Po oceni prvaka DeSUS-a Karla Erjavca bo morala biti ena izmed prioritet v koalicijski pogodbi tudi boj proti korupciji. Foto: BoBo
Po oceni prvaka DeSUS-a Karla Erjavca bo morala biti ena izmed prioritet v koalicijski pogodbi tudi boj proti korupciji. Foto: BoBo

Projekt Teš 6 pa v tem hipu ne sodi v pogodbo, je poudaril Erjavec in dodal, da bo ob njenem podpisu treba vedeti, kakšna bo ministrska ekipa.

Kot je po koncu sestanka vodstva DeSUS-a pojasnil Erjavec, bo po njihovih ugotovitvah koalicijsko pogodbo treba dopolniti. Ponovil je, da bodo vztrajali pri zapisu, da ne bo znižanja pokojnin ali poseganj v regrese upokojencev, posebej pa si želijo imeti izpostavljen tudi boj proti korupciji.

O osnutku koalicijske pogodbe so razpravljali tudi v SD-ju in DL-ju.


Ustavljeni Teš 6 bi bil najdražji spomenik
O projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) pa se je Erjavec razgovoril že pred sestankom. A je tedaj dejal le, da podpira revizijo, ne pa tudi ustavitve projekta, saj da bi bil to potem "najdražji spomenik v Evropi". Poudaril je, da je treba pri vse dražji investiciji poiskati odgovorne.

Teš 6 ne sodi v koalicijsko pogodbo
Po sestanku pa je predsednik DeSUS-a povzel mnenje vodstva, da projekt Teš 6 v tem trenutku ne sodi v koalicijsko pogodbo. "Niti nimamo vseh relevantnih podatkov, da bi se lahko koalicija sploh izrekla glede tega," je pojasnil.

Mnenja koalicijskih partnerjev o mogoči ustavitvi projekta, ki ga sicer želi v koalicijski pogodbi razčistiti največja vladna stranka PS, so tako različna.

DeSUS vztraja pri dveh ministrih
Glede rekonstrukcije vlade pa se vodstvo DeSUS-a strinja, da bodo morali imeti v ekipi enak položaj kot do zdaj, torej dva ministra. Na vprašanje, ali v stranki že iščejo novega ministra za zdravje, ki je do zdaj pripadal njim, pa Erjavec ni želel odgovoriti. Povedal je le, da bo o tem spregovoril, ko bodo ti pogovori tudi znotraj koalicije prišli bolj v ospredje.

Dokončati rekonstrukcijo vlade
Vrh koalicije, na katerem se bodo z osnutkom koalicijske pogodbe seznanili tudi poslanci, je predviden čez teden dni. Ravno na tem srečanju se bo po Erjavčevih besedah začela resna razprava tako o tem, kako zapreti koalicijsko pogodbo, kot tudi o tem, kako "dokončati rekonstrukcijo vlade". Ko bodo predsedniki koalicijskih strank nov dogovor o sodelovanju tudi podpisali, bo torej treba vedeti, kateri ministri bodo pokrivali posamezna področja, je dodal Erjavec.

Končno besedilo predloga pogodbe do 14. januarja?
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je pred začetkom sestanka izrazil upanje, da bodo imeli do 14. januarja končno besedilo predloga koalicijske pogodbe. Kar zadeva zahteve DeSUS-a, je optimist, upa, da se pokojnine ne bodo znižale in da ne bodo posegali v regres upokojencev. Prioriteta v pogodbi pa mora biti po njegovih besedah tudi boj proti korupciji, pri čemer izpostavlja zdravstvo in banke.

Zagotovil premierke še ni
Zagotovila predsednice vlade Alenke Bratušek, da bodo upoštevana pričakovanja DeSUS-a, Erjavec sicer še ni dobil, je pojasnil novinarjem pred srečanjem vodstva DeSUS-a. Je pa danes izpostavil, da mora biti v koalicijski pogodbi jasno navedena tudi zaveza glede boja proti korupciji.

Bankirji še niso odgovarjali za svoja dejanja
V funkciji ministra za zdravje namreč ugotavlja, da bo treba pri tem res nekaj postoriti. Stanje, kot je v tem trenutku v zdravstvu, je neustrezno, poudarja Erjavec. Poleg stanja v zdravstvu izpostavlja še stanje v bankah. Spomnil je, da bankirji še niso odgovarjali za svoja dejanja, "so pa glavni krivci, da smo v takih težavah".

Za Erjavca je namreč nesprejemljivo, da se pogovarjajo o tem, ali bo treba znižati pokojnine, po drugi strani pa sanirajo skoraj petmilijardno luknjo v bankah. Tako se prvak DeSUS-a ne strinja s tistimi, ki menijo, da je za vse kriva politika. Sam, kot zagotavlja, ni vedel, da se v bankah to dogaja, da je mogoče, da nekateri prejemajo kredite brez ustreznih zavarovanj.

Ob snovanju koalicijske pogodbe morajo po njegovih besedah iskati tudi novega ministra za gospodarstvo in ministra za zdravje.