Poslanci so sprejeli novelo zakona o digitalni radiodifuziji. Foto: DZ
Poslanci so sprejeli novelo zakona o digitalni radiodifuziji. Foto: DZ
elektrika
Trošarine za električno energijo in zemeljski plin bodo zadržane na zdajšnji, avgustovski ravni. Foto: MMC RTV SLO

Gre za območja, ki ob izteku roka za izklop analognih oddajnikov ne bodo pokrita z digitalnimi oddajniki. Leta 2007 sprejeti zakon o digitalni radiodifuziji je sicer predvidel, da se bo z analognih oddajnikov prešlo na digitalne s 1. decembrom.

Vendar pa multipleks A, ki ga vzpostavlja RTV Slovenija, po ugasnitvi analognega oddajanja po vsej verjetnosti ne bo pokril vseh prebivalcev, zato lahko Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek) RTV Sloveniji dovoli na belih lisah do konca junija prihodnje leto signal oddajati še naprej v analogni tehniki.

Po ocenah ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo bi lahko t. i. bele lise zajemale približno šest odstotkov prebivalstva oz. okrog 40.000 gospodinjstev.

Sprejeta tudi novela zakona o DDV-ju
Poleg tega pa so poslanke in poslanci z 52 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki v slovenski pravni red prenaša vrsto direktiv s področja DDV-ja. Med drugim se z januarjem ukinja prehodno obdobje, v katerem za stanovanja velja nižja stopnja DDV-ja. Za stanovanjske objekte, ki niso del socialne politike, se bo uvedla splošna, 20-odstotna stopnja DDV-ja.

Trošarine ostajajo na avgustovski ravni
DZ je z 52 glasovi za in nobenim proti sprejel tudi novelo zakona o trošarinah, s katero se bodo trošarine za električno energijo in zemeljski plin zadržale na zdajšnji, avgustovski ravni. Poslanke in poslanci pa so pričakovano podprli tudi vladni predlog novele odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani. Gre za odlok tehnične narave, ki predvideva le poimenovanje študijskih področij, usklajevanje z uredbo o uvedbi klasifikacijskega sistema in spremembo naslova sedeža zdravstvene fakultete.