Generalni državni tožilec je povedal, da so tožilci pri odločitvah o priporih nasilnikov samostojni in podrejeni le zakonom. Foto: BoBo
Generalni državni tožilec je povedal, da so tožilci pri odločitvah o priporih nasilnikov samostojni in podrejeni le zakonom. Foto: BoBo
Protesti v Ljubljani, 30. 11. 2012
Tožilci so bili deležni očitkov, ker niso predlagali pripora za nasilneže, ki so na protestih napadli policiste. Foto: BoBo
Fišer: Gorenak pritiska na tožilce

"Popolna neresnica je, da bi Generalni državni tožilec ali kakšen drug predstavnik vrhovnega državnega tožilstva kadar koli in kjer koli policistom izjavil, da bodo, dokler bo ta oblast, osumljenci napadov na policiste med protesti obravnavani po najmilejši zakonodaji," je v izjavi za javnost povedal generalni državni tožilec Zvonko Fišer. S tem se je odzval na nekatere izjave, ki so se pojavile v javnosti in sta jih komentirala tako ministrstvo za notranje zadeve kot notranji minister Vinko Gorenak.

Pri tem naj bi šlo za navedbe, objavljene v časniku Večeru, na katere se je Gorenak odzval, da je to skrb vzbujajoče, ampak tega ne more trditi, ker ga ni bilo na sestanku med Vrhovnim državnim tožilstvom in policijo, ki se je zgodil 30. novembra še pred napovedanimi množičnimi demonstracijami. Gorenak pa je po četrtkovi seji vlade tudi dejal, da morajo ljudje na tožilstvu in v pravosodju opravljati svoje delo in da k temu "s svojimi dejanji ne prepričujejo."

"Čeprav je vrhovno državno tožilstvo takšno izjavo izrecno zanikalo, sta MNZ in minister za notranje zadeve to neresnično izjavo komentirala in jo označila za obžalovanja vredno, ministrstvo pa jo je celo označilo kot novi izziv za zakonodajalca," je povedal Fišer.

Gorenakove izjave kot pritisk na tožilstvo
Fišer zato meni, da gre takšne izjave razumeti kot neposreden pritisk na generalnega državnega tožilca v času, ko je v strokovnem usklajevanju novela zakona o državnem tožilstvu. Prav tako pa je bil mnenja, da je povezovanje pregona nasilniških dejanj s sedanjo oblastjo žaljivo, neprimerno in neutemeljeno.

Tudi zato, ker so tožilci pri obravnavi vsakega kaznivega dejanja samostojni in vezani le na zakon in ustavo. Tožilci pa lahko ustrezno odločitev sprejmejo, če razpolagajo z vsemi relevantnimi podatki.

Pri predlogu za odreditev pripora pa je po Fišerjevih besedah potrebno, da so v zadostni meri izkazani znaki kaznivih dejanj, ustrezna stopnja verjetnosti, da je oseba res storila kaznivo dejanje in obstoj vsaj enega izmed pripornih nalogov.

Spori med tožilstvom in MNZ-jem se krepijo
"Konkretni zaplet je zelo plastično pokazal, da je razmejitev pristojnosti nad posameznimi resorji izvršne oblasti takšna, da se minister za notranje zadeve v takih primerih znajde istočasno v vlogi ovaditelja, v vlogi nekakšnega zastopnika oškodovancev in v vlogi resornega ministrstva, pristojnega za državno tožilstvo. Zato smo vseskozi opozarjali nedopustnost take ureditve. Zelo zaskrbljujoče je, če minister tak položaj izrabi za nedovoljen pritisk na državne tožilce z javnosti všečnimi komentarji," je bil oster Fišer, ki je dodal, da Gorenak s tem nedovoljeno posega v funkcijo, ki je v pristojnosti tožilstva.

Generalni državni tožilec tudi ni želel komentirati tožilskih odločitev pri nasilniških protestih, češ da ni pristojen za to, saj so tožilci samostojni pri odločitvah. Sam pa ima popolno zaupanje v svoje kolege, da so se odločili korektno glede na podatke, ki so jih imeli.

Fišer: Gorenak pritiska na tožilce