Povorka je potekala po ljubljanskih ulicah. Foto: BoBo
Povorka je potekala po ljubljanskih ulicah. Foto: BoBo

Ko bo vsak posameznik naslovil svojo homofobijo, ki jo ima ponotranjeno, bomo mogoče lahko malo bolj svobodno zadihali.

Udeleženka parade o samorefleksiji

Živimo v času, ko se uničujejo univerzalne vezi med ljudmi, saj je treba biti prave narodnosti, rase, jezika, kulture, pravijo udeleženci in sporočajo: "MI NISMO NIČ OD TEGA," kar je tudi geslo letošnje parade, je za TV Slovenija poročala Katarina Braniselj.

"Ko bo vsak posameznik naslovil svojo homofobijo, ki jo ima ponotranjeno, bomo mogoče lahko malo bolj svobodno zadihali," je na prepotrebno samorefleksijo opozorila ena izmed udeleženk shoda. "Prišel sem se zabavat, biti to, kar sem, to je en dan v letu, ko se lahko svobodno sprehajam po ulici," pa je izjavil udeleženec shoda.

Dogajanje se je začelo ob 10. uri na Novem trgu, ko so se predstavile organizacije LGBT. Nato bodo prebirali celotno antologijo lezbične poezije Brez besed ji sledim. Okoli 17. ure so se začeli zbirati na Metelkovi, kamor je v spremstvu podmladka stranke SMC prišel tudi predsednik državnega zbora (DZ) Milan Brglez. "Sem za enakopravnost vseh naših državljank in državljanov. Mislim, da smo v tem mandatu naredili tri četrt koraka v pravo smer, še vedno pa je potrebno delo na tem področju in zato je prav, da se podprejo takšne akcije," je dejal Brglez.

Povorka je na ceste in ulice v središču Ljubljane ob zvokih elektronske glasbe krenila uro pozneje. Ob 19. uri so se ustavili na Novem trgu, kjer je udeležence nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković. Na oder pa sta kot govorca stopila tudi newyorški režiser in aktivist Jim Hubbard in Salome.

Po napadu v gejevskem klubu v ameriškem mestu Orlando so se tudi v slovenskem prostoru, še posebej na spletu, začeli pojavljati pozivi in provokacije, ki napeljujejo k ponovitvi morilskega napada, so organizatorji zapisali v izjavi za javnost. Provokacije so usmerjene k ustrahovanju in posledično utišanju skupnosti LGBT ter javnosti, ki jo podpira. "Naš odgovor je Parada ponosa," so poudarili organizatorji parade.

Prvo parado ponosa so pri nas organizirali leta 2001, kot odziv na dogodek v enem izmed ljubljanskih lokalov, v katerem varnostniki niso dovolili vstopa gejevskemu aktivistu, saj "lokal ni za tako vrsto ljudi". Na lanski paradi se je zbralo več kot tisoč ljudi, kar je največ doslej. Bo letošnja, že 16. po vrsti, privabila še več ljudi?

Ko bo vsak posameznik naslovil svojo homofobijo, ki jo ima ponotranjeno, bomo mogoče lahko malo bolj svobodno zadihali.

Udeleženka parade o samorefleksiji