Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 206 glasov Ocenite to novico!
parada ponosa
V društvu Parada ponosa ugotavljajo, da se polovica vseh mladih LGBTIQ+ oseb na ulici počuti v nevarnosti, več kot trideset odstotkov pa jih poroča o izkušnji nasilja in diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti. Foto: Borut Živulović/BoBo
VIDEO
Parada ponosa pod geslom...

Dodaj v

Foto: Na ljubljanskih ulicah 17. Parada ponosa

Letos ozaveščajo o nasilju nad skupnostjo LGBTQ+
17. junij 2017 ob 18:46,
zadnji poseg: 17. junij 2017 ob 21:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

S tradicionalno povorko po ljubljanskih ulicah se je začela že 17. Parada ponosa, ki bo zaokrožila devetdnevno festivalsko dogajanje. Letošnje geslo parade je Odstiramo nevidno, organizatorji želijo s tem opozoriti na nevidne in neprijetne okoliščine, ki jih doživljajo ljudje zaradi spolne usmerjenosti.

V društvu Parada ponosa ugotavljajo, da se polovica vseh mladih LGBTIQ+ oseb na ulici počuti v nevarnosti, več kot trideset odstotkov pa jih poroča o izkušnji nasilja in diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti.

Predsednica društva Parada ponosa Simona Muršec je na sklepnem delu povorke opozorila, da letošnja Parada ponosa odstira površje navideznega udobja in družbenih dosežkov. S tem, ko postavlja v ospredje interspolne osebe, zgodovinski spomin na žrtve fašizma, vrstniško nasilje na šolah, homofobne režime in predvsem ignoranco institucij do potreb najšibkejših, prodira v pore družbenega sistema, ki dopušča in uzakonja diskriminacijo, je poudarila.

Kot je dodala, institucijam v državi sporočajo, da ni opravičila, ker denimo ne uredijo pravnega priznanja spola, ker dopuščajo referendume o človekovih pravicah in ker se sistematično ogroža zdravje transspolnih in interspolnih oseb. S Parado ponosa zahtevajo odgovornost nosilcev družbene in politične moči, je dejala.

Parade ponosa se je udeležilo več vidnih predstavnikov političnega in družbenega življenja, med njimi predsednik DZ-ja Milan Brglez. "Smo družba vseh in moramo biti vključujoča družba," je dejal. Obžaloval je, da koaliciji še ni uspelo zakonsko urediti položaja istospolnih, kot bi si želeli.

Prva Parada ponosa v Sloveniji je bila leta 2001, ki so jo organizirali kot odziv na dogodek v enem izmed ljubljanskih lokalov, kjer varnostniki vstopa niso dovolili gejevskemu aktivistu, češ da "lokal ni za tako vrsto ljudi".

Kot prvo Parado ponosa v svetu sicer štejejo protest leta 1969, ko se je ameriška skupina gejev in lezbijk uprla racijam in nasilju policistov v lokalu Stonewall v New Yorku. Od takrat Parade ponosa prirejajo po vsem svetu kot spomin na ta dogodek, kot opozorilo na diskriminacijo istospolno usmerjenih ter za promocijo strpnosti.

A. Č.
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
parada ponosa
Prijavi napako
Komentarji
johann
# 17.06.2017 ob 19:43
Ne štekam smisla tega razkazovanja na ulici...
drg
# 17.06.2017 ob 19:25
Mi je pa neki zanimivo .. če js homoskesualcu rečem, da sem ponosen Slovenec, mi bo odvrnil, da si narodnosti ne izbereš sam in da na to nimaš biti kaj ponosen. Če bo pa situacija obratna .. no, saj razumete, kam ciljam. ;)
no72
# 17.06.2017 ob 20:00
Predvsem parada pomanjkanja elemetarnega okusa, milo rečeno....en sam ekshibicionizem.
vnk
# 17.06.2017 ob 19:42
Meh, mešani občutki, istospolno usmerjeni ljudje si zaslužijo čisto normalno življenje tako kot jaz ali pa tisti, ki hodijo k maši. Me istospolne poroke nič ne motijo in jih podpiram, samo potem ko pa začnejo naokoli forsirat LGBT in nevladniki začnejo iz tega biznis delat, se mi pa obrne želodec. Vrhunec je pa seveda Lobnik, ki mu sedaj mastno plačujemo kot predstavniku za enakost.
čak mal noris
# 17.06.2017 ob 19:05
Madona.....,mene je strah, ker je njih strah. A bo sledila vojaška parada ponosa? Z mavričnimi tanki na cesto press.
hypatos
# 17.06.2017 ob 18:54
Slika 1 - gremo mi po svojga...
el CARTEL
# 17.06.2017 ob 19:39
nevidne in neprijetne okoliščine

zakaj pa nam morajo toliko vsiljevati svojo spolno usmerjenost?

vprašanje je na mestu, in ne krši pravil MMC zato prosim, da ga objavite.
pričakujem tudi kak odgovor.
luckyss
# 17.06.2017 ob 19:56
Le kdo je tu ogrožen in kdo agresiven...
Počutim se nelagodno, podobno kot tedaj ko na cesti zagledam osebo v burki..
Kaj čmo...sem pač le nerazgledan "kmet"..;)
josh k.
# 17.06.2017 ob 19:52
Nasilje ? Zgleda kot, da so najmanj dnevno tepeni in ozmerjani. Vsi smo včasih žrtve...poglejte najslabše plačane delavce...če to ni nasilje, ki boli ?
murkoslavko
# 17.06.2017 ob 19:13
Ne razumem? Po 17 letih te propagande je že zažrto v DNK. Dolgcajt. Počasi se bodo tud ti aktivisti morali navadit da je vse kupaj postalo notmalen del kulture. Je bolj inovativno na burger in piru.
KopirajPrilepi
# 17.06.2017 ob 20:10
Veliki denarji se v vrtijo v LGTB.
DETROITS
# 18.06.2017 ob 00:11
Tut jest sem ponosen oče dveh otrok, ponosen ker imam službo, družino, starše, kredite, minus na osebnem računu PA NIMAM NOBENE PARADE.
Krimsky
# 17.06.2017 ob 19:15
»Živi in pusti živeti« je univerzalno pravilo,
od Vladivostoka do San Francisca, od Helsinkov do Sydneya.
~
Če se imajo ljudje radi, kakorkoli, zaradi česarkoli ... naj se pač imajo radi.
To je znatno bolje, kot da se sovražimo zaradi izmišljotin, utvar, zaradi umetnih za-lase-privlečenih delitev na A in B.
~
Vse je Eno, eno je Vse ... in skrita harmonija je močnejša od očitne [Heraklit].
Simon_Marini
# 18.06.2017 ob 08:51
Ti so par desetletij za časom. Večina nima nič proti njim kot istospolnim usmerjenim, ampak smo proti vsiljevanju, terorju ki ga zganjajo. Imejte se lepo, toda ne vsiljujte tega drugim, ki tega nočejo.
pobic_17
# 17.06.2017 ob 21:19
Jaz kot pripadnik LGBT skupnosti mislim, da gredo in eni in drugi v prevelike skrajnosti. Sam parade ne podpiram, ker mislim, da se da opozoriti tudi na drugačen način. Je pa jasno nekaj, še vedno je res ogromno homofobije, kar se vidi tudi po komentarjih tukaj, pretiravajo pa tudi nekateri na paradi. Eni so oblečeni huje kot v cirkusu ali za pusta in potem ni čuda, da imajo nekateri o nas napačno mnenje. Pripadniki LGBTja so čisto navadni ljudje, počnejo bolj ali manj isto kot ostali, so trgovci ali pa zdravniki.. Pa še to, prosim da se te mladolednice, ki mislijo, da je kul, da napiše, da je biseksualno usmerjena, ker je to pač moderno malo zamislijo nad sabo.
vrtojb5
# 18.06.2017 ob 08:20
Parada ni vec potrebna, pravice ze imajo. Ce pa mislijo, da bo kdo zaradi parade spremenil svoje osebno mnenje o njih, je pa ravno obratni učinek.
Gepard007
# 18.06.2017 ob 08:09
Na kaj pa so tolk ponosni?
Binder Dandet
# 17.06.2017 ob 20:37
Heteroseksualci ne rabimo parade ponosa, ker smo vedno bili bolj enaki od homoseksualcev. Na zakonski ravni ke pri nas zdaj ze skorja ppvsem izenaceno, tako da iz tega vidika parade niso potrebne in dosegajo kontra ucinek po mojem obcutku, saj se oglasa le se folk, ki ga to moti. In teh je vedno vec, tako se mi zdi.
Gaius Julius
# 17.06.2017 ob 20:01
Zakaj toliko ljudi motijo te letne parade? Velika večina itak niti Ljubljančani niso, tak da te parade ne vidijo, ampak znajo pa povedat, kakšen "pritisk" vrši gejevski lobij. A jih je strah, da jih bodo spreobrnili? Njihove otroke?

Če si homoseksualec, danes k sreči (in po zaslugi ravno takih gibanj) ni več nobenega razloga, da bi se skrival. Če pa nisi, pa te nobena parada ne bo spreobrnila, brez skrbi. Za sebe vem, da mi tipi ne bodo nikoli seksualno privlačni, pa če bi bila parada vsak dan na moji ulici. Ne gledam pa niti malo zviška na moške, ki so jim privlačni drugi moški, nekateri so tudi moji prijatelji. Čisto normalni ljudje.

Glede vpliva na otroke - spolna usmerjenost se določi nekje takrat v razvoju, ko se prioritizira desna ali leva roka, torej že zelo zgodaj. Če bo moja hči pokazala homoseksualna nagnjenja, je vsekakor ne bom silil v nekaj, česar noče. Moj cilj je njena sreča in če bo to dosegla ob neki drugi ženski, bom srečen starš.
Sparks
# 17.06.2017 ob 21:04
Ko na filmu ženska razgali dojko, da podoji dete, se v kotu ekrana pred predvajanjem filma pojavi napis "16+" ali "ogled v spremstvu staršev". Tukaj pa so otroci priča prizorom, ki še odraslega človeka ne pustijo ravnodušnega, pa nikomur mar?!
Nekako se mi zdi, da smo nekje zašli!
bob
# 18.06.2017 ob 08:34
Jaz sem pravi moški in imam rad ženske. Sem lahko na to ponosen in ne rabim hodi na parado ponosa.
Sparks
# 17.06.2017 ob 21:09
Meni bolj ponosni delujejo tisti, ki so ostali doma!
smeško 562
# 17.06.2017 ob 20:04
Ko sami sebe diskriminirajo. Iskanje pozornosti in nič drugega. Zakaj heteroseksualci ne rabimo parad ponos? ali nismo enaki?
dopisnik
# 17.06.2017 ob 19:28
Po lanski paradi je Zoki reku, da ni treba več parad, ker je Lublana tako ali tako z njimi. Očitno mu niso nasedli. :)))
moj komentar
# 18.06.2017 ob 16:49
Istospolnost je zelo redka in posledično njeni pripadniki predstavljajo zanemarljiv odstotek. Zaradi tega jih družba ne bo nikoli sprejela kot nekaj samoumevnega in normalnega, pa če paradirajo vsak dan.
V Sloveniji jim nihče ne želi naškoditi in tudi pravice imajo enake kot vsi ostali ljudje.
Posvajanje otrok pa ni pravica, tako da so pri tej zadevi brcnili precej mimo.
frozen pingvin 2
# 17.06.2017 ob 22:17
če bi pa na prešercu kaka organizacija predvajala film o družini bi bil pa cel škandal....
freeman1980
# 17.06.2017 ob 21:57
Ljubezen je zelo čudna in hkrati nerazumljiva zadeva. Dejstvo pa je, da ko se imata dve osebi radi in si čustveno izkazujeta čustva druga drugi, potem jaz ne vidim nobene ovire, zakaj tega ne bi počeli javno. Osebno nisem homoseksualno usmerjen, jih pa razumem, ker smo vsi ljudje enaki. Vsak ima svoje fantazije in želje in kot take naj ostanejo nedotaknjene. Je pa res, da tirnice priseljevanja in postopne muslimanizacije tega ne bodo dovoljevale, zato lahko rečem le: Vse dobro v prihodnosti!
Drncl
# 17.06.2017 ob 23:54
Nimam nič proti nobenemu, njegova stvar, v kaj veruje, kako je usmerjen, ... dokler mi nekdo od teh nečesa ne vsiljuje. In ta parada po mestu se mi zdi prav to, nekomu nekaj vsiljevati...
petr144
# 17.06.2017 ob 20:45
Bo vse to Narava postavila na svoje mesto, pa Darwin, pa to......
stotrideset
# 17.06.2017 ob 19:39
In seveda povabimo g. Šoltesa na javno razpravo med osnovnošolce, naj razloži to zadevo jasno in glasno, predvsem pa enostavno in vsem razumljivo - hvala, g. Šoltes!
revolution
# 17.06.2017 ob 19:04
Na 4. sliki sta pa dva narobe zvezana - za gejevske standarde seveda.
Tugomer1000
# 18.06.2017 ob 08:59
LGBT skupnost uživa podporo občine LJ, Vlade, predsednika države in predsednika parlamenta.
Kljub 2-ma zaporenima rumenima kartonoma ''by the people'', so sforsirali izenačitev svojih parov.
Vemo pa, da jih nihče ne sme niti grdo pogledati, da ne bo označen za homofoba in ozmerjan do konca. Še kakšna kazenska sankcija lahko sledi.

Tako, da so te Parade, če so kdaj imele tak namen, popoloma zastarele.
Zdaj bi morali paradirat kritiki LGBT ideologoje, kvečemu.
vihraviuporabnik
# 18.06.2017 ob 11:14
Saj je za pogledat kako se ljubijo. Žal mi je, ko ne pokažete tudi srečanja družin,
velikih družin v podobni paradi, večji se ve, ker verjamem, da bi ta parada bila
velika napaka, bi imela res kaj pokazat . Primer, od babice in dedka do pra vnukov ,
68 nas je.
To zmore pa samo ljubezen ! Ne pa samo denar itd .
statist_num
# 17.06.2017 ob 21:10
V parlamentu so kljub referendumu in rezultatu proti sprejeli zakon, da se lahko istospolni poročajo, pa se še kar zbirajo in protestirajo.
Sparks
# 17.06.2017 ob 20:50
Resno me zanima, kdaj se bo prenehalo "posiljevanje" s to ideologijo nas, ki s tem pač ne želimo imeti opravka. Naj se angažirajo na svojih zasebnih površinah, ostale ljudi pa naj pustijo pri miru tako, kot mi pustimo pri miru njih. Ne vem kje je tu problem?! Gre namreč za zavestno vznemirjanje javnosti, kar je po naši zakonodaji kaznivo!
CT
# 17.06.2017 ob 22:10

pobic_17 je napisal(-a)

Jaz kot pripadnik LGBT skupnosti mislim, da gredo in eni in drugi v prevelike skrajnosti. Sam parade ne podpiram, ker mislim, da se da opozoriti tudi na drugačen način. Je pa jasno nekaj, še vedno je res ogromno homofobije, kar se vidi tudi po komentarjih tukaj, pretiravajo pa tudi nekateri na paradi. Eni so oblečeni huje kot v cirkusu ali za pusta in potem ni čuda, da imajo nekateri o nas napačno mnenje. Pripadniki LGBTja so čisto navadni ljudje, počnejo bolj ali manj isto kot ostali, so trgovci ali pa zdravniki.. Pa še to, prosim da se te mladolednice, ki mislijo, da je kul, da napiše, da je biseksualno usmerjena, ker je to pač moderno malo zamislijo nad sabo.


Zelo dober komentar.
kislec
# 17.06.2017 ob 20:46
Tudi jaz sem nerazgledan "kmet", pa bi prosil, če mi kdo od razgledanih "svetovljanov" potrdi, če prav razumem (domnevam da prav frišno novo) razširitev oznake z LGBT na LGBTIQ+ -

Ali IQ+ pomeni, da so udeleženci parade s pozitivnim "ikujem" - se pravi nad 0?
RJSlo
# 17.06.2017 ob 19:51
želijo s tem opozoriti na nevidne in neprijetne okoliščine, ki jih doživljajo ljudje zaradi spolne usmerjenosti.
---------------------------------------
No ja. In kako se kaže jo te nevidne in neprijetne okoliščine? Dva moška se na ulici poljubljata in takoj celotna država pade v homofobično stanje ali kako?

več kot trideset odstotkov pa jih poroča o izkušnji nasilja in diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti.
----------------------------------------
No ja. Izkušnja nasilja in diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti, hm? V prošnji za zaposlitev navajajo svojo spolno usmerjenost? Ali na obrazcu za zavod za zaposlovanje?
kapljač
# 18.06.2017 ob 22:27
Takšne parade, kažejo na pravo perverznost odnosa sodelujočih, do družbe in ni slučajnost, da se perverznost kaže že v njihovem spolnem življenju.
A si predstavljate čas, ko bodo ljudje normalnih spolnih navadah prišli v manjšino in bodo ti moralu opozarjati nase, s danes podobnimi paradami . In te, samo te parade, bi se lahko imenovale parade ponosa v primerjavi, s temi, ki zgolj izzivajo in se delajo norca.
rudes
# 17.06.2017 ob 23:41
Jaz bom tudi rekel, da je Pobic_17 podal res dober komentar. Moje mnenje, naj se imajo radi, če jim paše, takole razkazovanje in paradiranje pa v večini normalno usmerjenih vzbuja vsaj mešane občutke. Nisem homofob, samo takele stvari mi grejo res na..... . Pa, kako so nekateri (kar dosti njih) oblečeni? Prej bi rekel "Parada ničevosti in slabega okusa", kot ponosa.
Mitja80
# 17.06.2017 ob 23:05
zakaj parada? pol pa pravijo, da jih stigmatiziramo... pa sej sami delajo pomp iz tega. Sploh mi je pa mimo: pridi iz omari in šokiraj ta stare... Tako ja dejmo šokirat ljudi. In točno to počnete ves čas.

Me ne moti, če si LGTB in še ne vem kaka kratica zraven. Ampak drži to zase. Zakaj je potrebna maškarada in cel kažin po ulicah?
Sklonjen
# 19.06.2017 ob 14:14
@tineb
"Leta 2014 se je na tem portalu pod člankom o paradi v dveh dneh nabralo 395 komentarjev, leta 2015 malo več: 429, lani - torej leta 2016 - je komentarjev po dveh dneh 352, letos v letu 2017 pa le še 88. Napredek. :) Očitno zadeva postaja manj vroča kot pred leti. in tako je prav."


Glede na dejstvo, da je novica "moderirana", je tvoje sklepanje - brez podatka, koliko je komentarjev ostalo na situ", račun brez krčmarja!
zenga.zenga
# 19.06.2017 ob 14:05
TineB
torej leta 2016 - je komentarjev po dveh dneh 352, letos v letu 2017 pa le še 88. Napredek. :) Očitno zadeva postaja manj vroča kot pred leti. in tako je prav...
--------------
nimaš prav čeprav dobro veva zakaj gre - večina komentarjev je bilo izbrisanih - torej sodiš v gnezdo tistih ki falsificirajo informacije ... Ampak nič ne pomaga - vse več se nas zaveda kam meri istospolnost ...
Sparks
# 19.06.2017 ob 12:28
@JavniWC
Povedati hočem, da tisti, ki se zgražajo, so sami homofobi

Ponavljam; Zgražam se nad parado, ki pa po mojem mnenju nima nič skupnega s ponosom pa tudi homofob nisem. Kaj zdaj potemtakem?
frozen pingvin 2
# 18.06.2017 ob 13:17
@Captain_America
@Ljudstvo

da, sej zato sem pa omenil. če nekdo zagovarja bolj tradicionalni pogled na svet je škandal. medtem ko vse ostale oblike nam pa nekako preko teh parad dajo občutek, da sem čuden, ker nisem tak kot oni.

ps: predvajali so film o življenju, v celem filmu niti enkrat ni bil omenjem splav.
Mitja80
# 17.06.2017 ob 23:13
@gautama
Pripadniki LGBT skupnosti so v Sloveniji se vse prevec skriti.
zakaj bi se pa izpostavljali in na velik zvon obešali svojo spolno usmerjenost? Koga to briga, koga ima on rad in kaj počne v svojem prostem času?

Da bi povprecna populacija spoznala, da so to ljudje, ki cisto mirno in normalno zivijo med nami in da to ni nek abstrakten bavbav.

dej si poglej malo slike zgoraj no...
božo1
# 17.06.2017 ob 23:00
Mene, tako v duši, motijo te manifestacije.

Če so med živimi bitji (tudi med ljudmi) kake nenaravne stvari in te ne ogrožajo večinske naravne odnose, in take enkrat družba sprejme kot objektivno normalne in dopustne, potem bi to pomenilo, da se tako stanje razume kot družbeno in formalno pojasnjeno.

V dovolj izobraženi družbi je poudarjanje nekih objektivnih izjem najbrž odveč, v manj izobraženi ali pač naravno konservativni pa vznemirljivo izzivajoče ter odbijajoče.

Bi rekel, če je nekdo tako in tako usmerjen, me naj ne obremenjuje s tem. Bog pomagaj, pač naj bo.
Sparks
# 19.06.2017 ob 11:02
@JavniWC
Tisti, ki se zgražate nad parado ponosa: nehajte biti homofobi, pa jih ne bo več.


Zgražam se nad parado, ki pa po mojem mnenju nima nič skupnega s ponosom pa tudi homofob nisem. Kaj torej želiš povedati?
kapljač
# 18.06.2017 ob 22:30
Pa ne da je predsednik državnega zbora Brglez in še kdo pri kandidaturi kaj zamolčal ??? In Kar bi volilci morali vedeti !
Sparks
# 18.06.2017 ob 21:48
@GorskiVodnik
Mene ti prizori pustijo povsem ravnodušnega, pa sem hetero, star 60+. Po pravici pogledano mi 'dol visijo'. In tudi ne hodim tja zijala past, ker nisem pri njih 'nič izgubil'. Če pa tebe vznemirjajo, je pa možno, da si sam latenten homoseksualec. 30 let nazaj sem delal s človekom te sorte. V mladosti je imel nekaj istospolnih izkušenj, nato pa jih je tako sovražil, da mu je kar slabo postalo, ko je kdo povedal kakšen nekorekten vic o 'ta toplih'. Pojdi malo vase in razmisli.
PS :
Če te res skrbi za otroke, jim pač povej, da se ljudje na svetu razlikujemo po marsičem. Bolje da to izvedo od tebe, kot da dobijo kakšne dezinformacije od vrstnikov!


Glej, kaj ti misliš in kaj ti "dol visi", mi je prav vseeno. Prav tako ne potrebujem tvojih nasvetov o duhovni rasti , samopodobi in vzgoji otrok. Se pa ne čudim, da je stanje v družbi takšno kot je, če mnogi nezainteresirani državljani ostajajo ravnodušni ob takšnih prizorih. Ostajam pa optimist, saj je večinska volja zavednih državljanov že na dveh referendumih povedala, kaj si misli o tej zadevi.

Ps. Otrokom pa ni bilo potrebno kaj dosti pojasnjevati, saj so intuitivno dojeli, koliko je ura. Odraščali so namreč v urejenem okolju!
Kazalo