Radiotelevizija Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO
Radiotelevizija Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO
Sorodna novica Mandatno-volilna komisija predlagala kandidate za programske in nadzorne svetnike RTV-ja

Mandatno-volilna komisija DZ-ja je sicer v ponedeljek državnemu zboru predlagala, naj za po pet članov programskega in nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) imenuje kandidate, ki so jih predlagale stranke SDS, NSi, DeSUS, SMC in SNS, v ogorčenje opozicije.

Komisija je za kandidate za člane programskega sveta, ki jih DZ imenuje na predlog političnih strank, z 11 glasovi za in osmimi proti določila Dejana Cesarja, ki ga je predlagala poslanska skupina DeSUS-a, Anušo Gaši, ki jo je predlagala poslanska skupina SMC-ja, Vaneta Gošnika na predlog SNS-a, Jožefa Jerovška na predlog SDS-a in Majo Lapornik na predlog NSi-ja.

Sorodna novica Posvetovalnega referenduma o resoluciji razvoja SV ne bo

Kandidati za člane nadzornega sveta pa so po sklepu komisije kandidatka SDS-a Tamara Besednjak Valič, kandidat NSi-ja Janez Čadež, kandidatka SMC-ja Metka Čobec, kandidatka DeSUS-a Romana Fišer in kandidatka SNS-a Alenka Vodončnik. Kandidate je komisija potrdila prav tako z 11 glasovi za in osmimi proti.

Poslanci LMŠ-ja, Levice, SD-ja, SAB-a in nepovezani poslanci (NeP) so takšnemu predlogu ostro nasprotovali. Kot so poudarili na seji, med kandidati za obe funkciji na RTV-ju ni predstavnika 43 poslancev v DZ-ju, čeprav zakon o Radioteleviziji Slovenija piše, da mora DZ pri imenovanju v programski svet v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v DZ-ju, pri imenovanju v nadzorni svet pa to mora upoštevati. Za mnenje pa so nato zaprosili še zakonodajno-pravno službo DZ-ja, ki je ugotovila, da sklepa ne vsebujeta uporabljenih meril in utemeljitve, na kakšen način je MVK upoštevala zakonski pogoj glede zastopanosti političnih strank. "Predlogov sklepov, za katere ni izkazano, da izpolnjujejo z zakonom določen pogoj, zato tudi mogoče oceniti kot skladnih z zakonom," so zapisali v službi.

Na podlagi tega mnenja so vodje poslanskih skupin LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in NeP-a predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča pozvali, naj omenjenih sklepov ne da na glasovanje.

Zorčič se je nato za takšno potezo tudi odločil. Kot je dejal, je neupoštevanje zakonskega pogoja glede zastopanosti strank izjemno problematično. Ob tem je ugotovil, da mu zakon ne daje posebnih pooblastil, da bi posegal v odločitve mandatno-volilne komisije, ima pa pristojnosti pri uvrščanju točk na dnevne rede sej. Ker takšne točke na dnevni red ne bi uvrstil, če bi bil že prej seznanjen z mnenjem zakonodajno-pravne službe, se je odločil, da je ne bo dal na glasovanje.

Zorčičeva poteza je v koalicijskih vrstah naletela na ogorčenje. Očitali so mu prekoračitev pristojnosti in izigravanje poslovnika. Ko po več proceduralnih zahtevah Zorčič ni spremenil svoje odločitve, so poslanci SDS-a, NSi-ja, SMC-ja in SNS-a protestno zapustili parlamentarno dvorano.

DZ prav tako še ni glasoval o imenovanju članov programskega sveta RTV SLO, ki jih DZ imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev programov Radiotelevizije Slovenija. Vodja poslanske skupine SDS-a je namreč predlagal preložitev točke, kar je večina poslancev nato tudi izglasovala. Takšna poteza pa je razburila del opozicije, ki je opozarjala, da koalicija prestavlja odločitve o točkah, za izglasovanje katerih nima dovolj glasov. Za izglasovanje tega sklepa bi bilo namreč potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.