Slovenija

Poudarki

  • DeSUS zanima dvig plač direktorjem zavodov
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 18 glasov Ocenite to novico!
Premier Miro Cerar je odgovarjal na poslanska vprašanja. Foto: DZ/Borut Peršolja
VIDEO
Poslanska vprašanja premierju

Dodaj v

Cerar: Stopnja revščine se res znižuje počasi, a se znižuje

Odgovori na poslanska vprašanja
11. december 2017 ob 08:18,
zadnji poseg: 11. december 2017 ob 15:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Premier Miro Cerar je odgovarjal na vprašanja opozicije o prodaji NLB-ja, (ne)uresničitvi ustavne odločbe glede financiranja šolstva ter številu zaposlenih v državni in javni upravi.

DeSUS-ov poslanec Benedikt Kopmajer je predsednika vlade Mira Cerarja povprašal v zvezi dvigom plač direktorjem v javnem sektorju. V koaliciji je namreč prah dvignila uredba o plačah direktorjev v javnem sektorju, ki jo je vlada konec novembra potrdila le z glasovi ministrov SMC-ja oz. s preglasovanjem manjših partneric. V DeSUS-u in SD-ju so bili kritični do te poteze in opozorili, da lahko sproži sindikalne nemire.

Cerar je opozoril, da je bilo treba odpraviti plačna nesorazmerja v javnem sektorju. Ta so bila največja v plačni skupini J in so jih že odpravili, na ustrezno ureditev pa so čakale še plače direktorjev v javnem sektorju. Dogajalo se je, da so javni uslužbenci prejemali celo višjo plačo od direktorja, "kar ni korektno", je dejal.

S sprejetjem uredbe so po njegovih besedah počakali, dokler niso odpravili nepravilnosti pri najnižje plačanih. Glede na to zavrača očitke, da je vlada najprej poskrbela za najbolje plačane. "Anomalije odpravljamo v minimalni višini in vlada je tu sprejela pravo rešitev, ki pa žal ni bila soglasno sprejeta v koaliciji," je menil Cerar.

Ob Kopmajerjevi presoji, da bi morali sadove gospodarskega okrevanja razdeliti tudi med upokojence, pa je opozoril, da se pokojnine že usklajujejo, letni dodatek pa so letos po dolgem času dobili vsi upokojenci.

Stopnja revščine se po Cerarjevih besedah "res znižuje počasi, a se znižuje". Kot je dejal, si vlada prizadeva, da se bo zniževala še naprej. "Ni razloga, da bi tu šli v različne smeri," je dejal. "Toda paziti moramo, da ne porušimo sistema javnih financ," je posvaril.

Konstruktivni kompromis
Vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin je premierja vprašal, kdaj in kako bo zagotovil uresničitev ustavne odločbe iz leta 2014 glede izenačitve financiranja javnoveljavnih osnovnošolskih programov. DZ bo o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja odločal v petek, a je usoda novele negotova.

Cerar je spomnil, da je skupina poslancev SMC-ja vložila dopolnilo, po katerem bi razširjen program financirali v 65 odstotkih. Izrazil je upanje, da bodo v NSi-ju konstruktivni in bodo predlog podprli. "Ne smemo si privoščiti, da se bomo pri tem vprašanju ideološko sprli," je opozoril.

Tonin je izrazil obžalovanje, da je Cerar pripravljen privolilti v "gnili kompromis". SMC, SDS in NSi bi lahko po njegovi presoji brez večjih težav rešili nastalo zagato.

Cerar je zavrnil Toninovo mnenje, da gre za gnili kompromis. "Absolutno ni gnili kompromis, ampak preprečuje, da bi se Slovenci znova sprli," je poudaril. SMC po njegovih besedah predlaga dober kompromis, ki ni v ničemer sporen. Tonina je tudi pozval, naj ne vnaša strahu, da bo socialno ogroženim otrokom onemogočeno obiskovanje zasebnih šol. To namreč po Cerarjevih besedah nikakor ni res.

Manj zaposlenih v javni upravi
Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je Cerarja vprašal glede števila zaposlenih v državni upravi in javni upravi, potrebnimi sredstvi za njihove plače ter vplivom na stanje javnih financ in posledično na razvoj ter napredek države.

Cerar je v odgovoru poudaril, da je bilo več zdravstvenih in socialno varstvenih javnih storitev zaradi staranja prebivalstva. Število zaposlenih v javni upravi se je v obdobju od 2014 do 2017 po besedah premierja povečalo skupaj za približno šest odstotkov, med drugim zaradi povečane dejavnosti v zdravstvu, socialnem varstvu, vzgoji in izobraževanju

Število otrok se iz leta v leto povečuje, tako da je letos skupaj samo v osnovni šoli ustanovljenih 183 dodatnih oddelkov glede na lansko leto.

V državni upravi pa je bilo povečanje števila zaposlenih le v posameznih organih, medtem ko so skupno število zaposlenih v državni upravi od leta 2014 do 1. novembra zmanjšali za 0,5 odstotka, je dejal Cerar.

Al. Ma., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
tupamaross
# 11.12.2017 ob 18:30
Kot upokojenca sva z ženo zelo rada obiskovala gledališče,
dramo in opero. Najmanj 3 krat mesečno.

Že okrog 5 let je to za nas misija nemogoče. Preprosto,vse
se je tako podražilo, da sva to morala črtati s seznama.

Nekako bi se dalo preživeti,če se ne bi hudo dražilo kurilno
olje, trajne postavke na rednih mesečnih računih...

Skratka, živiva le za ogrevanje hiše, hrano in plačilo rednih
mesečnih računov.
Valerija
# 11.12.2017 ob 09:23
Premier Miro Cerar bo odgovarjal na vprašanja

Cerar:
"bla-bla-bla ... pravna država ... bla-bla-bla ... zaveze... bla-bla-bla ... vladavina prava... bla-bla-bla ... etika in morala... bla-bla-bla"

konec razprave.
smartass2011
# 11.12.2017 ob 18:11
Stopnja revščine se res znižuje počasi, a se znižuje.

Stopnja revščine se bo zniževala do leta 2050 in takrat bomo Slovenci srečni ljudje. Mnogim od nas takrat ne bo več pomembna revščina, oz. bogastvo, prav tako se ne bomo ukvarjali s tem da smo bili Slovenci.
ogledalce
# 11.12.2017 ob 17:56
Četrto poslansko vprašanje pa je postavil dr. Dobovšek, ki ga RTVSLO mirno cenzurira... kdo vam je to naročil, banda novinarska?
nonparel
# 11.12.2017 ob 14:23
Se spomnim kako je Bratuškova hitela prodat NKBM. Banka je imela polne trezorje dokapitaliziranega davkoplačevalskega denarja, prodala pa se je za en sok in sendvič.
Opozicija si prizadeva, da bi se na podoben način prodala tudi NLB.
Pa za koga sploh delajo ti politiki, za slovenski narod že ne. Nekdo iz tujine jih fajn podmazuje.
firtoh
# 11.12.2017 ob 22:55
Prag revščine je za 4-člansko družino(starša+2 otroka) je 1294 evrov,za samsko osebo pa 616 evrov.Če dobiš 1295 ali 617 evrov pa padeš iz statistične revščine. Jap, papir vse prenese.
Juhu
# 11.12.2017 ob 19:10
A Cerar sploh pozna kakšnega reveža osebno, ali samo iz statističnih tabel.
komsomolec
# 12.12.2017 ob 14:21
Cerar: Stopnja revščine se res znižuje počasi, a se znižuje

Se ja, ker revni imajo krajšo življensko dobo in prej umrejo. Politika mori lastne državljane že četrt stoletja.
levidevžej
# 12.12.2017 ob 08:20
Direktorji javnih zavodov in ravnatelji ter tudi zdravniki so se po njegovi zaslugi že odlepili od praga revščine. Zdaj si to želijo še ostali šolniki in zaposleni v javni upravi.
SamoRes
# 11.12.2017 ob 20:10
Cerar: Stopnja revščine se res znižuje počasi, a se znižuje

Drži, meni je bilo že nerodno, da zdravnik nima vsaj 10.000€ ali pa direktor, tudi profesorji so malo podhranjeni. Lepo da ste jih potegnili iz revščine.
Sandalovina
# 11.12.2017 ob 18:07
Stopnja revščine se po Cerarjevih besedah "res znižuje počasi, a se znižuje". Kot je dejal, si vlada prizadeva, da se bo zniževala še naprej. "Ni razloga, da bi tu šli v različne smeri," je dejal. "Toda paziti moramo, da ne porušimo sistema javnih financ," je posvaril.

Stopnja revščine se povečuje in ne znižuje. Vedno je treba "paziti", da se ne poruši sistem javnih financ kadar gre za najslabše plačane, ko gre za najboljše plačane, se pa nihče ne spotakne o
rušenje sistema javnih financ. Blablabla. Najbolj etični med etičnimi politiki pozablja, da bi njegova prioriteta morala biti najbolj ogrožena populacija, ki strada, ne pa elite. Soliti "morja" res ni potrebno.
Je že dovolj slano.
gesan
# 11.12.2017 ob 17:33
Cerar: Stopnja revščine se res znižuje počasi, a se znižuje
.....................................
Buhteljn
Dokler bodo vzroki za to, da je tolko folka padlo pod prag revščine, še vedno uživali vso podporo pravnega "reda" v tej državi, dokler bodo uživali svoj nakraden plen, ki so še vedno tudi na najvišjih položajih v državi, tako dolgo lahko ti trajbaš kot baba, ki je trla lan, da ji mine dan!

In ta pravni "red" si tudi ti soustvarjal!
TinTin
# 11.12.2017 ob 18:26
Tovaris Miro Cerar...Laznivec prve katrgorije...Njemu so bili revni malo mar....samo, da ima on polno malho in zelodec...Se ve iz katerih krogov ta Tovaris prihaja...
realist65
# 12.12.2017 ob 18:46
Vendar to ni zasluga države, ki jo vodi, ampak sosednje Avstrije. On to dobro ve, saj je vsem politikom jasno, da se s takšnimi plačami praktično ne more ali pa zelo težko živi, ter se narod sam znajde po najboljših močeh.
lotmeržanec
# 12.12.2017 ob 04:37
Problem je,da so na pragu revščine ljudje,ki hodijo v službo! Res sramota vlade,da ne more nad prag revščine dvignit delavcev in upokojencev! In to naj bi bila socialna država? To je sramota od države!
tupamaross
# 11.12.2017 ob 18:33
Ja, pa še časopise sva si morala odpovedati. Mislim, da
mi je bilo najhujše, ko sem po skoraj 50 letih odpovedal
časopis Delo, ki mi je bil najboljši prijatelj v življenju.
samogledam
# 12.12.2017 ob 14:42
Stopnja revscine se statisticno znizuje, ker revezi raje izberejo zapor kot sodobno suzenjstvo.
samogledam
# 12.12.2017 ob 06:21
Ko boste delovnim invalidom z invalidnino uravnali razliko inv.pokojnine do zneska 500€. Vam bom verjel, da zmanjsujete krivice ki jih zivijo invalidski upokojenci po tridesetih letih trdega dela, ko so prejemali 70% place ali se manj....ti danes prejemajo 300€ pokojnine in 40€ invalidnine...to jim je podarila tranzicija za boljsi lutri !
zapravico
# 11.12.2017 ob 18:25
Bla bla bla
komsomolec
# 11.12.2017 ob 16:26
ko bo nacionalizacija , revščine ne bo več.
SamoRes
# 11.12.2017 ob 08:36
Poslanec SDS-a Vinko Gorenak pa bo Cerarja vprašal glede števila zaposlenih v državni upravi in javni upravi,

To bi pa Vinko že lahko vedel kako se tem rečem streže.
V času vlade Janeza Janše, ko je začel vladati decembra 2004, je bilo število javnih uslužbencev 150.177, decembra 2008 pa že 155.935, torej 5758 več.

Kar se tiče Cerarjevega dviga plač direktorjem in popuščanju zdravnikov pa le to: sramota!
Grešnica
# 13.12.2017 ob 12:26
Ne se sekirat, ko bo Luka Mesec na oblasti, bo uzakonil, da revščine ni in da je zdravstvo vsem dostopno (slej ko prej). Vsem bo dal UTD in potem vzel posojila od kapitalistov, ki jih pa ne bomo vračali. Pa tudi količino dežja, ki sme v Sloveniji pasti na m2, bo uzakonil. Komaj čakam, ker sem res že sita poplav.

Ekola, problem rešen!

:D
bayernkini
# 13.12.2017 ob 08:46
2050 bodo vsi slovenci srečni in veseli --
od sreče boste imeli nov vir energije tako boste izžarevali srečo ...
Slovenija in slovenci v raju sredi EU s SMC na čelu ...
mmeeddoo
# 12.12.2017 ob 19:09
Daj Cerar, ti samo reci, da revščine v Sliveniji ni, pa bo problem izpuhnel ...
patriot1970
# 11.12.2017 ob 20:10
Stopnja revščine se res znižuje počasi, a se znižuje

Kaj pa je vzrok da se je ne odpravi? Baje imamo denarja na pretek,......za dvig plač direktorjem,.....za dvoletno oskrbo zavrnjenih azilantov,.......?
sab
# 14.12.2017 ob 20:45
Stopnja revščine se po Cerarjevih besedah "res znižuje počasi, a se znižuje". Kot je dejal, si vlada prizadeva, da se bo zniževala še naprej. "Ni razloga, da bi tu šli v različne smeri," je dejal. "Toda paziti moramo, da ne porušimo sistema javnih financ," je posvaril.

To je tipičen odgovor politika kateri bi bil rad všečen vsem, ampak na koncu že nabija slabo vest, se ve komu, ne tistemu kateri ima veliko.
kislec
# 11.12.2017 ob 19:05
... odpovedal časopis Delo, ki mi je bil najboljši prijatelj v življenju...

...ojej!
nvk
# 11.12.2017 ob 17:06
Število otrok se iz leta v leto povečuje, tako da je letos skupaj samo v osnovni šoli ustanovljenih 183 dodatnih oddelkov glede na lansko leto.

Slovenskih ali tujih? Če dajemo na kure štempelj slovenska kakovost, me potem zanima tudi poreklo otrok.
patriot1970
# 11.12.2017 ob 20:07
tupamaross
# 11.12.2017 ob 18:33
....................po skoraj 50 letih odpovedal
časopis Delo, ki mi je bil najboljši prijatelj v življenju.


Tudi meni nekoč,....ampak njihovo pisanje v zadnjem času je pač na nivoju CNN-a!....tako da ga niti najmanj ne pogrešam!
Glede branja časopisov in spremljanja ostalih MS medijev pa najboljše pove Denzel Washington:
https://www.youtube.com/watch?v=KrE1Zvld
iFE
kislec
# 12.12.2017 ob 10:59
TIGR: tupamaross Nekako bi se dalo preživeti,če se ne bi hudo dražilo kurilno
olje, trajne postavke na rednih mesečnih računih...

...da bi zamenjali noro drago ogrevanje na kurilno olje za kaj cenejšega vam še ni kapnilo? Denarja bi ostalo za par abonmajev... ;-)

/samo spomnim na prejšnjo debato, iz katere vemo, da sta z ženo sama v 400 metrski hiši.../prodati in iti v stanovanje - to pa nikakor/
TIGR
# 11.12.2017 ob 20:35
tupamaross
Nekako bi se dalo preživeti,če se ne bi hudo dražilo kurilno
olje, trajne postavke na rednih mesečnih računih...


...da bi zamenjali noro drago ogrevanje na kurilno olje za kaj cenejšega vam še ni kapnilo? Denarja bi ostalo za par abonmajev... ;-)
sammys
# 11.12.2017 ob 18:41
Bodimo realni, situacija je veliko boljša, kot je bila 3 leta nazaj, kar je zasluga tudi te vlade. Način dela prejšnjih vlad je bil prav tako včasih dober, včasih ne. Se je pa v teh 25 letih, zlasti na različnih bolj obskurnih ministrstvih nabralo ogromno smeti, ki pa jih pač v treh letih ne moreš očistiti (to je zlasti vidno na zdravstvu). Dejstvo pa je tudi, da gre Slovenija trenutno v pravo smer, revščina se res znižuje, sam vidim, da ljudje okoli mene končno dobivajo delo, redno, dobro plačano delo! Odpirajo se nova podjetja, mali start-upi se pa širijo. Tudi mednarodno je Slovenija zopet spoštovana država, katere mnenje nekaj šteje. Res pa je, da nas je kriza močno udarila, zato pa moramo še vedno imeti DDV na 22% in nižje penzije, manjše plača v javnem sektorju, manj vlaganja v ceste, ker rabimo REZERVE. Vse vlade so pa imele eno skupno stvar, rade so razmetavale z denarjem ali z zniževanjem davkov in prispevkov ali pa z zviševanjem porabe. Tokrat pa smo končno zelo blizu izravnanega proračuna. Če čisto realno pogledam trenutno politično krajino v naši ljubi državi, upam, da bo taka sestava nadaljevala še naslednji mandat. Je daleč od popolnosti, je pa glede na ponudbo, meni osebno, najbližje.
Kazalo