Finski preiskovalci bodo kmalu prišli v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Finski preiskovalci bodo kmalu prišli v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil Björkqvist, že pripravljajo vprašalnike za zaslišanja. Dodal je, da preiskava poteka. Pred nekaj tedni je bila sicer zaradi dopustov manj intenzivna, zdaj pa delajo po načrtu. Sodelujejo tudi s slovenskimi organi, policijo in kriminalisti. V stalnih stikih so predvsem zato, ker za sestavo vprašalnikov potrebujejo še nekaj podatkov iz Slovenije. Želijo namreč, da bi bili vprašalniki čim bolje zasnovani, da ne bi kasneje potrebovali popravkov.

Finci želijo zaslišati približno deset Slovencev, ki po Björkqvistovih besedah prihajajo z zelo različnih podoročij dela.

"Preiskava bo končana letos"
Ko bodo končali preiskavo, bodo vsem neposrednim udeležencem dali na razpolago gradivo in določene podrobnosti ocenili, dopolnili ali zgolj preverili, je še dejal vodja finskih preiskovalcev. Natančnega datuma prihoda v Slovenijo še ne ve, a bo po njegovih besedah ni daleč.

"Preiskava bo končana letos, to lahko potrdim. In da vas ne bom že zdaj razočaral: ko bo preiskava končana in poročilo pripravljeno, ga bomo predali tožilstvu. Šele po tem, ko bo o tem odločalo finsko sodišče, boste lahko izvedeli, ali bo poročilo javno dostopno ali ne," je še dejal.