Knovs je po prepričanju Erjavca znova zlorabljen za politični obračun. Foto: BoBo/Borut Živulović
Knovs je po prepričanju Erjavca znova zlorabljen za politični obračun. Foto: BoBo/Borut Živulović

Minister za obrambo Karl Erjavec je znova zavrnil očitke, ki ga nanj naslavljajo predlagatelji interpelacije, odgovoril pa je tudi na četrtkove navedbe podpredsednika komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Žana Mahniča. Po ministrovem prepričanju je bila komisija ponovno zlorabljena za politični obračun.

Mahnič je ob predstavitvi poročila komisije dejal, da iz poročila načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc izhaja, da vojska na Počku ni kršila navodil glede nočnega streljanja. Kot je znano, se je Erjavec pri odstavitvi Mihe Škerbinca skliceval prav na kršitev navodil glede nočnega streljanja. Knovs je Škerbinca zaslišal v četrtek.

Poročilo Ermenčeve zamajalo Erjavčeve trditve

Kot je v izjavi za medije po seji povedal podpredsednik komisije Mahnič, pričanje in tudi dokumentacija ministra za obrambo postavljata na laž. Iz poročila o izvajanju dejavnosti na Počku, ki ga je Erjavcu poslala načelnica Ermenčeva, pa po Mahničevih besedah izhaja, da je SV dosledno izvajal vsa prejeta navodila v povezavi z dejavnostmi na vadišču.

Predsednik vlade je poudaril, da je pri parlamentarni komisiji tanka meja med pooblastili in prekoračitvijo pooblastil. Foto: BoBo
Predsednik vlade je poudaril, da je pri parlamentarni komisiji tanka meja med pooblastili in prekoračitvijo pooblastil. Foto: BoBo

Po poročanju novinarke TV Slovenija Metke Majer, je Ermenčeva poročilo ministru za obrambo napisala 30. marca in v njem odgovarjala na prve očitke, da je vojska na Počku nepooblaščeno streljala. V poročilu je zapisala, da je bilo streljanje skladno z navodili in usmeritvami vlade in ministrstva. Erjavec je sicer na očitke iz poročila Alenke Ermenc dejal, da "naj načelnica sama pove, kaj je slišala in česa ni slišala. Bi pa rad poudaril, da sklep vlade določa letni načrt vaj in tam je bilo zelo jasno napisano, kaj se lahko dela na vaji Sokol. To ni bilo spoštovano in tukaj gre za kršitev sklepa vlade, kar je ne dopustno."

Škerbinc je sicer na četrtkovem pričanju članom Knovsa izročil dokument o izvajanju dejavnosti na osrednjem vadišču SV na Počku. Iz poročila je razvidno, da ga je ministru posredovala Ermenčeva, v njem pa zapisala, da je SV tudi v primeru spornega nočnega streljanja izvajal navodila oziroma usmeritve vlade in ministrstva za obrambo.

Erjavec vztraja, da za nočno streljanje ni bilo pooblastil

Vendar pa je Erjavec danes poudaril, da za nočno streljanje poveljnik poveljstva ni imel odobritve in da je s tem prekoračil svoja pooblastila. Kot je pojasnil, vladni načrt vaj v obrambnem sistemu sploh ni predvideval streljanja s težkimi, 120-milimetrskimi kalibri, niti podnevi, kaj šele ponoči, niti ko gre za SV in niti ko gre za ameriške vojake. Dokument pa, ki mu ga je posredovala načelnica, se je nanašal na dogovor z občino Postojna, ki ne velja več, je dodal.

Tudi sicer pa je dokument Škerbinc po oceni Erjavca komisiji predal nepooblaščeno. Po pravilih rokovanja z dokumenti bi ga Knovs lahko pridobil tudi neposredno od ministrstva. Erjavec pa je kritičen tudi do tega, da načelnica uradno o zaslišanju Škerbinca ni bila obveščena. Kot je dejal, jo je Škerbinc sicer obvestil, a uradnega soglasja ni prejel.
Na splošno minister meni, da se SV uporablja kot poligon za politične spopade. Tudi Knovs je bil v četrtek po njegovi oceni znova zlorabljen za politični obračun, zato je Erjavec že napovedal, da se bo s pismom obrnil na predsednika DZ-ja Dejana Židana.

Erjavec pred interpelacijo

Erjavec: Škerbinc je svojo razrešitev spolitiziral

Mahnič je po četrtkovi seji komisije povzel tudi Škerbinčevo pričanje, da je skušal načelnico generalštaba Alenko Ermenc zaščititi pred razširjanjem govoric o njenem zdravstvenem stanju. Erjavec pa je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi ključnih nalog ministrstva v tem mandatu, dejal, da imajo oni drugačne informacije in da ne drži, da bi Škerbinc načelnico ščitil. Na splošno pa komentiranje zdravstvenega stanja nadrejenih ali podrejenih po ministrovih besedah pomeni kršitev pravil vojaške službe, saj gre za poseganje v integriteto in zasebnost posameznika. Obenem pa so imele te govorice po prepričanju ministra velik vpliv na obrambni sistem.

Škerbinc je po Erjavčevem prepričanju svojo razrešitev spolitiziral. Razrešitev je bila povsem zakonita, saj jo dopušča zakon o obrambi, je poudaril Erjavec. V povezavi z očitki o zlorabi obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo pa je povedal, da je ta v primeru zaslišanja Škerbinca in drugih pripadnikov SV zgolj izvajala svoje varnostne naloge. Kot je pojasnil, OVS letno opravi skoraj 300 takšnih pogovorov, tako da gre za redno dejavnost te službe.

Erjavec prosil, naj se interpelacija delno zapre za javnost

Minister je ob tem še napovedal, da bo na seji DZ-ja, ko bodo obravnavali vloženo interpelacijo, prosil, naj se v delu zapre za javnost, da bo lahko poslancem pojasnil, kaj je Škerbinc govoril na zaslišanju pred pripadniki OVS-ja. Po besedah ministra načelnica očitno Škerbincu ni več zaupala in je zato predlagala njegovo razrešitev. Če tega Erjavec, kot je dejal, ne bi storil, bi s tem sam izrazil nezaupnico Ermenčevi.

Šarec je na vprašanje, kako komentira takšne ugotovitve in ali ministra podpira, dejal, da bosta morala Erjavec in ministrstvo za obrambo zadeve pojasniti. Spomnil je, da Erjavca čaka interpelacija, in dodal, da bo o njej odločil državni zbor. Celotno zadevo sicer težko komentira, ker ga ni bilo zraven, je pa bral poročili, "ki sta bili dani od vojaško-obveščevalne službe". Knovs je sicer po njegovih besedah tudi politično telo, "njegova vloga je preiskovalna, a je tanka meja med pooblastili in prekoračitvijo pooblastil".

So bili Erjavčevi očitki Škerbincu utemeljeni?