Ministrstvo lahko po Erjavčevih besedah glede na predlog sprememb proračuna za leto 2017 zagotovi sredstva za redno delovanje in plačilo rednih obveznosti do mednarodnih organizacij. Foto: BoBo
Ministrstvo lahko po Erjavčevih besedah glede na predlog sprememb proračuna za leto 2017 zagotovi sredstva za redno delovanje in plačilo rednih obveznosti do mednarodnih organizacij. Foto: BoBo

Zunanji minister Karl Erjavec je na odboru DZ-ja za zunanjo politiko pojasnil, da predlog sprememb proračuna za leto 2017 ministrstvu za zunanje zadeve namenja dobrih 82 milijonov evrov, predlog proračuna za leto 2018 pa 76 milijonov evrov.

Erjavec je pojasnil, da je predlog sprememb proračuna za leto 2017 za skoraj šest milijonov višji od prvotno sprejetega proračuna. Zato ima MZZ dovolj sredstev za redno delovanje in plačilo rednih obveznosti do mednarodnih organizacij. Glavnina povečanja po Erjavčevih besedah izhaja iz naslova povečanja sredstev za naložbe, zlasti na področju diplomatsko-konzularne mreže.

Pet milijonov za varovanje
Tako bo kar pet milijonov evrov namenjenih za sisteme varovanja, saj po besedah zunanjega ministra v mednarodnem prostoru opažajo večje varnostne grožnje. Nekoliko višje obveznosti so tudi do Evropskega razvojnega sklada, pri čemer je zelo pomembno, da Slovenija v sklad plačuje redno, saj so obresti zelo visoke.

MZZ pa glede na trenutno dodeljena sredstva za leto 2018 nima zagotovljenih sredstev za plačilo vseh obveznosti za delovanje v mednarodnih organizacijah.

Sredstva so relativno skromna
Predsednik zunanjega političnega odbora Jožef Horvat (NSi) je dejal, da so sredstva, namenjena ministrstvu, "relativno skromna" in glede sredstev za leto 2018 pričakuje popravek proračuna.

Dolg do ZN-a in OECD-ja
Horvat je tudi opozoril, da Slovenija za prispevek za mirovne operacije ZN-a dolguje 12,3 milijona evrov, za plačilo članarine za Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pa dobrih 520.000 evrov.

Erjavec mu je pojasnil, da naj bi prvi dolg poravnali do konca leta s pomočjo sredstev "zunaj proračuna ministrstva za zunanje zadeve". Članarino za OECD pa nameravajo zagotoviti s pomočjo ministrstva za finance.