"Slovenska politika in gospodarstvo nujno potrebujeta očiščenje." Foto: Zdravko Primožič/ FPA

Predvsem so ga danes zanimali "finančno stanje, transakcije v zadnjem obdobju ter kdo vse je prisesan na finančni sistem Luke Koper."

Na vprašanje naše primorske dopisnice Eugenije Carl o tem, ali bo izsledke ter morebitna imena in priimke oznanil javnosti, pravi, da bo deloval transparentno in najprej "seznanil nadzorni svet in njegove člane, se z njimi posvetoval. Kot sem že dejal, je Luka Koper predvsem last državljanov in državljank Republike Slovenije." "Po vseh teh govoricah (o domnevnih nepravilnostih; op. a), sem se odločil, da se odzovem na povabilo nadzornega sveta Luke Koper za novega predsednika uprave, da bom dejansko preprečil to, kar se dogaja v slovenskem gospodarstvu in politiki že polnih 22 let. Naš sistem sistem je zagotovo kontaminiran in potrebuje očiščenja. Mnogi posamezniki in lobiji so prisesani na gospodarske subjekte v državni lasti. Zato sem se tudi nekoliko izpostavil. V prvi vrsti sem podjetnik in gospodarstvenik, potem pa sem tudi politik in želim slovenski javnosti nazorno prikazati, kaj se dogaja v slovenskem gospodarstvu. Kajti, če bi se slovenska politika obnašala gospodarno, bi bili bogata država, kot so nam napovedovali, da bomo druga Švica, končali pa smo diametralno nasprotno."


Kako komentirate vihar, ki se ustvaril okoli vas? Napovedujeta se vstaja, izredna seja koprskega mestnega sveta in tako dalje?
Dejstvo je, da sem vnaprej napovedal, da bom deloval transparentno. Da bom razgalil in razkril poslovanje Luke Koper, kajti Luka Koper je samo eden od primerov gospodarskih subjektov, na katerega so gotovo prisesani številni posamezniki. Tako ali drugače. Prek raznih svetovalnih pogodb do pavšalnih zneskov, prek politike in političnega kadrovanja. Če ste pozorno poslušali gospoda Otmarja Zorna na včerajšnjih Odmevih, s katerim se v celoti strinjam in soglašam, saj je govoril o tem, da slovenska politika na gospodarske funkcije nastavlja robote, ki delujejo v interesu ter korist tistih, ki so jih na položaj postavili. Moja pojava na položaj predsednika uprave je dejansko preprečila sistem političnega kadrovanja, kar je ustaljena praksa. Kar pa je pred kamerami izjavil gospod Gregor Virant, predsednik Državljanske liste, da to ni le politično, temveč mafijsko kadrovanje, pa menim, da takšen človek ne more več delovati v slovenskem političnem vrhu. Iz enega preprostega razloga: ker je s tem za mafijo označil delavce v tej državi. Če so delavci za visokega politika mafija, ne vem, kaj se s to državo dogaja. Slovenska politika in gospodarstvo nujno potrebujeta očiščenje.

Vas morebiti že kličejo nekateri lobisti in naprošajo, da zaradi tega, kar se napoveduje, upočasnite zadeve?
Zanimivo je, da sem prejel kar nekaj različnih klicev in svaril - celo danes na poti v Koper sem prejel enega - da naj se raje odločim in prevzamem funkcijo poslanca in prepustim mesto predsednika uprave drugim, saj bi se tako vse skupaj pomirilo.

Kdo vas je klical?
Ni pomembno, kdo je klical. Prišel bo čas, ko bom razkril bistveno več. Kot poslanec in državni sekretar sem bil vsemu temu zelo blizu. Prišel bo čas, ko bom povedal bistveno več, kot sem do danes.
CELOTEN POGOVOR Z GAŠPARJEM AŠPARJEM MIŠIČEM (avdio)

Kadrovanje v Luki še razburja
Gašpar Mišič že prevzema krmilo Luke
Gašpar Mišič na spoznavnem obisku v Luki Koper
Kadrovanje v Luki še razburja
Gašpar Mišič že prevzema krmilo Luke
Gašpar Mišič na spoznavnem obisku v Luki Koper