Največ Madžarov pri nas živi v Prekmurju, v Lendavi. Foto: MMC RTV SLO/J. M.
Največ Madžarov pri nas živi v Prekmurju, v Lendavi. Foto: MMC RTV SLO/J. M.
Dvojno državljanstvo za pripadnike madžarske narodne manjšine

To velja tudi za približno 10.000 Madžarov, ki živijo v Sloveniji. Največ Madžarov pri nas živi v Prekmurju, v Lendavi. Za možnost pridobitve madžarskega državljanstva vedo in nekateri jo bodo izkoristili, je za TV Dnevnik poročal Bojan Peček.

Politična poteza Orbana?
"Razmišljam, mogoče, nikoli ne veš. Če država nima nič proti, bi ga vzeli," je dejal slovenski Madžar Tibor Fordan. Ne samo slovenska država, tudi slovenski someščani v Lendavi nimajo nič proti. "Tu imajo vse pravice, nič jim ne manjka, če smatrajo, da jim koristi, pa naj si kar vzamejo," je dejal prebivalec Lendave Nikolaj Gerič.

Za madžarsko državljanstvo lahko zaprosijo vsi, ki lahko dokažejo, da so bili njihovi starši oz. stari starši madžarski državljani. Poleg tega morajo poznati vsaj osnove madžarskega jezika in ne smejo biti v kazenskem postopku. Prošnjo lahko vložijo na madžarskem veleposlaništvu v Ljubljani. Mnogi so ocenjevali, da gre za politično potezo madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki bi si s tem zagotovil glasove iz diaspore.

Prvih 1.500 državljanstev verjetno 15. marca
A za zdaj kaže, da dvojno državljanstvo ne pomeni tudi volilne pravice. Madžarski poslanec v DZ-ju Laszlo Göncz je pojasnil: "Do volilne pravice ne prihaja, voli lahko zgolj tisti, ki ima stalno prebivališče na Madžarskem."

Madžarsko državljanstvo za pripadnike narodnostne manjšine je torej simbolnega pomena in krepi njihovo navezanost na matico. Prva državljanstva, ki jih bo po ocenah skupaj okoli 1.500, naj bi podelili 15. marca, ko Madžari praznujejo enega izmed dveh osrednjih državnih praznikov.

Dvojno državljanstvo za pripadnike madžarske narodne manjšine