Slovenija
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
DZ
DZ je na predlog SDS-a razpravljal o tem, ali je bil kmetijski minister Dejan Židan pri zaščiti najboljših kmetijskih zemljišč, ki bodo izgubljena zaradi projekta Magna, dovolj dejaven ali ne. Foto: Barbara Žejavac/Državni zbor
VIDEO
Ali je Židan storil dovol...

Dodaj v

DZ: Novelo zakona o bančništvu podpirajo vse poslanske skupine

Obravnavali tudi predloge novel treh infrastrukturnih zakonov
14. julij 2017 ob 09:12,
zadnji poseg: 14. julij 2017 ob 19:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

DZ je zadnji dan julijske seje med drugim obravnaval predlog novele zakona o bančništvu, ki jasneje določa, da lahko do zaupnih podatkov dostopata preiskovalna komisija DZ-ja in Računsko sodišče.

DZ je danes z 69 glasovi za in brez glasu proti potrdil novelo zakona o bančništvu. Podprle so jo vse poslanske skupine, pri čemer je opozicija obžalovala, da rešitev ni bila sprejeta že prej.

Čeprav veljavni zakon o bančništvu določa, da dolžnost banke glede varovanja zaupnih podatkov ne velja v primerih, v katerih zakon izrecno določa dolžnost banke glede posredovanja zaupnih podatkov o posamezni stranki, so se v praksi pri delu preiskovalne bančne komisije DZ-ja pokazale težave pri pridobivanju teh podatkov, je povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Gorazd Renčelj.

Cilj zakona je tako po njegovih besedah odpraviti te nejasnosti, na predlog koalicije pa bodo v njem to možnost razširili še na računsko sodišče, ki je pristojno za revidiranje poslovanja uporabnikov javnih sredstev, med katere zakon uvršča tudi banko, v kateri imata država in lokalna skupnost večinski delež.

SDS: Zakon bo sprejet prepozno
Predlog podpirajo vse koalicijske skupine. Marko Pogačnik (SDS), ki je spomnil, da je ta stranka v tem mandatu podobne rešitve predlagala trikrat, pa jih koalicija ni podprla, je ocenil, da rešitve zakona prihajajo prepozno: "Predlogu novele zakona ne bomo nasprotovali, ker je korak pravilen. Obžalujemo pa, da ga je vlada naredila tri leta prepozno."

Podobno je menil Jožef Horvat iz NSi-ja, v katerem jih čudi, da vlada predlogov SDS-a ni podprla in jih po svoje dopolnila. "Očitno se koalicija igra igro političnega prestiža. Dokler bo tako, Slovenije ne bom mogoče modernizirati," je ocenil.

Horvat je poudaril, da sta bili doslej za bančni kriminal obsojeni le dve osebi, pa še ti nepravnomočno. V NSi-ju so tako z namenom okrepitve pregona bančnega kriminala predlagali noveli zakonov o sodiščih in državnem tožilstvu, ki pa se jima glede na izjave parlamentarnih strank v četrtkovi razpravi ne obeta večinska podpora.

Rešitve podpirajo tudi v Levici, je povedal Luka Mesec. Ob tem je obžaloval, da koalicija zavlačuje s sprejetjem rešitve, da bi računsko sodišče lahko revidiralo tudi delo in odločitve Banke Slovenije.

SDS je želel, da bi v noveli zakona pristojnost za dostop do zaupnih bančnih podatkov razširili še na celoten DZ in njegova delovna telesa, a DZ s tem ni soglašal.

Razprava o dejavnostih ministra Židana
DZ je na predlog SDS-a razpravljal tudi o tem, ali je bil kmetijski minister Dejan Židan pri zaščiti najboljših kmetijskih zemljišč, ki bodo izgubljena zaradi projekta Magna, dovolj dejaven ali ne. Priporočilo, da bi morala vlada preučiti še druge razpoložljive lokacije za izvedbo projekta, je pristojni odbor DZ-ja že zavrnil. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je v imenu vlade pojasnil, da so v postopku izbire preverili devet potencialnih lokacij, a je bila primerna le tista v občini Hoče - Slivnica.

Čeprav je koalicija očitke Židanu glede neaktivnosti pri projektu Magna zavrnila, mu je Tomaž Lisec iz SDS-a očital, da pri izvajanju projekta pred vse drugo postavlja strankarske interese.

Kritike na izvedbo projekta so letele tudi iz NSi-ja, Iva Dimic je tako izrazila zaskrbljenost, da je treba za posamezne investicije sprejemati poseben zakon, kar po njenih besedah kaže na pomanjkljivo urejeno zakonodajo.

Čeprav v ZL-ju projekta ne podpirajo, je Violeta Tomič SDS-u očitala dvoličnost, saj je SDS po besedah Tomičeve pred kratkim projektu "aplavdiral" in si celo pripisoval zasluge zanj, zdaj pa ga v želji po nabiranju političnih točk kritizira.

Dvoličnost so SDS-u očitale tudi koalicijske poslanske skupine. Simon Zajc (SMC) je SDS pozval, naj v primeru, da ga Židanovo delo moti, proti njemu vloži interpelacijo, ne pa da za ta namen zlorablja seje DZ-ja. Poudaril je, da bodo izgubljena zemljišča nadomestili, projekt pa prinaša nujno potrebna delovna mesta.

Tudi Benedikt Kopmajer (DeSUS) in Janko Veber (SD) sta izrazila podporo tako projektu kot Židanu. Prepričana sta, da Magnina investicija prinaša nujno potrebno okrepitev gospodarstva tega dela Slovenije, kjer je brezposelnost visoka.

Poslanci opravili glasovanje
Na seji so obravnavali še predloge novel treh infrastrukturnih zakonov in opravili glasovanje o predlogih zakonov.

Poslanci so zavrnili predlog priporočil vladi, ki so jih v SDS-u pripravili glede stanja na področju korupcije, pot v DZ-ju je končal tudi predlog ZL-ja glede minimalne plače in Čuševa novela zakona o kmetijstvu.

Poslanci pa so izglasovali, da se nadaljuje zakonodajni postopek za spremembe zakona o glavnem mestu, prav tako so za primernega za nadaljnjo obravnavo ocenili predlog novele zakona o sodiščih, ki ga je pripravil NSi. NSi je z namenom krepitve pregona bančnega kriminala predlagal, da bi pri okrožnih sodiščih ustanovili specializirane oddelke za bančno kriminaliteto in znotraj tožilstva poseben oddelek za pregon tovrstnega kriminala.

DZ je prižgal zeleno luč tudi vsem trem infrastrukturnim zakonom. Gre za noveli zakonov o cestninjenju in varnosti v železniškem prometu ter novelo pomorskega zakonika.

DZ je soglasno z 72 glasovi sprejel tudi predlog zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami, ki ga je vložila skupina 68 poslancev s prvopodpisano poslanko SMC-ja Jasno Murgel. Zakon bodo najprej preizkusili s pilotnim projektom, uporabljati se bo začel z letom 2019.

G. C., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
smajček
# 14.07.2017 ob 10:59
Sej ne morem verjeti.. tako so zaščiteni, da še DZ in Računsko sodišče do njihovih podatkov nemore.. kje si to videl.. :) Sej ni čudno, da noben bančnik ni še nič kriv..
JozekVeseli
# 14.07.2017 ob 17:04
hahaha, sds-ovci so mislili, da bodo zakon zavrnili, sedaj ko je sprejet, so pa zaceli iskati nacin kako bi ga bojkotirali... ocitno bo tudi njihove transakcije naplavilo. zanimiva jesen bo.
zvone112
# 16.07.2017 ob 13:30
Sej ne morem verjeti.. tako so zaščiteni, da še DZ in Računsko sodišče do njihovih podatkov ne more.. kje si to videl.. :) Sej ni čudno, da noben bančnik ni še nič kriv..
Tudi zdaj ne bo kriv, bo pa delovanje bank vsaj malo bolj transparentno.
zvone112
# 16.07.2017 ob 13:29
Poslanci so zavrnili predlog priporočil glede korupcije. Ja seveda korupcije se ne sme omejevati.
FrenkMate
# 15.07.2017 ob 19:15
Kateri komisiji bodo dostopni? Logarjevi ali Janijevi?
Pomemben je rezultat. Kdo je za zapahi?
MZ
# 14.07.2017 ob 10:40
In kakšna bo korist od vpogleda v zaupne podatke? Tisti, ki imajo dovolj in to želijo zaradi kateregakoli razloga skriti, se ne poslužujejo domačih bank...
Kazalo