Minister za obrambo trdi, da je premierja želel seznaniti z vsebino pogodbe, saj je šlo za visok znesek. Foto: RTV SLO
Minister za obrambo trdi, da je premierja želel seznaniti z vsebino pogodbe, saj je šlo za visok znesek. Foto: RTV SLO
Finska Patria navedb v oddaji Resnica o Patrii na Finskem ni zanikala. Prav tako ne bo tožila televizije, je dejala glavna urednica prvega programa YLE. Foto: MMC RTV SLO
Odziv ministrov Erjavca in Mateja
Lebanovo razkritje močno odmevalo
Vladni urad finsko TV prosil za pojasnila

Kot je pojasnil za časopis Delo, je na sestanku želel premierja "seznaniti s tem, kaj bomo dobili za 278 milijonov evrov. To se mi je zdel dovolj velik znesek, da mora biti predsednik vlade seznanjen z vsebino pogodbe pred njenim podpisom". Erjavec je še zatrdil, da mu je Janez Janša na sestanku dejal, da je posel njegova odgovornost in da mu verjame.

Erjavčeva izjava pa zanika četrtkove navedbe Janeza Janše, ki je v predvolilnem soočenju dejal, da s pogodbo o nakupu oklepnikov nima nič in da se o njej ni z nikomer pogovarjal.


Na ministrstvu za obrambo so zanikali, da bi Erjavec Janšo seznanil s pogodbo pred podpisom, in zapisali, da je Erjavec v pogovoru povsem jasno povedal, da je predsednika vlade po končanih pogajanjih oziroma pred podpisom pogodbe seznanil z nameravanim podpisom pogodbe. "To pomeni, da je minister Erjavec premierja le seznanil s končanim postopkom naročila oklepnikov in ga obvestil, da bo podpisal pogodbo z izbranim ponudnikom."

Zaradi stopnje tajnosti interno je bila pogodba, sklenjena med ministrstvom in izbranim ponudnikom, že pred in tudi po podpisu ustrezno hranjena na ministrstvu. Minister Erjavec, pa tudi kdor koli drug z Morsa omenjene pogodbe ni nikdar kazal oziroma predstavljal nepooblaščenim osebam.

Glavna urednica finskega TV-ja: Prepričana sem, da bodo dokumenti kmalu objavljeni
V pogovoru za isti časopis je Riita Pihlajamäki, direktorica in glavna urednica prvega programa finske javne televizije YLE, na vprašanje, ali televizija pripravlja nadaljevanje zgodbe o patriah, odgovorila, da se bodo zgledovali po delu policije. Preiskava se namreč nadaljuje in bo kmalu končana. Dodala je, da je prepričana, da bodo vsi relevantni dokumenti javno obljavljeni. Meni, da tudi dokument, ki vsebuje črko J. Ali je tudi sama videla dokument, ki naj bi vseboval črko J, pa ni zanikala niti potrdila. Dejala je le "Brez komentarja".

Glede napovedane tožbe s strani Slovenije je dejala, da niso dobili še nobenega sporočila o tožbi, in dodala: "Še nikoli nisem slišala, da bi katera koli demokratično izvoljena vlada tožila medijsko hišo."

"Finska vlada nas ne bo tožila"
Na vprašanje, kako se je na vsebino oddaje Resnica o Patrii odzvala Patria, pa je odgovorila, da televizije ne bodo tožili ne finska vlada, ne policija ne Patria. Nihče izmed njih namreč ni zanikal informacij, ki so jih objavili v oddaji.

Interpol slovensko policijo že lani pozval, naj razišče vlogo Riedla in Wolfa
Časopis Dnevnik pa poroča, da je Interpol že februarja lani slovensko policijo pozval, naj razišče vlogo Walterja Wolfa in Wolfganga Riedla pri poslu s Patiro. V depeši z Dunaja naj bi natančno pisalo, kakšno provizijo je Patria nakazala Riedlu in kako je ta denar potoval na račun Wolfa.

Avstrijski organi so namreč presodili, da gre za sumljive denarne transakcije v višini 2,3 milijona evrov, ki so povezane z nakupom oklepnikov patria v Sloveniji. Slovenska policija naj bi Avstrijcem odgovorila šele maja letos. Za časopis so pojasnili, da informacije o poskusih sumljivih denarnih transakcij, ki so potekale v tujini, niso vsebovale podatkov, ki bi takrat lahko bili ustrezna podlaga za preiskovanje sumov kaznivih dejanj v Sloveniji, in zavrnili namigovanja, da bi policija lahko ukrepala.

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je ob tem priznal, da slovenska policija ni odgovorila tako hitro, kot bi bilo v takšnem primeru pričakovati. Zatrdil je, da odgovor, ki ga je po 15 mesecih, maja letos, le posredovala, ni škodil nadaljnjim postopkom preiskave v Avstriji.

Odziv ministrov Erjavca in Mateja
Lebanovo razkritje močno odmevalo
Vladni urad finsko TV prosil za pojasnila