Državi sta že uskladili sporazum o pospeševanju in zaščiti investicij, ki pa ga je Slovenija poslala še v mnenje EU-ju, pravi Erjavec. Foto: BoBo
Državi sta že uskladili sporazum o pospeševanju in zaščiti investicij, ki pa ga je Slovenija poslala še v mnenje EU-ju, pravi Erjavec. Foto: BoBo
Erjavec v Kazahstanu

Odnosi med Slovenijo in Kazahstanom na politični ravni so dobri in prijateljski, sta na pogovorih v Astani ugotovila zunanji minister Karl Erjavec in njegov kazahstanski kolega Erlan Idrisov. Veliko priložnosti se po besedah Erjavca v Kazahstanu odpira tudi za slovenska podjetja.

Možnosti so zlasti na področju visokih tehnologij, kjer ima Slovenija kar nekaj podjetij s tem znanjem, in na področju energije ter farmacije, pravi minister Erjavec. Poseben interes je Kazahstan po njegovih besedah izkazal tudi za t. i. številko 112, torej za klic v sili, kjer ima Iskratel razvito tehnologijo, ki jo že prodaja v Rusiji. Priložnosti so odprte tudi na področju turizma, predvsem zdravstvenega turizma.

Lani se je blagovna menjava med Slovenijo in Kazahstanom povečala za 75 odstotkov in dosegla nekaj več kot 102 milijona evrov. "Vsi, s katerimi sem govoril, so mnenja, da bi lahko to številko v prihodnjih letih bistveno povečali, zlasti ker ima Slovenija v svojih podjetjih potencial, znanje, izkušnje, Kazahstan pa ima velike potrebe po razvoju določenih tehnologij in sistemov," je izpostavil minister.

Tako Erjavec kot tudi slovenski gospodarstveniki obisk ocenjujejo kot uspešen. Delegacija si je ogledala tudi športno dvorano v sklopu novega univerzitetnega središča v Astani, ki jo je v sodelovanju še z nekaterimi slovenskimi podjetji zgradilo podjetje Duol. Poslovne pogovore bodo slovenska podjetja nadaljevala v petek v kazahstanskem poslovnem središču Almaty.

Erjavec v Kazahstanu