Slovenski muslimani so se morali ponovno zbrati v telovadnici na Kodeljevem. Foto: BoBo
Slovenski muslimani so se morali ponovno zbrati v telovadnici na Kodeljevem. Foto: BoBo

Poleg osrednje molitve v Ljubljani so bili verski dogodki tudi v Mariboru, na Jesenicah, v Kopru, Velenju, Celju, Trbovljah, Kranju, Škofji Loki, Tržiču, Postojni, Sežani, Izoli, Ajdovščini, Novi Gorici, Kočevju, Novem mestu in Krškem.

Kurbanski bajram je tesno povezan s tradicionalnim romanjem v Meko. Na romanje oz. hadž se vsako leto odpravi nekaj milijonov muslimanov z vsega sveta. Letošnjega, ki se je začelo v petek, se udeležuje več kot 2,5 milijona vernikov, med njimi tudi 17 romarjev in Slovenije.

Hadž je eden izmed petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je telesno sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja. Prav tako pa kurbanski ali hadžijski bajram nosi v sebi sporočilo razumevanja in enakosti med ljudmi, ne glede na rasno in narodno pripadnost oz. socialni položaj posameznika.