Franc Rozman - Stane je umrl med preizkušanjem minometa leta 1943. Foto: Pošta Slovenije
Franc Rozman - Stane je umrl med preizkušanjem minometa leta 1943. Foto: Pošta Slovenije
Kovanec
Dvoevrski kovanec je zakonito plačilno sredstvo v EU-ju, zato bo podoba Franca Rozmana - Staneta zaokrožila po Evropi. Foto: Banka Slovenije

Znamko, z datumom izdaje 28. januar 2011, je tako kot kovanec oblikoval Edi Berk, na njej pa je fotografska podoba komandanta Staneta, njegovo ime, letnice rojstva in smrti ter rdeča petokraka zvezda na zlatem lovorjevem vencu.

Franc Rozman - Stane, ki po obrazložitvi ministrstva za finance o odločitvi za njegovo upodobitev na spominskem kovancu, velja za "enega najsvetlejših likov iz časa NOB-ja v Sloveniji, saj je bil "izraz idej in upanja slovenskega naroda med narodnoosvobodilnim bojem", ima pomembno mesto tudi v spominu nekdanjih partizanov, združenih v Zvezi druženj borcev.

Kot je za MMC nedavno dejal Janez Stanovnik, predsednik ZZB za vrednote NOB-ja, je bil "komandant Stane tvorec slovenske vojske", njegova upodobitev pa je pomembna za "prepoznavnost in uveljavitev Slovenije v Evropi". "Njemu gre edinstvena zasluga, upam si reči, da v celi Evropi ni takšnega primera, da je iz gverilsko-diverzantskih enot ustvaril regularno armado, ki je bila hrbtenica slovenske države, kakršna je nastajala v narodnoosvobodilnem boju," je prepričan Stanovnik.

Partizanski komandant in petokraka: Podpora in ...
A medtem ko del javnosti odločitev upodobitve partizanskega komandanta pozdravlja, mu del javnosti izrazito nasprotuje. Premier Borut Pahor njegovo upodobitev podpira, saj je dejal, da Franc Rozman - Stane ni sprejemal odločitev, ki bi v tistem času pomenile državljansko vojno ali razredni boj, ampak je postavil svoje življenje za osvoboditev slovenskega naroda.

... nasprotovanje
Zaradi izdaje kovanca, na katerem je tudi upodobitev petokrake zvezde, sta vladi poslansko vprašanje zastavila poslanca SDS-a, ki ju zanima, ali vlada res meni, da je uradna promocija ključnega simbola okupatorskega JLA ustrezno zaznamovanje 20. obletnice zmage v vojni za Slovenijo. O izdaji kovanca je nedavno poročal tudi nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki prav tako izpostavlja predvsem podobo petokrake zvezde, ki jo imenuje za Titotvo zvezdo.