Pavel Gantar se sklicuje na sociološke študije in trdi, da so volivci SDS-a relativno manj izobraženi. Foto: BoBo
Pavel Gantar se sklicuje na sociološke študije in trdi, da so volivci SDS-a relativno manj izobraženi. Foto: BoBo

Če bi povabili tudi predsednika vlade, bi mogoče prišel tudi predsednik SD-ja.

Gantar o neudeležbi SD-ja na sestanku z Jankovićem
Zoran Janković
Zoran Janković, predsednik Pozitivne Slovenije, je parlamentarne in neparlamentarne "leve" stranke znova povabil na srečanje. A kot kaže, bo Pozitivna Slovenija edina parlamentarna stranka na sestanku, saj je SD sporočil, da "svojega stališča do tovrstnih sestankovanj" niso spremenili. Foto: MMC RTV SLO

Osrednji temi srečanja, ki ga je tudi tokrat sklical predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, sta bila rebalans proračuna in predlog zakona o uravnoteženju javnih financ. Po sestanku je Janković povedal, da vsi udeleženci srečanja menijo, da je politika, ki jo predlaga vlada, napačna. Kot pravi, ne gre za varčevanje, za katerega se sicer tudi sam zavzema, ampak za uničevanje.

Zatrdil je, da bo učinek varčevalnih ukrepov na proračun zaradi nižje potrošnje le 400 milijonov evrov in ne 800, kot načrtuje vlada. Pojasnil je, da bodo udeleženci sestanka do 4. maja poslali Pozitivni Sloveniji v pisni obliki konkretne predloge varčevalnih ukrepov, ki jih bo potem v obliki amandmajev k zakonu o uravnoteženju javnih financ podala poslanska skupina.

Dodal je še, da na sestanku ni "niti ena beseda padla na ideologijo", ampak so govorili le o tem, kaj je dobro za državo.

Janković obžaluje neprisotnost SD-ja
SD se tudi tokrat sestanka ni udeležil, prav tako je manjkal predsednik SMS-a. Janković je pred začetkom srečanja dejal, da je prejel dopis SMS-a, v katerem so mu sporočili, da se takšnih srečanj ne udeležujejo, ker delijo Slovenijo, poleg tega pa so še zapisali, da čakajo na konkretne predloge. Janković jih zato sprašuje, kaj je lahko še bolj konkreten predlog od predloga rebalansa proračuna, ki so ga v stranki predstavili v sredo in s katerim bi po njihovih izračunih privarčevali 900 milijonov evrov.

Glede SD-ja pa je poudaril, da mu je žal, ker se srečanja ni udeležil tudi njihov predsednik, saj bodo prav na tem sestanku obravnavali rebalans in zakon o uravnoteženju javnih financ, za izboljšanje katerih bosta stranki kot opozicija skupaj nastopili v DZ-ju. "To je pač njihova odločitev," je poudaril.

Gantar: Ravnanje SDS-a izjemno nevarno za to državo
Predsednik Zaresa Pavel Gantar je pred sestankom o predlaganih varčevalnih ukrepih povedal: "Če gledate nekoliko sociološko, potem boste videli, od kod izvirajo volivke in volivci največje vladne stranke SDS. To so moški, srednjih let, relativno manj izobraženi. Tako kažejo analize, to ni nobena vrednostna sodba. Zato je povsem jasno, da takšna struktura najprej udarja po znanosti, izobraževanju, po tistih zadevah, ki lahko potegnejo voz naprej."

Poudaril je še: "Mene ne čudi, da so se lotili izobraževanja in znanosti, kajti duh volivcev SDS-a to zelo mirno izraža. S tega vidika se mi zdi ravnanje SDS-a konsistentno, a hkrati izjemno nevarno za to državo."

Hanžek: To ni socialni dialog, ampak izsiljevanje
Predsednik DSD-ja Franc Žnidaršič je pojasnil, da njegova stranka razume varčevanje kot uničevanje kulture, šolstva, znanosti in tehnologije. Aktualna oblast želi po njegovem mnenju narediti narod reven, neumen in podložen. Opozarja tudi, da o obljubljenih delovnih mestih ni ne duha ne sluha.

"O socialnem dialogu sploh ne bi govoril, ker to ni dialog, ampak izsiljevanje. O celotnem paketu pa je moje mnenje, da je zelo na pamet narejen, brez kakšnih resnih številk, to je pač bilo načrtovano že prej. Če bo sprejet, to pomeni, da nas ekonomsko gledano to po nepotrebnem vodi v grški scenarij, politično gledano pa v madžarski scenarij," pa je izpostavil predsednik TRS-a Matjaž Hanžek.

Sestanka so se udeležili tudi predsednik LDS-a Iztok Podbregar. "Stališče LDS-a je, da predlagani rebalans pomeni razgradnjo socialne države, popolno negativno rekonstrukcijo ostalih področij in ga absolutno zavračamo. Pozivamo poslance, predvsem vladne koalicije, da vsebinsko razmislijo, ko bodo razpravljali in glasovali o tem predlogu. Današnje srečanje pa ocenjujem kot zelo dobro in pozitivno," je dejal po sestanku.

SD stališča ni spremenil
Iz SD-ja so sporočili, da se njihovo stališče do "tovrstne oblike sestankovanja strank" ni spremenilo, zato jih na sestanek ne bo. SD je ob prvem srečanju sporočil, da predlog presega okvir pričakovanega delovnega sestanka, na katerega so bili sprva pripravljeni priti, medtem ko so iz SMS-a takrat sporočili, da jih na sestanek ne bo, ker ta "preveč diši po polariziranju".

V strankah, ki so udeležbo na drugem sestanku že potrdile, so prepričani, da sta napovedani temi potrebni dodatne obravnave. Udeleženke so si na prvem srečanju izmenjale stališča do varčevalnih ukrepov. Zoran Janković je dejal, da bo, če najdejo skupno točko, mnenje vseh, tudi neparlamentarnih strank, predstavil poslancem v državnem zboru.

Če bi povabili tudi predsednika vlade, bi mogoče prišel tudi predsednik SD-ja.

Gantar o neudeležbi SD-ja na sestanku z Jankovićem