Slovenija
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
false
Podporo predlogu SD-ja in DeSUS-a so napovedale vse poslanske skupine. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Dodaj v

DZ: Pokojninsko novelo podpirajo vse stranke

Izredna seja DZ-ja
9. november 2017 ob 16:41,
zadnji poseg: 9. november 2017 ob 16:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

DZ je na izredni seji obravnaval predlog pokojninske novele, ki odpravlja ureditev iz pokojninske reforme, po kateri se čas prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko zavarovanje ne šteje več v pokojninsko dobo brez dokupa.

Podporo predlogu SD-ja in DeSUS-a so napovedale vse poslanske skupine. Kot je v imenu predlagateljev dejal Matjaž Han iz SD-ja, so se po navadi v obvezno pokojninsko zavarovanje prostovoljno vključevali brezposelni, tisti s krajšim delovnim časom in starejši brezposelni, ki so bili nezaposljivi in so čakali na upokojitev.

Po njegovem zagotovilu s predlogom, ki so ga pripravili v sodelovanju z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije in pokojninskim zavodom, ne posegajo v pokojninski sistem. Pač pa se predlog nanaša na pokojninsko dobo, ki je bila vplačana v času do uveljavitve zadnje reforme 1. januarja 2013. Zadeva od 1.000 do 5.000 ljudi, ki imajo zaradi nastalega položaja nižje pokojnine, je dejal.

Druga sprememba v predlogu zakona pa določa, da bo pokojninski zavod obvestil zavarovance, če jim delodajalec ne plačuje prispevkov.

Vlada ne nasprotuje predlogu
Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je povedal, da vlada razume razloge predlagateljev in predlagani noveli ne nasprotuje.

Podpora tudi v opoziciji
V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SDS-u povedali, da bodo predlog podprli. Čeprav ustavno sodišče veljavne rešitve ni označilo kot neustavne, se strinjajo, da je treba ureditev spremeniti, je dejal Marijan Pojbič. Predlog podaja rešitve v pravo smer, je dejal.

Po mnenju NSi-ja predlog ne gre dovolj daleč. Nekateri so namreč prostovoljno vplačevali v pokojninsko blagajno tudi po tem, ko je pokojninska reforma 1. januarja 2013 že začela veljati, opozarjajo. NSi želi pomanjkljivosti pokojninskega zakona, ki jih ugotavljajo, odpraviti z zakonskim predlogom, ki so ga že vložili v zakonodajni postopek, je povedala Iva Dimic.

V Levici so opozorili, da so nekateri prostovoljno vplačevali v obvezno pokojninsko zavarovanje tudi po 1. januarju 2013, ko je reforma že začela veljati. Nihče jih namreč ni obvestil, da se je ureditev spremenila, je izpostavil Luka Mesec. Za to, da delodajalci plačujejo prispevke, pa mora biti odgovorna država, ne pa posameznik. Takšno rešitev želijo v Levici vnesti v zakon z dopolnilom, ki so ga vložili.

Predlog novele bodo podprli tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev. Menijo pa, da je treba jasno povedati, da bo rešitev imela finančne posledice v državnem proračunu v znesku dveh milijonov evrov, je dejala Alenka Bratušek.

Glasovanje o vloženih dopolnilih bo danes v okviru glasovanj oz. najpozneje nekaj po polnoči.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
internazionale
# 09.11.2017 ob 17:42
Popravljajo samo delno. 55 tisoč je še vedno nategnjneih, pa danes še z eno klofuto
Vojanov79
# 09.11.2017 ob 17:37
Prvo zaje**** potem popravljajo. Ce volivci ne razmisljajo ko volijo zakaj bi njihovi izvoljeni poslanci, ko odlocajo! Z eno besedo katastrofa! V nasi drzavi rabimo en temeljit reset na vseh podrocjih, tudi v glavah nekaterih drzavljanov.
Geres*
# 09.11.2017 ob 18:24
Dobro, razumljivo.

Mene bolj zanima, kdaj bodo ali nehali zmanjševati količnik, po katerem se preračuna pokojnina ali pa zmanjšali odtrgljaje za obvezno pokojninsko zavarovanje?

Vsakemu, ki se je s tem malo ukvarjal, je jasno, da ima oseba, ki je šla v pokoj 10 ali 15 let nazaj s približno istimi pogoji višjo pokojnino kot tisti, ki gre s temi pogoji v penzijo danes. Ta procent se vztrajno manjša.

Tudi me zanima, kako preživijo s pokojnino mladi invalidi - poznam osebo, ki je zaradi zdravniške napake pri 25ih invalidsko upokojena. Miloščina, ki jo prejme, ni vredna besede penzija. Da delovne dobe nima, ni kriva sama - vemo, da se to na sodiščih pri nas vleče lahko 10 let. Ampak ne glede na razlog invalidnosti me zanima, kdaj bodo ustrezno poskrbeli za pokojnine invalidov? Hebeš delovno dobo. Pokažite mi enega starega 30 let, ki ne bi raje delal, kot bil invalidsko v penziji.
Ogroženi
# 09.11.2017 ob 18:36
SD spet popravlja napake SD-ja?

Kdaj bodo ljudje spoznali, da je ta država ujetnik SD mafijskega kartela?!
Bivši uporabnik
# 11.11.2017 ob 19:24
Tisti, ki jim manjka delovna doba, ker niso vedeli, da delodajalec ni placeval prispevkov, bi morali skupaj tožiti državo, ker je takšno stanje dopuščala.
Kazalo