Harij Furlan - šef specialnih preiskovalcev? Foto: MMC RTV SLO
Harij Furlan - šef specialnih preiskovalcev? Foto: MMC RTV SLO

Furlan, znan predvsem kot vodja posebne slovenske skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala in kot tožilec posebnega oddelka za gospodarski kriminal na mednarodni misiji v Bosni in Hercegovini, kjer je preiskoval posle predsednika vlade Republike Srbske Milorada Dodika, te informacije ne želi potrditi.

Goršek: Furlana izjemno cenim
Prav tako o tem ne želi govoriti generalni direktor policije Janko Goršek, ki je za časopis Dnevnik dejal, da tega ne more komentirati in da lahko zato pove le, da Furlana kot strokovnjaka izjemno ceni.

Da je edini kandidat za direktorja nacionalnega preiskovalnega urada, torej nove specialistične enote, ki se bo ukvarjala z najzahtevnejšimi preiskavami gospodarskega kriminala, pa je časopisu Dnevnik potrdilo več drugih virov, ki so ob tem dejali, da javno tega zdaj ne bo želel potrditi nihče od odgovornih, ker še ni sprejeta zakonska podlaga, nujna za imenovanje vodje urada.

Postopek imenovanja direktorja zelo zapleten?
Postopek imenovanja naj bi bil precej zapleten, saj bo morala menda h kandidatu dati soglasje tričlanska komisija, sestavljena iz predstavnika Računskega sodišča, predstavnika državnotožilskega sveta in strokovnjaka s področja dela varnostnih organov.

Kdo je Harij Furlan? Javnosti je postal znan v začetku leta 2008, ko so bili v akciji Čista lopata aretirani Ivan Zidar, Dušan Černigoj in Hilda Tovšak in je postopek usmerjala prav skupina tožilcev, ki jo je vodil. Ker so nato za potrebe političnih obračunov začeli v javnost prihajati operativni podatki, naj bi se sprl z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.

V BiH-u od okriljem zahodnih tajnih služb?
Druga njegova znana funkcija je ta, ki jo je na zadnje izvajal v BiH-u, zaradi preganjanja srbskega političnega vrha pa naj bi bil deležen obveščevalne obdelave, groženj, podtikanj in tajnega opazovanja. CIlj naj bi bil njegova diskreditacija. Iz tega razloga naj bi Furlana obveščevalno ščitile zahodne tajne službe.