Mazej Kukovičeva se bo v Evropski parlament uvrstila glede na izid glasovanja na evropskih volitvah 7. junija 2009. Foto: BoBo
Mazej Kukovičeva se bo v Evropski parlament uvrstila glede na izid glasovanja na evropskih volitvah 7. junija 2009. Foto: BoBo

Kolegij predsednika državnega zbora je današnji seji obravnaval predlog in sprejel sklep, na podlagi katerega bodo o potrditvi izvolitve osmega evropskega poslanca iz Slovenije govorili na nujni seji mandatno-volilne komisije in izredni seji DZ-ja, sklicani za 8. 12. letos.

Sklep kolegija je bil sprejet soglasno, saj so bili navzoči mnenja, da je treba čim prej speljati postopke za imenovanje osmega poslanca v Evropski parlament.

Mazej Kukovičeva se bo v Evropski parlament uvrstila glede na izid glasovanja na evropskih volitvah 7. junija 2009. V času evropskih volitev je Sloveniji sicer pripadalo sedem sedežev v Evropskem parlamentu, z lizbonsko pogodbo pa je dobila sedež več.

Dodatne sedeže je dobilo 12 držav članic EU-ja
Z lizbonsko pogodbo je dodatne sedeže dobilo dvanajst držav članic EU-ja. Španija štiri, Avstrija, Francija in Švedska po dva, Slovenija, Bolgarija, Italija, Latvija, Malta, Nizozemska, Poljska in Velika Britanija pa po enega.

Da bi 18 evropskih poslancev lahko začelo delati še v tem mandatu Evropskega parlamenta, torej pred letom 2014, ko bodo naslednje evropske volitve, in da bo Nemčija lahko do leta 2014 obdržala 99 poslancev, so bile potrebne začasne spremembe lizbonske pogodbe. Postopek ratifikacije začasnih sprememb se je novembra končal v vseh 27 članicah EU-ja, tako da se je Evropski parlament formalno povečal s 1. decembrom.