torej v štirih letih niste bili sposobni dogovora. SMC bo tako letel ven na volitvah da se bo kar kadilo. Če niste sposobni drugega kot višati plač direktorjem in zdravnikov se poberite nazaj na svoja dobro plačana mesta, ki ste jim pravkar dvignili postavke.
Sandalovina
# 12.12.2017 ob 11:57
tanj

"Kdor bi se rad boril in postavil za tiste, ki so res v nezavidljivem položaju na trgu dela, naj se poteguje za prisilne s.p.-je in prekerce ter sodobne sužnje. Ampak ja, to jabolko je pa že preveč kislo..."

Kakšno svetohlinstvo. Ravno za prekarce, prisilne s.p.-je ter sodobne sužnje se Levica bori že tri leta. Ne vem kje živite ali pa že tri leta spite trdno zimsko spanje, da o tem "ničesar " ne veste. A ni suženjsko delo tudi to, da delaš poln delovni čas in vseeno si prisiljen hoditi na Rdeči križ in Karitas po najnujnejše potrebščine, da lahko preživiš do konca meseca??? Sramotno! "Podjetniki", ki niso sposobni plačati delavcu minimalno plačo, niso nikakršni podjetniki ampak izkoriščevalci delavcev.
SamoRes
# 12.12.2017 ob 11:56
NSi: Lahko bi uničili ravnovesje

Desnica zagovarja obstoječi sistem po katerem samooklicani podjetniki furajo posle brez dodane vrednosti, ki se izplačajo samo dokler temeljijo na podplačani delovni sili.
Tako ne gre več. Če niste sposobni plačat delavca s svojo dejavnostjo jo zaprite.
SamoRes
# 12.12.2017 ob 09:31
SD ne bodo podprli predloga, poslanka je izpostavila, da so se zavezali v programu, da bodo stvar uredili a po dogovoru s socialnimi partnerji. Mandata je konec, kaj in kdaj bodo torej naredili? V naslednjem mandatu?
Ne bodo, ker SD ne bomo volili, kaviar socialisti.
xes
# 12.12.2017 ob 09:30
S predlaganim dvigom bi se izdatki javnega sektorja po mnenju Levice povečali za 40 milijonov evrov letno, a bi bilo po drugi strani zaradi splošnega dviga plač vsaj za 50 milijonov letno več vplačil v proračun.

No, tu je celotna poanta predloga naših politikov... dajmo dvignit plače, iz naše denarnice (proračun) bo šlo ven 40mio, ampak dobimo itak 50mio nazaj na račun gospodarstva - dober biznis. Pa kdaj vam bo jasno, da se politikom ne gre za ljudstvo ampak samo za svoj žep!?!?!? ... Pa ne me narobe razumet, sem prvi v vrsti za dvig plač ampak ne zato, da se na ta račun bogati proračun.
Nadja92
# 12.12.2017 ob 09:21
Po definiciji je leva stranka tista, ki se zavzema za revne in
desna stranka tista, ki se zavzema za bogate.


Po kateri definiciji? Daj ne piši bedarij.
nonparel
# 12.12.2017 ob 14:31
Bodo raje dohtarjem še enkrat dvignili plače. In to spet za par stotakov.
Nisem za uravnilovko, ampak kot vidim je trend v naši državi ta, da se onim spodaj dvignejo dohodki za par evrov ali pa za nič, onim, ki so pa višje na družbeni lestvici pa se dvigujejo dohodki za kar zajetne vsote, zato se število revnih tako samo povečuje. Vsak novorojeni otrok v revni družini postane nov revež v državi.
Če revnemu, ki živi od vode in koščka kruha milostno daš zraven še kakšno drobtinico, nisi naredil nič. Revež bo še naprej revež, lačen in ubog.
el CARTEL
# 12.12.2017 ob 10:22
ko je bilo potrebno reševati državo iz dre*a,
jo to breme naložili delavcem - čeprav tega niso oni zakrivili, ampak pokvarjeni in pohlepni bankirji

sedaj, ko je rast, pa ne želijo dati malce dobička delavcem.
res je, nedostjno je delati za plačilo pod mejo revščine. slovenija ima konkretno gospodarsko rast, ustvarjeno zopet na plečih delavcev. potrebno jih je kompenzirati
xes
# 12.12.2017 ob 09:53
SamoRes: Poslance na minimalce!

A ni ravno poslanka Violeta Tomić zagovarjala te teze? No... in kaj je Levica naredila na tem področju? ...
SamoRes
# 12.12.2017 ob 09:34
SMC ne bodo podprli.
Tudi njih ne bomo podprli.
Poslance na minimalce!
AM
# 12.12.2017 ob 09:17
Me prav zanima, ali bo SD podprla predlog.

Ker so socialni demokrati bi ga morali.

Če ga ne bodo podprli, bodo izgubili številne volilce.
shambala
# 12.12.2017 ob 16:42
Kako si loh tak prasec, da zaviras dvig minimalne place? Kako mas loh faco, da gres in reces temu ne, hkrati pa serjes s polno ritjo?
Za bruhat. Lahko jih je sram...
peroaroma
# 12.12.2017 ob 15:24
Miki

Kaj ti ni jasno? Če firma ne more dati minimalne place dostojne življenja potem to ni firma ampak izkoriščevalska ali pa nesposobna združba in na trgu ne sme obstajati
peroaroma
# 12.12.2017 ob 15:14
pri the mizernih številkah sta samo dve možnosti: izkoriščanje delavcev na račun bogatenja lastnikov ali pa podjetje ni sposobno tržno preživeti z plačami ki bi bile dostojne. V drugem primeru naj gre firma v stečaj, bo že nastalo in se razvilo boljše podjetje z drugim lastnikom
peroaroma
# 12.12.2017 ob 15:11
ta stranka mi je daleč od vzora, pa vendar jim pri tem vprašanju dam še kako prav In me čudi da jih neihče ne podpre oz. poda svoj predlog
Ta minimalec ki je sedaj je absoluno premajhen za dostojno življenje. Po mjih izračunih na hitro človek potrebuje vsaj 700eur+100 eur da mu ostane, da ni potem odvisen od kogarkoli.

Torej 800Eur min. in ne mi govorit da bi podjetja zaradi tega proapadala. Če pa podjetje tega ni sposobno potem pa naj propade.
Krissssss
# 12.12.2017 ob 12:42
BarakOrkbama

kot dostojno zivlenje si jst predstavljam da lahko z minimalno placo placas vse stroske se isti mesec ( stanovanje itd.) imas hrano cez mesec in da ti ostane se tko mal denarja za zapravt ksnih 50e , kar pa z danasnjo minimalno placo pac ni mogoce
oliva
# 12.12.2017 ob 12:28
Kaj pa če bi začeli pri sebi (poslanci)?
Če te ni na delovnem mestu, ni plače?
oliva
# 12.12.2017 ob 12:20
"Podjetnik", ki ne more delavcu zagotoviti minimalca, naj zapre firmo.
J€Z€N
# 12.12.2017 ob 12:19
Revoz je napovedal da bodo uvažali Hrvate in Bosance če ne bodo Slovenci pripravljeni delat za minimalno plačo to pa je narobe namesto da bi dvignili urno postavko. Imigranti in balkanci nas bodo nadomestili na naših tleh če se ne bomo uprli.
SamoRes
# 12.12.2017 ob 12:01
Skippy
# 12.12.2017 ob 10:36
Vsak se lahko nauči vozit samokolnico, rezat drevje, kosit travo, prelagat izdelke v trgovini, sestavljat izdelke v tovarni, vozit dostavnik ... zato so ti poklici vedno blizu minimalne plače; programiranja pa se pač ne more naučiti vsak.

Kmalu ne bo nihče hotel vozit samokolnic, praznit greznic, plužit cest. Programerjev pa bo preveč. Nobeno delo ni več vredno od drugega. Danes že primanjkuje delavcev v proizvodnji torej jim bodo morali večati plače.
zapravico
# 12.12.2017 ob 10:16
Tudi penzija bi morala biti za 40 let delovne dobe 700€
zapravico
# 12.12.2017 ob 10:13
Predlog bi morali že zdavnaj sprejeti
Sandalovina
# 12.12.2017 ob 09:21
pletetnik

"Populist, isti, isti..."

Zakaj so populisti? Kaj ni nujno povišanje minimalne plače, ki je sedaj pod cenzusom revščine? Če v proračunu imajo denar za zdravnike, direktoje, ravnatelje, za davčne odpustke najbolj bogatim...
mora biti denar za najbolj ogrožene delavce.

Populisti so desničarji, ki se kot zavzemajo za domače reveže, ko pa jim treba zvišati res sramotno plačo, pa so proti. To je populizem.
johndeer
# 12.12.2017 ob 09:18
Da bi se pa država odpovedala dela drugega bruta v korist vseh, ne samo minimalne plače, to pa ne. S takšnim dvigom minimalne plače bomo dosegli samo to, da bodo imeli vsi zaposleni, ne glede na odgovornost in zahtevnost dela, slej kot prej enako plačo. Aja, potem zmanjka za dokapitalizacije, podkupovanja, različnih aneksov k pogodbam, zmanjka za desetkrat dražja osnovna sredstva v bolnišnicah, za dražja vzdrževanja stavb v JU....
rokec
# 12.12.2017 ob 17:30
@diax
# 12.12.2017 ob 09:08


Trg jo bo določil....delaj zastonj ali pa bodi doma...in potem kaj boš?
SLO trgovci (tuš, mercator), pa tuj (spar), bi dali še nižjo plačo kot jo imajo delavci tam, če bi lahko...
Že tako dobijajo ti delavci neke dodatke do minimalne plače in ne vem kaj še vse...oni bi verjetno še zaračunali delavcem, da pridejo tja delat!!
peroaroma
# 12.12.2017 ob 16:57
in potem se politiki sprašujejo zakaj ljudje ne gredo na volitve!!! Točno zaradi takih stvari, kot so storili danes. In to vse stranke z izjemo Levice!!!

In največji bruh je izgovarjanje na nek socialni dialog za the nekaj eur pri plači the revežev , in to ob vseh dodatkih ki si jih izplačujejo , če se samo spomnimo brenčičeve...Slabo mi je
sinedr
# 12.12.2017 ob 16:52
Gamad!!!!! Boli njih k*, če majo po par jurjev plače... Škoda besed, neverjetno!
peroaroma
# 12.12.2017 ob 15:26
magjack

Razumi da si ne morejo vsi poiskati službe. Pri nas še vedno primanjkuje delovnih mest. In to nekateri delodajalci izkoriščajo. Začenši z DRŽAVO!! V dveh mesecih bi se vsa podjetja prilagodila z lahkoto če bi šli na 800 neto minimalca. Tista ki se niso sposobna so itak brez pomena
peroaroma
# 12.12.2017 ob 15:22
že dolgo se sprašujem, kaj bi bilo potrebno da narod "vstane" pa ne zaradi politikantskih stvari, oz nameščenih vstaj kot pred leti. Vstati bi moral zaradi tega ker 70% ljudi dela na minimalcih ki niso vredni dostojnega življenja . To je pravo vprašanje ne pa neko stalno nameščanje novih obrazov in fake problem. In gabi se mi ko danes berem twite Cerarja kako preteresen je in se rokuje z gasilci, da bi jim dali 50 eur več pri plači je pa sto vrhunskih PR izgovorov
Aprila
# 12.12.2017 ob 14:58
Naj se mininalna plača veže na razmerje z direktorskimi, poslanskimi in ministrskimi plačami, pa bodo vsi zadržki za dvig minimalca izginili.
KovacevaKobila
# 12.12.2017 ob 14:37
Zato pa nekateri relativno pametni politiki niso avtomatsko ZA, ampak so za dogovor s socialnimi partnerji!

Hecno, da se tem 'relativno pametnim' politikom ne zdi rahlo abnormalno, da je minimalna plača pod pragom tveganja revščine ... in da ljudje dobivajo osnovno plačo, ki je manjša od minimalne.

Izjemni dosežki 'relativno pametnih' politikov ... oz. ko noro postane normalno.
oliva
# 12.12.2017 ob 14:16
Možno, treba bi bilo ornk premislit in doreči, ampak kdo?
Politiki so sam zase tu, ekonomisti pa ne živijo v realnem svetu, ene tolk jim je za zaupat kot šlogarcam. ;)
oliva
# 12.12.2017 ob 14:08
"Da bi le fino zboleli ali bili poškodovani, "

No tega jaz nikomur ne želim, vseeno, če je še tak jeduh.
Kaj bi imel kdo od tega?
Tisti, ki so trpeli, so že, jim to ne bo ničesar povrnilo.
Res pa da vsakogar čaka 'zadnja ura'.
Bistvo se men zdi v tem, da ne bo nihče nič odnesel čez.
felipesko
# 12.12.2017 ob 13:47
SMC: Ta predlog so dali že drugič
DeSUS: Matični odbor je že podal predlog
SD: Socialni dialog je vrednota
NSi: Lahko bi uničili ravnovesje

Pojma nimajo,kaj bi rekli.....Bluzijo z brezveznimi izjavami in čakajo odziv ljudstva,ki pa se ne odziva na nič več.....
Še v višje plače ne verjame več....
Seveda bodo komentirali tudi pametnjakoviči,ki so edini,ki delajo ter plačujejo prispevke,zato morajo vsi drugi imeti pol manj....
Čakam še na izjavo SDS,ki bodo,kot vedno, prinesli diametralno verzijo.....
oliva
# 12.12.2017 ob 12:51
Sebi zvišati profit še ne pomeni tudi delavcu zvišati plačo
Krissssss
# 12.12.2017 ob 12:40
poznam par ljudi keri so delal k zivina pa dobil minimalca a u isti firmi clovk len sam je dobr v rit znal lest pa porocat kaj se dogaja v firmi pa je dobival ene kvazi pogodbe k so mu zvisal placo , pa sploh mi ne govorte v davkih pa kaksni so na placo to da firma za minimalca da drzavi se enkrat vec pac ni res to je usakmu jasn k dobi placilno listo placilna lista pa je zalostno smesna osnovna placa 450e bruto seveda pol pa kao razni dodatki pa "nagrade" pa malca pa prevoz in se ti dvigne tm do 700e pa se enkrat ponavljam in se drzim tega ce firma ne more izplacat osnovne place 600e ne rab poslovat to je samo izgovor da se ne dvigne videno ze milionkrat v drugih drzavah zivlenje je sel naprej firme so obstale je pa res da uboscki lastniki so dobil par procentov manj cistega dobicka ti sment no..
oliva
# 12.12.2017 ob 12:27
Če ga bom lahko plačevala, @pkorosec-
Tako firmo ma lohk vsak, da drugi zanj garajo, on se pa po prestižih svaljka na njihov račun.
Delaj sam za džabe al pa zapri štacuno-

(jaz najprej plačam podizvajalcem, zame zmanjka)
Kazalo