Zunanji minister Karl Erjavec daje prednost zbiranju argumentov za uspeh pred sodiščem, medtem ko nad tem,
Zunanji minister Karl Erjavec daje prednost zbiranju argumentov za uspeh pred sodiščem, medtem ko nad tem, "da bi kar koli spreminjali" ni navdušen. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec ne bi izločal Vukasa

Odbor DZ-ja za zunanje zadeve je obravnaval priprave na zagovor Slovenije pred arbitražnim sodiščem. Na zaprti seji so govorili tudi o zahtevi za izločitev hrvaškega arbitra Budislava Vukasa.

Erjavec: Poslanci so z informacijami zadovoljni
"Odbor se je seznanil z vsemi potrebnimi informacijami glede arbitražnega sporazuma. Razprava je bila zelo dolga. Moram povedati, da so bili poslanci z informacijami zelo zadovoljni. Podrobno smo jih seznanili z vsemi dejstvi in okoliščinami glede arbitražnega sporazuma. Dogovorili smo se, da bomo tudi v bodoče tako dobro sodelovali, ker je ravno arbitražni sporazum in odločitev o mejnem sporu s Hrvaško je ena ključnih točk v tem mandatu v slovenski zunanji politiki," je po seji dejal minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Poudaril je, da da so razpravljali tudi o zahtevi za izločitev Vukasa in da tega predloga sam ne podpira, saj, kot pravi, to ne bi nič prispevalo k boljšemu rezultatu pred arbitražnim sodiščem. Erjavec je sicer že pred sejo dejal, da ima tudi Hrvaška tako kot Slovenija pravico do imenovanja svojega arbitra v petčlansko arbitražno sodišče in da nad morebitnimi spremembami ni navdušen.

Erjavec: Kadrovskih sprememb ne bo
Zunanji minister meni, da bi morala Slovenija vse svoje moči usmeriti v to, da zbere čim boljše argumente, da bi na arbitraži uspela. Vlada bo, po besedah premierja Janeza Janše, ki z arbitražnim sporazumom ni preveč zadovoljen, sporazum spoštovala.

Po seji je še zatrdil, da kadrovskih sprememb v pripravljalnih skupinah za arbitražni sporazum ne bo. Zunanja politika bo po njegovih besedah namreč v tem mandatu bazirala na profesionalcih.

Horvat s pripravo Slovenije zadovoljen
Predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) pa je po seji dejal: "Izjemno sem vesel, ker je prišlo do realizacije te seje. O tem sem razmišljal takoj, ko se je odbor za zunanjo politiko konstituiral. Vesel sem tudi, ker je danes šele 12 dan odkar se je 'usedla' nova vlada in da je odbor prvi, tudi pred vlado, imel možnost, da se informira o postopkih za pripravo na arbitražno sodišče".

Pojasnil je, da je odbor sprejel dva sklepa. S prvim je potrdil, da se je seznanil s pripravami Slovenije na postopek pred arbitražnim sodišče, z drugim pa je določil, da se odbor znova sestane aprila, ko bo vlada "najbrž" pripravila tretje poročilo o projektni enoti, ki ga bo odbor obravnaval.

Omembe vrednih pomislekov na pripravo Slovenije, kot pravi, na seji ni bilo. Tudi sam zatrjuje, da je z njo zadovoljen. Glede izločitve Vukasa pa je zatrdil, da gre za delikatno zadevo, ki je tudi zaupne narave, zato je ni želel komenirati.

K zahtevi izločitvi hrvaškega arbitra je pred tedni pozval Marko Pavliha, strokovnjak na področju mednarodnega prava, ki je prepričan, da je Vukasovo imenovanje zaradi njegovih jasno in javno izraženih stališč do slovensko-hrvaške morske meje in pristranskosti za Slovenijo neugodno.

Imena članov sodišča so znana
Slovenski arbiter bo Jernej Sekolec, podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Hagu. Hrvaška je za svojega predstavnika predlagala za Slovenijo spornega Budislava Vukasa, predsednika in dva člana sodišča pa sta državi določili skupaj. Arbitražnemu sodišču bo tako predsedoval Francoz Gilbert Guillaume, člana pa bosta Nemec Bruno Simma in Britanec Vaughan Lowe.

Slovenija in Hrvaška sta se z arbitražnim sporazumom zavezali, da bo morsko in kopensko mejo med državama in stik z odprtim morjem določilo arbitražno sodišče. Postopki arbitraže so se začeli 9. decembra, državi pa imata eno leto časa, da pripravita vsaka svoj memorandum, v katerem bosta podrobno utemeljili in dokazali svoja stališča. Odločitev sodišča naj bi bila znana v dveh do treh letih.

Erjavec ne bi izločal Vukasa