Politolog Andrej Kurnik je prepričan, da je nagibanje slovenske vlade k zavrnitvi Acte cinizem, saj meni,
Politolog Andrej Kurnik je prepričan, da je nagibanje slovenske vlade k zavrnitvi Acte cinizem, saj meni, "da so še kako za to, da se ta sporazum uvede in realizira". Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Upoštevati se mora, da bi moralo biti znanje dostopno vsem. Prost dostop mora biti do znanja, kulturnih in drugih nematerialnih dobrin, kar je osnova novega režima intelektualne lastnine.

Andrej Kurnik
No Acta
Gibanje 15o poziva, da se prihodnjo soboto ljudje v čim večjem številu udeležijo protesta proti Acti. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Člani gibanja 15o Occupy Slovenija so se zbrali na protestu proti sporazumu Acta pred prostori Evropske komisije v Sloveniji. V prostorih ni bilo nikogar, zato so pred vhodom izvedli javno razpravo glede Acte.

Politolog Andrej Kurnik je poudaril, da bi morali evropski državljani pritisniti na evropske poslance, da sporazum Acta v Evropskem parlamentu zavrnejo. Prepričan je, da ima Evropska unija demokratični deficit, ki je po njegovih besedah bolj nevaren kot deficitarna javna poraba, in dodal, da je Evropska komisija tajna združba, ki določene ukrepe sprejema netransparentno, in eden izmed takšnih ukrepov je po njegovem mnenju tudi Acta, ki je po njegovem mnenju skrajno nevarnan za svobodo evropskih državljanov.

"Cinizem lokalnih oblasti"
Zatrdil je, da v gibanju obsojajo cinizem nacionalnih oblasti, ki v javnosti špekulirajo o zamrznitvi sporazuma. "Ve se, da če bo sporazum sprejet na ravni EU-ja, bo postal del evropskega pravnega reda," je pojasnil Kurnik in dodal, da je nagibanje slovenske vlade k zavrnitvi Acte cinizem.

Meni, da slovenska vlada pričakuje, da bodo sporazum sprejeli v Evropskem parlamentu v procesu ratifikacije. "In potem se bodo šli tisto, kar so se slovenske oblasti šle v času Jugoslavije, obtoževali bodo Bruselj, prej so pa Beograd, čeprav sam mislim, da so še kako za to, da se ta sporazum uvede in realizira."

Na vprašanje MMC-ja, zakaj tako misli, je Kurnik odgovoril: "Ker ne razumejo drugega jezika, kot je jezik zategovanja pasu in represije."

"Zamrznitev izhodiščna točka"
V gibanju sicer pozdravljajo pobude o zamrznitvi Acte na evropski ravni in mislijo, da je zamrznitev nujna izhodiščna točka, vendar menijo, da zgolj zamrznitev ni dovolj, ampak je treba ratifikacijo sporazuma v Evropskem parlamentu ustaviti.

Poudaril je, da bi bilo treba po ustavitvi sporazuma odpreti vprašanja o intelektualni lastnini in jih postaviti na novo.

"Upoštevati se mora, da bi moralo biti znanje dostopno vsem. Prost dostop mora biti do znanja in kulturnih in drugih nematerialnih dobrin, kar je osnova novega režima intelektualne lastnine," je pojasnil.

Državljane so pozvali na protest proti Acti, ki bo danes ob 15. uri na Kongresnem trgu, in povabili, da se v soboto, 25. februarja, pridružijo "veliki evropski mobilizaciji."

Upoštevati se mora, da bi moralo biti znanje dostopno vsem. Prost dostop mora biti do znanja, kulturnih in drugih nematerialnih dobrin, kar je osnova novega režima intelektualne lastnine.

Andrej Kurnik