Mine, ki po vojnah še ostanejo v tleh, so velika nevarnost za lokalno prebivalstvo. Foto: BoBo
Mine, ki po vojnah še ostanejo v tleh, so velika nevarnost za lokalno prebivalstvo. Foto: BoBo

Po podatkih različnih institucij se vsako leto po svetu zgodi od 15.000 do 20.000 nesreč z minami ali neeksplodiranimi sredstvi, ki po besedah direktorja ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti v Sloveniji Damjana Berganta povzročajo veliko škodo tako v življenju posameznika kot družbe.

ITF je letos v okviru Tedna boja proti minam pripravil dva dogodka, ki sta se že v četrtek dogajala v Ljubljani. Na Prešernovem trgu je bila prireditev, na kateri so s pomočjo dijakov gimnazije Vič in konservatorija za glasbo in balet opozarjali na nevarnosti min.

Mimoidoči so imeli priložnost, da so se fotografirali z zavihano hlačnico. Pripravili so tudi koncert omenjenega konservatorija pod pokroviteljstvom predsednika državnega zbora Milana Brgleza, na katerega so bili povabljeni diplomati, gospodarstveniki in predstavniki medijev. Na njem so pred nevarnostjo min ozaveščali z glasbo.

Podporo in solidarnost žrtvam min in drugih eksplozivnih ostankov vojn lahko posamezniki izrazijo tako, da zavihajo hlačnico, se fotografirajo in fotografijo objavijo na strani Posodi svojo nogo na Facebooku.

MZZ za popolno prepoved min
Z ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pa so v sporočilu za javnost zapisali, da bo zgolj celovita in svetovna prepoved protipehotnih min pripeljala do tega, da na svetu ne bo več ne min, niti njihovih žrtev.

"Naše delo ne bo končano, dokler ne bodo vse države postale pogodbenice konvencije, dokler ne bomo uničili vseh protipehotnih min, dokler ne bomo razminirali vseh minskih polj in miniranih področij in dokler ne bomo rehabilitirali vseh žrtev min. Veseli nas, ker število pogodbenic konvencije počasi narašča, saj je doseglo število 162," so sporočili z MZZ-ja. Ob tem so pozdravili lanskoletno odločitev ZDA o prepovedi proizvodnje protipehotnih min na svojem ozemlju in njihovi nabavi.

Ob tem so poudarili, da je bila Slovenija med prvimi državami, ki je ratificirala konvencijo o prepovedi protipehotnih min, s katero so se države zavezale k celoviti prepovedi uporabe, skladiščenja, proizvodnje in prodaje protipehotnih min.