Z zeleno barvo so označene svobodne države, z rumeno delno svobodne, z vijolično barvo pa nesvobodne države. Foto: Freedom House
Z zeleno barvo so označene svobodne države, z rumeno delno svobodne, z vijolično barvo pa nesvobodne države. Foto: Freedom House
Kosovo
Kosovo se je iz nesvobodnih držav pomaknilo v skupino delno svobodnih držav, predvsem zaradi lanskih volitev. Foto: EPA
Črna gora
Črna gora se je pomaknila v skupino svobodnih držav. Foto: EPA

Kršitev svobode je bila v letu 2009 opažena v 40 državah, med drugim v Afriki, Latinski Ameriki, na Bližnjem Vzhodu in v nekdanji Sovjetski zvezi. Med avtoritarnimi državami, ki so še poostrile represijo, Freedom House navaja Iran, Rusijo, Venezuelo in Vietnam. Manjša svoboda je tudi v nekaterih državah, ki so v preteklih letih sicer zaznale pozitiven trend (Bahrajn, Jordanija, Kenija in Kirgizija).


"Podatki za leto 2009 so skrb vzbujajoči," je v sporočilu za javnost zapisal direktor organizacije Arch Puddingtob. "Upad svobode je opazen na globalni ravni, predvsem v tistih državah, ki imajo vojaško in ekonomsko moč. Prav tako tovrstni upad vpliva na države, ki so v preteklosti kazale znake reform. Upad svobode spremlja tudi večji pregon političnih disidentov in neodvisnih novinarjev. Najbolj avtoritarni režimi so postali še bolj represivni, vplivnejši na mednarodnem prizorišču in še bolj brezkompromisni."

Bližnji Vzhod ostaja najmanj svobodna regija
Freedom House, ki je v raziskavo vključil 194 držav in 14 odvisnih ozemelj po vsem svetu, ugotavlja, kolikšno možnost imajo posamezniki, da lahko izvajajo svoje politične in državljanske pravice. Glede na to uvrsti države v tri kategorije: svobodna, delno svobodna ali nesvobodna. V letošnjem poročilu "Svoboda po svetu 2010: globalna erozija svobode" so zapisali, da Bližnji Vzhod ostaja najmanj svobodna regija na svetu.

In kakšne so konkretne številke?
Držav, ki zagotavljajo svobodo, je 89, med njimi tudi Slovenija. Izmed vseh 194 držav to predstavlja 46 odstotkov držav in 46 odstotkov celotne svetovne populacije. Število delno svobodnih držav je padlo na 58, kar predstavlja 30 odstotkov vseh držav in 20 odstotkov celotnega prebivalstva. Število nesvobodnih držav pa se je povečalo na 47, kar predstavlja 24 odstotkov vseh držav. "Več kot 2,3 milijarde ljudi živi v družbah, v katerih so jim kršene osnovne politične in državljanske pravice. Samo na Kitajskem živi polovica teh ljudi," so zapisali.

Najslabše med najslabšimi
V poročilu so objavili tudi tiste države, ki so najslabše med najslabšimi (worst of the worst). Od 47 nesvobodnih držav so povsem na dnu Burma, Ekvatorialna Gvineja, Eritreja, Libija, Severna Koreja, Somalija, Sudan, Tibet, Turkmenistan in Uzbekistan.

Držav, v katerih se je zmanjšalo število volilnih demokracij, je bilo skupaj 116. Izpadli so Honduras, Madagaskar, Mozambik in Nigerija. Stanje na Maldivih se je izboljšalo, zato so jih uvrstili na lestvico držav z volilno demokracijo.

Zahodne država so na vrhu lestvice
Freedom House bo natančnejše poročilo s podatkih o posameznih državah objavil spomladi, vendar pa Slovenija ne bo deležna večjih sprememb, saj ima tudi letos najvišjo oceno državljanskih svoboščin in političnih pravic. Vse razvite države zahodne Evrope so sicer na vrhu, je pa bilo zaradi postopkov s priseljenci iz muslimanskih držav opaziti nazadovanje v Švici in na Malti.